Κ. Μητσοτάκης: Νέος γύρος διπλωματικών επαφών με το βλέμμα στον Έβρο

Δευτέρα, 09 Μαρτίου 2020 07:54
UPD:08:21
REUTERS/AXEL SCHMIDT
A- A A+

Ένα νέο κύκλο διπλωματικών κινήσεων με στόχο την εξασφάλιση έμπρακτης στήριξης στην κρίση που βρίσκεται σε εξέλιξη στην ελληνοτουρκική μεθόριο αρχίζει σήμερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ειδικότερα, ο κ. Μητσοτάκης μεταβαίνει σήμερα το πρωί στο Βερολίνο όπου θα έχει συνάντηση με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ, ενώ θα μιλήσει στο «Ελληνογερμανικό Οικονομικό Φόρουμ - Όραμα και Ευκαιρίες Επενδύσεων». Την Τρίτη, ο πρωθυπουργός θα ταξιδέψει από το Βερολίνο στη Βιέννη όπου θα συναντηθεί με τον καγκελάριο της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές ο κ. Μητσοτάκης θα επιδιώξει μια διπλή ενδυνάμωση της θέσης της Ελλάδας στην Ευρώπη: Από τη μια θέλει να επενδύσει στην κοινή αντίληψη που έχει με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ για το πέρασμα της ελληνικής οικονομίας σε μια φάση ισχυρής ανάπτυξης, ευημερίας και να ενισχύσει τη διμερή συνεργασία με επέκταση σε νέους δυναμικούς τομείς, αλλά και να επιχειρήσει να την φέρει ακόμα πιο κοντά στις ελληνικές θέσεις για το μεταναστευτικό και το ρόλο της Τουρκίας σε αυτό.

Το τελευταίο είναι ένα δύσκολο εγχείρημα, δεδομένων των στενών οικονομικών δεσμών Βερολίνου-Άγκυρας, ωστόσο ο κ. Μητσοτάκης γνωρίζει την προσήλωση της κ. Μέρκελ στην κοινή ευρωπαϊκή πορεία, ενώ θέλει να αξιολογήσει και τη δική της αντίδραση σε όσα συμβαίνουν τις τελευταίες μέρες στον Έβρο. Άλλωστε, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Πρωθυπουργός θα ενημερώσει την καγκελάριο για την τουρκική παραβατική συμπεριφορά σε Αιγαίο και ανατολική Μεσόγειο, αλλά και για το γεγονός ότι υπήρξε εμπλοκή των τουρκικών αρχών στην υποκίνηση των μεταναστών.

Αναλυτικά, το πρόγραμμα του κ. Μητσοτάκη στο Βερολίνο, θα διαμορφωθεί ως εξής:

  • Στις 14.00 τοπική ώρα (15.00 ώρα Ελλάδας), αναμένονται οι ομιλίες του πρωθυπουργού και της καγκελαρίου Μέρκελ στο Οικονομικό Φόρουμ.
  • Στις 14.30 τοπική ώρα (15.30 ώρα Ελλάδας) θα πραγματοποιηθεί συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με την Άγκελα Μέρκελ.
  • Στη συνέχεια, ο Πρωθυπουργός θα έχει επαφές με Γερμανούς επενδυτές και στις 19.00 τοπική ώρα (20.00 ώρα Ελλάδας) θα συμμετάσχει σε πάνελ διαλόγου που διοργανώνει το German Council on Foreign Relations.

Αύριο, Τρίτη, ο κ. Μητσοτάκης θα συμμετάσχει στις 08.00 τοπική ώρα (09.00 ώρα Ελλάδας) σε πρωινό εργασίας με θεσμικούς φορείς της γερμανικής οικονομίας. Στη συνέχεια θα αναχωρήσει για την πρωτεύουσα της Αυστρίας, όπου στις 15.40 τοπική ώρα (16.40 ώρα Ελλάδας) θα έχει συνάντηση με τον καγκελάριο της Αυστρίας.

Σε δηλώσεις του το Σαββατοκύριακο ο κ. Κουρτς υπογράμμισε την ανάγκη επίδειξης πλήρους αλληλεγγύης και υποστήριξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Ελλάδα «σε αυτή την δύσκολη κατάσταση, που συνειδητά προκάλεσε ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν».

«Η Ε.Ε. πρέπει να έχει ενότητα και να μην δείξει αδυναμία απέναντι στην Τουρκία», είχε επισημάνει ανακοινώνοντας ταυτόχρονα συνδρομή προς την Ελλάδα σε διμερές επίπεδο, πέραν εκείνης στο πλαίσιο της Ε.Ε., και σημειώνοντας ότι έχει δώσει εντολή στον υπουργό Εσωτερικών Καρλ Νέχαμερ να δρομολογήσει τις αυστριακές υποστηρικτικές παροχές, σε συνεννόηση με τους Έλληνες συναδέλφους του.

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή