ΕΚΠΑ: Υπηρεσίες τηλεκπαίδευσης για την υποστήριξη του εκπαιδευτικού έργου

Παρασκευή, 13 Μαρτίου 2020 11:44
UPD:11:46
A- A A+

Κατάλληλες λύσεις ώστε να υποστηρίξει με τρόπο λειτουργικό, αποδοτικό και συγχρόνως ρεαλιστικό τη συνέχιση του εκπαιδευτικού έργου του μέσω τηλεκπαίδευσης σχεδιάζει το ΕΚΠΑ, στο πλαίσιο των προληπτικών μέτρων κατά της εξάπλωσης του κορωνοϊού, μετά και την αναστολή λειτουργίας των Πανεπιστημίων της χώρας από την Τετάρτη.

Προς την κατεύθυνση αυτή, προγραμματίζει: 

- Υποστήριξη προπτυχιακών μαθημάτων:

  • Αξιοποίηση της υπηρεσίας μονόδρομης σύγχρονης διδασκαλίας (http://live.uoa.gr/) για τη ζωντανή μετάδοση διαλέξεων του μαθήματος. Κάθε Τμήμα θα οργανώσει πρόγραμμα διαλέξεων σε προκαθορισμένες αίθουσες που διαθέτουν κατάλληλο εξοπλισμό.
  • Αξιοποίηση της υπηρεσίας ασύγχρονης τηλεκπαίδευσης (https://eclass.uoa.gr) για την αμφίδρομη επικοινωνία και παροχή εκπαιδευτικού υλικού μελέτης μέσα από τα ηλεκτρονικά μαθήματα στα οποία είναι εγγεγραμμένοι οι φοιτητές.
  • Αξιοποίηση ήδη καταγεγραμμένων βιντεοδιαλέξεων του μαθήματος από προηγούμενα έτη (https://delos.uoa.gr/), καθώς και των υπαρχόντων πρότυπων ανοικτών ψηφιακών μαθημάτων του ιδρύματος (https://opencourses.uoa.gr).
  • Χρήση των σχετικών εργαλείων κοινωνικής δικτύωσης (youtube, facebook).
  • Αξιοποίηση ελεύθερων εμπορικών λύσεων (webex, teams κ.α.).

- Υποστήριξη μεταπτυχιακών μαθημάτων:

Πέρα από αυτές τις υπηρεσίες υποστήριξης των προπτυχιακών μαθημάτων, για τα μεταπτυχιακά μαθήματα μπορεί να γίνει χρήση της υπηρεσίας τηλεσυνεδρίασης μέσω της πλατφόρμας eClass, η οποία δίνει τη δυνατότητα δημιουργίας ψηφιακών χώρων / δωματίων για τη ζωντανή online διδασκαλία με ταυτόχρονη διάδραση με τους φοιτητές (εικόνα, βίντεο και ήχος), καθώς και την υποστήριξη online παρουσιάσεων, διαμοιρασμού εφαρμογών και ασπροπίνακα. Η υπηρεσία epresence δεν προτείνεται για διδασκαλία, αλλά για συνεδριάσεις.

Οι εν λόγω υπηρεσίες θα ενεργοποιηθούν συντονισμένα και σταδιακά και θα συνοδευτούν με συγκεκριμένες οδηγίες χρήσης από το Κέντρο Διαχείρισης & Λειτουργίας Δικτύου του ΕΚΠΑ.

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή