Η Τουρκία απαγορεύει τις διελεύσεις μεταναστών στο Αιγαίο

Σάββατο, 07 Μαρτίου 2020 07:14
UPD:07:15
REUTERS/ALKIS KONSTANTINIDIS
A- A A+

Τη διέλευση των μεταναστών και των προσφύγων μέσω της θάλασσας του Αιγαίου απαγόρευσε ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, εν μέσω της οξυμένης έντασης στα χερσαία σύνορα με την Ελλάδα, στον Έβρο.

«Οι διελεύσεις παράτυπων μεταναστών από το Αιγαίο δεν επιτρέπονται επειδή αυτό είναι επικίνδυνο» ανακοίνωσε την Παρασκευή η τουρκική ακτοφυλακή, επικαλούμενη διάταγμα του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Ενώ η αρχή της “μη παρέμβασης” για τους παράτυπους μετανάστες που επιθυμούν να φύγουν από την Τουρκία εξακολουθεί να εφαρμόζεται, μια τέτοια προσέγγιση δεν αφορά τις θαλάσσιες διελεύσεις, εξαιτίας κινδύνων που απειλούν τη ζωή», προστίθεται στη σχετική ανακοίνωση.

Η εξέλιξη αυτή επέρχεται εν μέσω των μηδενικών μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών στα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου, αλλά και της κλιμακούμενης έντασης στην περιοχή του Έβρου.

Μάλιστα, η νέα απόφαση των τουρκικών αρχών εκτιμάται ότι θα συμβάλλει στην περαιτέρω μετατόπιση των προσφύγων και των μεταναστών από τα παράλια της Μικράς Ασίας στην περιοχή του Έβρου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ένταση στα ελληνοτουρκικά σύνορα ξεκίνησε την προηγούμενη Παρασκευή (28/2), όταν χιλιάδες μετανάστες και πρόσφυγες συγκεντρώθηκαν στην περιοχή του Έβρου, με στόχο να εισέλθουν στη χώρα.

Από την πρώτη στιγμή, η Ελλάδα έκλεισε τα σύνορα και απαγόρευσε την είσοδο. Ως αποτέλεσμα, δεν έλλειψαν οι στιγμές έντασης, με πετροπόλεμο, τραυματίες και χρήση δακρυγόνων.

Μάλιστα, υπήρξαν καταγγελίες ότι τα επεισόδια ξεκίνησαν με την παρότρυνση Τούρκων αστυνομικών ή στρατιωτικών. Την ίδια ώρα, η γειτονική χώρα επιμένει στις πληροφορίες για την ύπαρξη νεκρών από ελληνικά πυρά, κάτι το οποίο κατηγορηματικά διαψεύδει η Αθήνα.

Στο μεταξύ, το απόγευμα της Παρασκευής, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας με την Καγκελάριο της Γερμανίας, Άγκελα Μέρκελ, ο πρόεδρος Ερντογάν υπογράμμισε την ανάγκη αναθεώρησης της συμφωνίας Τουρκίας – Ε.Ε. του 2016 για το μεταναστευτικό.

Από την πλευρά του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σε συνέντευξή του στο «CNN», παραδέχθηκε ότι η επίμαχη συμφωνία είναι στην ουσία «νεκρή» εξαιτίας της Άγκυρας.

«Για να είμαστε ειλικρινείς, η συμφωνία είναι νεκρή. Και αυτό επειδή η Τουρκία αποφάσισε να την παραβιάσει πλήρως με αφορμή όσα γίνονται στη Συρία. Η Τουρκία έχει υποχρέωση να σταματά τους ανθρώπους να μην φτάνουν στα παράλια, να περιορίζει τους παράνομους διακινητές και να εμποδίζει τους ανθρώπους να περνούν παράνομα στην Ελλάδα. Αυτό λέει η συμφωνία. Και η Τουρκία κάνει το ακριβώς αντίθετο. Βοηθά συστηματικά στην ξηρά και τη θάλασσα τους ανθρώπους αυτούς να περάσουν στην Ελλάδα»

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή