Απέτυχε η πρώτη εκτόξευση διαστημικού πυραύλου νέας γενιάς της Κίνας

Τετάρτη, 18 Μαρτίου 2020 10:03
EPA/NIC BOTHMA
A- A A+

Η απόπειρα της Κίνας να εκτοξεύσει τον πρώτο της πύραυλο νέας γενιάς Long March 7A απέτυχε τη Δευτέρα, με αποτέλεσμα να μην τεθεί σε τροχιά ένας απόρρητος δορυφόρος.

Όπως αναφέρει το spacenews, η εκτόξευση, που έγινε από το κέντρο εκτόξευσης δορυφόρων Γουεντσάνγκ, στην αρχή επιβεβαιώθηκε μέσω εικόνων και βίντεο που κυκλοφόρησαν online από μακρινούς παρατηρητές. Η China Aerospace Science and Technology Corp (CASC) που ανέπτυξε και κατασκεύασε τον πύραυλο, κατά κανόνα ανακοινώνει εκτοξεύσεις μετά την ανακήρυξη της επιτυχίας της αποστολής. Τέτοιες ανακοινώσεις γίνονται περίπου μια ώρα μετά την εκτόξευση, ωστόσο επί της προκειμένης δεν συνέβη κάτι τέτοιο.

Σύμφωνα με το spacenews, κρατικό ειδησογραφικό πρακτορείο επιβεβαίωσε την αποτυχία κάτι λιγότερο από δύο ώρες μετά την εκτόξευση, χωρίς να γίνει γνωστό το αίτιο. Θα ακολουθήσει έρευνα πάνω στο τι συνέβη.

Το φορτίο της εκτόξευσης είχε ανακοινωθεί νωρίτερα πως ονομαζόταν «νέος δορυφόρος επικύρωσης τεχνολογίας- 6», χωρίς να γίνουν γνωστές αργότερα περαιτέρω λεπτομέρειες.

Ο Long March 7A αποτελεί παραλλαγή του Long March 7. Ο αρθρωτός σχεδιασμός του σημαίνει πως έχει κοινούς κινητήρες με άλλους νέους πυραύλους της «οικογένειας». Έχει μήκος άνω των 60 μέτρων και μάζα απογείωσης 573 τόνους, σύμφωνα με την China Acadamy of Launch Vehicle Technology, θυγατρική της CASC. Προορόζεται να αποτελέσει τον κύριο πύραυλο της χώρας και εκτοξεύσεις δορυφόρων.

Η εκτόξευση του Long March 7A έλαβε χώρα παρά τις επιπτώσεις της επιδημίας του κορωνοϊού. Η Κίνα φαίνεται αποφασισμένη να πραγματοποιήσει πάνω από 40 εκτοξεύσεις μέσα στο 2020, παρά το ξέσπασμα του ιού. Η Expace, πάροχος υπηρεσιών εκτόξευσης- παρακλάδι της αμυντικής βιομηχανίας CASIC, έχει αρχίσει ξανά τις δραστηριότητές της, παρά το ότι οι εγκαταστάσεις της ήταν κοντά στο επίκεντρο του ξεσπάσματος, στη Γουχάν της επαρχίας Χουμπέι. Στο μεταξύ, οι ευρωπαϊκές εκτοξεύσεις αναστέλλονται, ενώ τα κέντρα της NASA αρχίζουν να λειτουργούν με τους εργαζομένους να δουλεύουν εξ αποστάσεως. Επίσης, η ρωσική Roscosmos ανακοίνωσε τη Δευτέρα την ακύρωση της ενημέρωσης των ΜΜΕ για εκτόξευση (Soyuz MS-16) που είχε προγραμματιστεί για τις 9 Απριλίου.

Προτεινόμενα για εσάς