Τατόι: Στόχος, το 2023 να έχουν τελειώσει οι εργασίες στο πρώην βασιλικό κτήμα

Παρασκευή, 13 Μαρτίου 2020 08:30
A- A A+

Το πρώην βασιλικό κτήμα Τατοΐου βρίσκεται σε ένα πολύ κρίσιμο στάδιο της ιστορικής του πορείας. Η υπουργός Πολιτισμού κα Λίνα Μενδώνη που έχει τον συντονιστικό ρόλο σε αυτή την εθνική προσπάθεια δίνει μια πραγματική μάχη για να αντιμετωπίσει όλες τις πτυχές αυτού του εξαιρετικά πολύπλοκου πρότζεκτ.

Αρχές Απριλίου ξεκινούν να εφαρμόζονται τα πρώτα σωστικά μέτρα

Από την πλευρά της, η κα Μενδώνη πληροφόρησε πως έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία της επιλογής αναδόχου για το κτήριο του ανακτόρου. «Υπάρχει πλέον ο ανάδοχος, ο οποίος θα εκπονήσει τη μελέτη εφαρμογής για το κτήριο του ανακτόρου. Αρχές Απριλίου ξεκινούν να εφαρμόζονται τα πρώτα σωστικά μέτρα στο ανάκτορο. Η εκπόνηση της μελέτης, σύμφωνα με τη νομοθεσία, θέλει αρκετούς μήνες. Μέχρι το Μάιο του 2021 οι υπηρεσίες του ΥΠΠΟΑ θα έχουν την μελέτη εφαρμογής για να ξεκινήσει η διαδικασία του διαγωνισμού για τον ανάδοχο του έργου», τόνισε η υπουργός, μετά και την αυτοψία που πραγματοποιήθηκε στο κτήμα την περασμένη Παρασκευή. «Στόχος είναι το 2023 να έχει τελειώσει το ανάκτορο (σ.σ. το οικοδομικό σκέλος της αποκατάστασης του κτηρίου) για να ξεκινήσει αμέσως η τοποθέτηση των αντικειμένων, επί των μελετών που ήδη εκπονούνται», συμπλήρωσε, μεταξύ άλλων, η κα Μενδώνη.

Ως προς τις σωστικές εργασίες, η υπουργός σημείωσε ότι θα ξεκινήσουν να γίνονται τώρα, «προφανώς με τη συμβατότητα που απαιτούν οι μελέτες, ώστε ούτε χρήματα να δαπανηθούν αδίκως, αλλά κυρίως να γίνει σωστά το έργο. Να σημειώσω εδώ ότι ήδη έχουμε τις οριστικές μελέτες, τις μελέτες εφαρμογής εκπονούμε τώρα», πρόσθεσε η ίδια.

Οι χορηγίες  

Ως προς τις δωρεές που υπάρχουν αυτή τη στιγμή για το Τατόι, η κα Μενδώνη είπε ότι υπάρχουν δυο «και ευελπιστούμε και σε άλλες. Η πρώτη αφορά στη μελέτη σκοπιμότητας η οποία χρηματοδοτείται από το Ίδρυμα Αθανασίου Λασκαρίδη. Αφορά στο σύνολο αξιοποίησης και ανάδειξης των 47.000 στρεμμάτων».

Η άλλη χορηγία είναι από τον Αθανάσιο Μαρτίνο, ο οποίος «ασμένως, διέθεσε τα χρήματα για την παραγγελία δύο μεγάλων υποδομών αποθήκευσης (tolls), τα οποία θα τοποθετηθούν και αυτά αρχές Απριλίου, προκειμένου να αρχίσει κανονικά η εκκένωση -αρχίζει αυτή την εβδομάδα- των μαγειρείων και στη συνέχεια να αρχίσει η εκκένωση του στάβλου του Γεωργίου», συμπλήρωσε η υπουργός, διευκρινίζοντας ότι πρόκειται για «κτήρια μεγάλα, γεμάτα κιβώτια, τα οποία δεν έχουν ανοιχτεί ποτέ. Οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Πολιτισμού, θα καταγράψουν και θα συντηρήσουν τα κινητά που βρίσκονται μέσα. Συγχρόνως, θα ξεκινήσει η εκπόνηση των αναγκαίων μελετών, αρχιτεκτονικών, στατικών, ηλεκτρομηχανολογικών, για τα κτήρια, τα οποία θα αδειάζουν».

Σύλλογος Φίλων Κτήματος Τατοΐου

Ο Σύλλογος Φίλων Κτήματος Τατοΐου, σε ανακοίνωσή του, αναφέρει πως έχει βρεθεί στο πλευρό της υπουργού και διαθέτει όλες του τις δυνάμεις για να συνδράμει όπου και όπως μπορεί αυτή την προσπάθεια. Πάντα σε κλίμα αμοιβαίου σεβασμού και κατανόησης αλλά και με τις καλύτερες προθέσεις.

Ο Σύλλογος προχώρησε στην παρούσα ανακοίνωση με αφορμή συνέντευξη του ειδικού στα γεωργοκτηνοτροφικά ζητήματα κ. Αθανασίου Τσαυτάρη.  Η πρωτοβουλία του ειδικού ευθυγραμμίζεται πλήρως με τις προτάσεις του Συλλόγου Φίλων Κτήματος Τατοΐου, που είχε ανακοινώσει από την σύσταση του Σωματείου το 2011 και είχε παρουσιάσει αναλυτικά σε μεγάλη δημόσια εκδήλωση, στις 11 Μαρτίου 2014 στον Φιλολογικό Σύλλογο Παρνασσό, παρουσία 500 και πλέον προσκεκλημένων. Ο Σύλλογος, δια του Προέδρου του κ. Βασιλείου Κουτσαβλή, είχε προτείνει μεταξύ άλλων  για τον τομέα της λειτουργίας του αγροκτήματος και την ενίσχυση της γεωργικής-κτηνοτροφικής παραγωγής του κτήματος Τατοΐου με την ένταξη των εκτάσεων του π. Βασιλικού Κτήματος Πολυδενδρίου στο σχέδιο αξιοποίησης του Τατοΐου. Αυτό αναφέρεται και στο site του Συλλόγου από το 2012.

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή