Κορωνοϊός-Ιταλία: Σε απομόνωση όλη η περιφέρεια της Λομβαρδίας κι άλλες δώδεκα περιοχές

Σάββατο, 07 Μαρτίου 2020 22:40
UPD:23:39
REUTERS/ALBERTO LINGRIA

Σχεδόν έρημη ήταν το Σάββατο η πλατεία Bra, στη Βερόνα της Ιταλίας.

A- A A+

Η ιταλική κυβέρνηση αποφάσισε απόψε να κηρύξει σε απομόνωση όλη την περιφέρεια της Λομβαρδίας και άλλες δώδεκα περιοχές σε Βένετο, Εμίλια Ρομάνια και Πεδεμόντιο, σε μια προσπάθεια να περιορίσει την εξάπλωση του κορωνοϊού. Πρόκειται, ουσιαστικά, για επέκταση της «κόκκινης ζώνης» σε μεγάλο μέρος του ιταλικού βορρά.

Πέρα από τη Λομβαρδία, σε απομόνωση τίθενται οι περιοχές των πόλεων Πάρμα, Πιατσέντσα, Μόντενα, Ρέτζιο Εμίλια, Ρίμινι, Πέζαρο, Ουρμίνο, Βενετία, Τρεβίζο, Πάδοβα, Άστι και Αλεσάντρια, μέχρι τις 3 Απριλίου.

Ουσιαστικά, απαγορεύεται η μετακίνηση των πολιτών έξω από τις περιοχές αυτές, εκτός από ειδικές περιπτώσεις. Κλειστά θα παραμείνουν γυμναστήρια, πισίνες, μουσεία, πολιτιστικά κέντρα και χιονοδρομικά κέντρα. Τα εμπορικά κέντρα θα μπορούν να μένουν ανοικτά μόνον από Δευτέρα μέχρι Παρασκευή.

Τα νέα αυτά μέτρα είχε προναγγείλει νωρίτερα ο επικεφαλής της Υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας, Άντζελο Μπορέλι, μετά τα δεδομένα που έδειξαν μακράν τη μεγαλύτερη αύξηση κρουσμάτων ημερησίως από τότε που ξέσπασε η επιδημία πριν από δύο εβδομάδες, δηλαδή άλλα 1.145 σε ένα 24ωρο.

Την ίδια ώρα, οι Ιταλοί γιατροί των μονάδων εντατικής θεραπείας σημαίνουν συναγερμό και υπογραμμίζουν ότι «η κατάσταση στα νοσοκομεία της Λομβαρδίας είναι οριακή».

«Υφίστανται μεγάλη πίεση, η οποία είναι αδύνατον να αντιμετωπιστεί. Δυστυχώς, μπορεί να βρεθούμε αντιμέτωποι με καταστροφικές συνέπειες» τονίζουν σε ανακοίνωσή τους.

Προσθέτουν δε ότι «δεν κινδυνεύει μόνον η ζωή των ασθενών με τον covid-19, αλλά και όλων όσων απευθύνονται στα δημόσια νοσοκομεία για χρόνιες και οξείες παθήσεις» και ζητούν την άμεση παρέμβαση του πρωθυπουργού, Τζουζέπε Κόντε, και του περιφερειάρχη της Λομβαρδίας, Ατίλιο Φοντάνα.

Το Ανώτατο Ινστιτούτο Υγείας της Ιταλίας έκανε γνωστό ότι σύντομα μέρος των ασθενών που βρίσκονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας των νοσοκομείων της Λομβαρδίας θα μεταφερθεί σε άλλες περιοχές του ιταλικού βορρά.

Παράλληλα, μετά τη δήλωση του γραμματέα του ιταλικού κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος, Νικόλα Τζινγκαρέτι, ότι βρέθηκε θετικός στον ιό, ο περιφερειάρχης της Σικελίας, Νέλο Μουσουμέτσι, ο οποίος τον συνάντησε πρόσφατα, έκανε γνωστό ότι θα τεθεί σε αυτοαπομόνωση.

Στο Σαλέρνο της Κάτω Ιταλίας έχει ξεσπάσει εξέγερση στις τοπικές φυλακές, λόγω του ότι απαγορεύθηκαν οι επισκέψεις και κατά συνέπεια οι συναντήσεις των φυλακισμένων με τους συγγενείς τους, στο πλαίσιο των μέτρων κατά του κορωνοϊού.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή