Το μήνυμα του ΟΗΕ για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας

Κυριακή, 08 Μαρτίου 2020 10:45
UPD:10:47
REUTERS/ANTON VAGANOV
A- A A+

Το δικό του μήνυμα για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας έστειλε ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες.

«Η ισότητα των φύλων είναι μέσο επαναπροσδιορισμού και δύναμη αλλαγής που θα αποβεί προς όφελος όλων» τόνισε μεταξύ άλλων.

Διαμήνυσε δε, ότι είναι «ώρα να σταματήσουμε να προσπαθούμε να αλλάξουμε τις γυναίκες και να αρχίσουμε να αλλάζουμε τα συστήματα που τις εμποδίζουν να πετύχουν αυτά που μπορούν».

Διαπίστωσε βέβαια, ότι τις τελευταίες δεκαετίες έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος - από την κατάργηση νόμων που επέβαλαν διακρίσεις μέχρι την αύξηση του ποσοστού των κοριτσιών στα σχολεία.

«Τώρα όμως αντιμετωπίζουμε μία μεγάλη οπισθοδρόμηση» έσπευσε να προσθέσει, εξηγώντας ότι «η νομική προστασία ενάντια στο βιασμό και την ενδοοικογενειακή βία εξασθενίζει σε ορισμένες χώρες, ενώ τα σεξουαλικά και αναπαραγωγικά δικαιώματα της γυναίκας απειλούνται».

Κατά τον ίδιο, όλο αυτό συμβαίνει επειδή η ισότητα των φύλων είναι κατά κύριο λόγο ζήτημα ισχύος.

«Αιώνες διακρίσεων και βαθιά ριζωμένης πατριαρχίας έχουν δημιουργήσει ένα μεγάλο χάσμα ισχύος μεταξύ των φύλων στις οικονομίες, τα πολιτικά συστήματα, τις επιχειρήσεις μας και τον πολιτισμό μας».

«Αυτό μας επηρεάζει όλους σοβαρά και αποτελεί φραγμό στην αντιμετώπιση πολλών προκλήσεων και απειλών, από την παγκοσμιοποίηση που λειτουργεί για όλους, μέχρι τον τερματισμό της βίας κατά των γυναικών και την οικοδόμηση ειρηνικών και ασφαλών κοινωνιών» ανέφερε, στο πλαίσιο αυτό.

Υπογράμμισε δε, την ανάγκη να αντιμετωπιστεί επειγόντως «το ψηφιακό χάσμα μεταξύ των φύλων, το οποίο απειλεί να εδραιώσει την ανισότητα στις κοινωνίες και στις οικονομίες μέσα στις επόμενες δεκαετίες».

Όσον αφορά το πολιτικό πεδίο, σημείωσε ότι η πολιτική εκπροσώπηση αποτελεί την πιο ξεκάθαρη απόδειξη του χάσματος μεταξύ των φύλων, με τις γυναίκες να καταλαμβάνουν μόλις το 1/4 των θέσεων στη Βουλή σ’ όλο τον κόσμο.

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή