Πούτιν: Πρόεδρος της Ρωσίας έως το 2036;

Τρίτη, 10 Μαρτίου 2020 20:59
UPD:21:03
REUTERS/SPUTNIK
A- A A+

Συνταγματικές αλλαγές που θα του επιτρέψουν να παραμείνει στην εξουσία έως το 2036 προωθεί ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, αν και τάχθηκε υπέρ της επιβολής ορίων στην προεδρική θητεία, μόλις όμως η χώρα αποκτήσει την κατάλληλη πολιτική «ωριμότητα».

Ο Πούτιν, που τον Ιανουάριο παρουσίασε ριζικές συνταγματικές μεταρρυθμίσεις, υποχρεούται βάσει του συντάγματος να αποχωρήσει το 2024 από τη θέση του προέδρου, κατά την ολοκλήρωση της δεύτερης διαδοχικής και τέταρτης συνολικά προεδρικής του θητείας.

Μιλώντας όμως στην κάτω Βουλή του ρωσικού Κοινοβουλίου, ο Ρώσος πρόεδρος, έδωσε την ευλογία του στην προτεινόμενη αλλαγή στο σύνταγμα, που θα του επιτρέψει να «μηδενίσει» το σύνολο της παραμονής του στον προεδρικό θώκο. 

«Η πρόταση για άρση των περιορισμών για οποιονδήποτε, συμπεριλαμβανομένου και του νυν προέδρου... επί της αρχής η συγκεκριμένη επιλογή θα είναι εφικτή, υπό έναν όρο, εάν το συνταγματικό δικαστήριο δώσει επίσημη έγκριση ότι μια τέτοια τροπολογία δεν έρχεται σε αντιπαράθεση με τις αρχές και βασικές προβλέψεις του συντάγματος», δήλωσε ο κ. Πούτιν, ενώ επικαλέσθηκε ως παράδειγμα τις τέσσερις θητείες του Αμερικανού προέδρου, Φραγκλίνου Ρούσβελτ.

«Σε συνθήκες όπου μια χώρα βιώνει καταστάσεις σοκ και δυσκολίες,.. φυσικά η σταθερότητα είναι ίσως πιο σημαντική και θα πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα», δήλωσε ο πρόεδρος Πούτιν, προσθέτοντας ότι η Ρωσία ακόμη προσπαθεί να συνέλθει από την κατάρρευση της πρώην Σοβιετικής Ένωσης το 1991.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Reuters
  
   

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή