ΣΥΡΙΖΑ: Τι πρέπει να ζητήσει ο κ. Μητσοτάκης από την κα Μέρκελ

Δευτέρα, 09 Μαρτίου 2020 13:48
UPD:13:50
Eurokinissi/ΜΠΟΛΑΡΗ ΤΑΤΙΑΝΑ
A- A A+

«Επιτέλους να είναι ξεκάθαρος» στη σημερινή συνάντησή του με τη Γερμανίδα Καγκελάριο, Άγκελα Μέρκελ, ζητεί από τον πρωθυπουργό ο ΣΥΡΙΖΑ «σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία».

Όπως σημειώνει, «την ώρα που η Τουρκία συνεχίζει την επιθετική της πολιτική με εκβιασμούς στα ελληνικά σύνορα, εργαλειοποιώντας τον ανθρώπινο πόνο προσφύγων και μεταναστών, η Ελλάδα πρέπει να έχει ξεκάθαρες θέσεις που να θέτουν τόσο τη Γερμανία όσο και την Ε.Ε. ενώπιον των ευθυνών τους».

Γι' αυτό και κατά την αξιωματική αντιπολίτευση ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα πρέπει να ζητήσει άμεση σύγκληση έκτακτης Συνόδου Κορυφής, με ξεκάθαρες καταδικαστικές δηλώσεις για την τουρκική επιθετικότητα και κυρώσεις εάν αυτή συνεχίσει να καταστρατηγεί την Κοινή Δήλωση Ε.Ε.-Τουρκίας.

«Εάν η Τουρκία δεν επανέλθει στην εφαρμογή της Κοινής Δήλωσης, ο κ. Μητσοτάκης οφείλει να ζητήσει η οποιαδήποτε νέα ευρω-τουρκική συμφωνία να περιέχει ενισχυμένο πρόγραμμα επανεγκατάστασης προσφύγων από την Τουρκία σε χώρες Ε.Ε. και δυνατότητα επιστροφής μεταναστών και από την ενδοχώρα της Ελλάδας στην Τουρκία» επισημαίνει η Κουμουνδούρου.

Καλεί τον πρωθυπουργό να ζητήσει και νέο πρόγραμμα μετεγκατάστασης προσφύγων και αιτούντων άσυλο από την Ελλάδα στην Ευρώπη, αντίστοιχο με αυτό του 2016, καθώς και αναθεώρηση της Συνθήκης του Δουβλίνου σε δίκαιη κατεύθυνση.

«Η Ελλάδα δεν μπορεί να αρκεστεί σε ευχολόγια των Ευρωπαίων για την αυτονόητη φύλαξη των συνόρων και κονδύλια μόνο για νέες δομές υποδοχής που θα μετατρέψουν την Ελλάδα σε απέραντη αποθήκη ψυχών» τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή