Πώς η χαμένη κασέτα ενός κοριτσιού κατέληξε σε έκθεση τέχνης και βρέθηκε από την ιδιοκτήτριά της

Τετάρτη, 18 Μαρτίου 2020 06:57
UPD:07:01
SHUTTERSTOCK

Φωτογραφία αρχείου.

A- A A+

Μια κασέτα με τραγούδια, την οποία είχε χάσει σε ηλικία 12 ετών, εντόπισε μια γυναίκα σχεδόν τρεις δεκαετίες αργότερα, σε έκθεση τέχνης στη Στοκχόλμη.

Η Στέλλα Βέντελ σύμφωνα με το Travel + Leisure είχε χάσει την κασέτα, στην οποία είχε «γράψει» τραγούδια της Disney, του Μπομπ Μάρλεϊ και άλλων καλλιτεχνών – στις αρχές της δεκαετίας του 1990, όταν επισκέφθηκε τουριστικό θέρετρο της Ισπανίας.

Τα χρόνια πέρασαν και το 2019, η Βέντελ βρέθηκε στην έκθεση της φωτογράφου Μάντι Μπάρκερ στη Στοκχόλμη της Σουηδίας, όταν είδε ένα πολύ οικείο αντικείμενο ανάμεσα στα εκθέματα: την κασέτα που είχε φτιάξει.

Αρχικά δεν ήταν σίγουρη αν η ταινία ήταν πραγματικά δική της μέχρι να συγκρίνει τη λίστα των κομματιών που περιείχε με ένα CD που είχε τα ίδια τραγούδια.

Αδιευκρίνιστο πώς, η κασέτα ταξίδεψε για πάνω από 1.200 μίλια από τη Μαγιόρκα στο νησί Φουερτεβεντούρα, στα ανοικτά των ακτών της Αφρικής πριν ξεβραστεί σε μια παραλία το 2017, όταν και την εντόπισε η Πάρκερ.

Στη συνέχεια συμπεριέλαβε την ταινία στην ταξιδιωτική της έκθεση «Sea of ​​Artifacts», η οποία έχει θέμα τη ρύπανση από πλαστικό σε όλο τον κόσμο.

Η Μπάρκερ μάλιστα επικοινώνησε με τον Ρίτσαρντ Τόμσον, επικεφαλής της διεθνούς ερευνητικής μονάδας θαλάσσιων απορριμμάτων στο Πανεπιστήμιο του Πλίμουθ, για να επιβεβαιώσει ότι η κασέτα θα μπορούσε να έχει ταξιδέψει τόσο μακριά.

«Είναι πολύ δύσκολο να πούμε πόσο καιρό έμεινε η κασέτα στη θάλασσα, αλλά το γεγονός ότι “επιβίωσε” δείχνει την αντοχή του πλαστικού και την απειλή που αποτελεί για το θαλάσσιο περιβάλλον», δήλωσε ο κ. Τόμσον, με την κασέτα πάντως να μην είναι λειτουργική.

Τελικά η κασέτα κατέληξε στην έκθεση, με τη Βέντελ να τη βλέπει και – αφού διάβασε τη λίστα τραγουδιών η οποία είχε διατηρηθεί – να κάνει τη σύγκριση με το αρχικό CD, που είχε φτιαχτεί το 1993.

Όπως ανέφερε, συχνά μεταφέρει τραγούδια από κασέτες σε CD για να τα ακούει στο Walkman της, το οποίο τη συντροφεύει στις διακοπές.

«Για να είμαι ειλικρινής δεν μπορούσα να το πιστέψω για λίγο» σχολίασε η φωτογράφος, με την κασέτα να εξακολουθεί να αποτελεί μέρος της έκθεσής της, μαζί με ακόμη 46 εκθέματα.

Αδιευκρίνιστο παραμένει αν η κασέτα θα παραδοθεί στη Βέντελ ή θα συνεχίσει να ταξιδεύει τον κόσμο, μέσα από τις εκθέσεις της Πάρκερ.

Με πληροφορίες από T+L

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή