Ν. Δένδιας: Η χώρα είναι έτοιμη για παν ενδεχόμενο

Σάββατο, 14 Μαρτίου 2020 12:14
UPD:12:15
INTIME NEWS/ΤΖΑΜΑΡΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
A- A A+

Η Τουρκία «επιχείρησε να μας θέσει προ τετελεσμένων και στον Έβρο, αλλά η αντίδρασή μας υπήρξε σθεναρή και ισχυρή» επισημαίνει σε συνέντευξή του ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, τονίζοντας πως «σε κάθε περίπτωση η χώρα είναι έτοιμη για παν ενδεχόμενο».

Μιλώντας στη εφημερίδα «Τα Νέα/Σαββατοκύριακο» ο υπουργός Εξωτερικών επισημαίνει ότι «η ετοιμότητά μας που φάνηκε και στον Έβρο, λειτουργεί αναμφίβολα αποτρεπτικά». Ως προς την κατάσταση που επικρατεί στα ελληνοτουρκικά σύνορα σημειώνει ότι είναι αποτέλεσμα της «ανερυθρίαστης προθυμίας της Τουρκίας να χρησιμοποιήσει αθώους προκειμένου να εκβιάσει καταστάσεις και να αποκομίσει πολιτικά και οικονομικά οφέλη», με την Άγκυρα να επιλέγει να χρησιμοποιήσει το χαρτί του Μεταναστευτικού θεωρώντας ότι είναι το μόνο ώστε να ασκήσει ικανή πίεση στην Ε.Ε., αλλά και να το εκμεταλλευθεί επικοινωνιακά στο εσωτερικό της. 

Ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας εκφράζει την ικανοποίησή του για την ανταπόκριση της Ε.Ε. στα ελληνικά αιτήματα σε πρώτη φάση και προσθέτει πως η χώρα έχει διαμηνύσει «προς όλες τις κατευθύνσεις στο ανώτατο επίπεδο ότι δεν νοείται η Ελλάδα να επωμιστεί μόνη το βάρος των συνεπειών επιλογών τρίτων».

Ερωτηθείς, σχετικά, ο υπουργός Εξωτερικών είπε, μεταξύ άλλων, ότι «ούτε η Αλβανία, ούτε η Βουλγαρία λειτουργούν σαν Δούρειοι Ίπποι» και προσθέτει ότι και οι δύο αυτές χώρες χρειάζονται τη φιλία και τη συνεργασία της Ελλάδας.

Ειδικά για την Αλβανία, σημειώνει ότι το πρόσφατο νομοσχέδιο για το περιουσιακό δεν ανταποκρίνεται στις προσδοκίες της ελληνικής εθνικής μειονότητας. Ο υπουργός Εξωτερικών τονίζει ότι η Ελλάδα υλοποιεί μια θετικά ατζέντα για τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων με κύριο όχημα την ένταξη όλων των χωρών στην Ε.Ε. και επαναλαμβάνει ότι η Ελλάδα στηρίζει την ευρωπαϊκή προοπτική της Αλβανίας «με δεδομένο ότι θα συμμορφωθεί με το ευρωπαϊκό κεκτημένο».

Πηγή: ΑΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή