Δημόσιο: Τα μέτρα που έχουν ληφθεί λόγω κορωνοϊού

Τετάρτη, 18 Μαρτίου 2020 18:44
UPD:19:00
A- A A+

Σειρά μέτρων έχουν ληφθεί από την κυβέρνηση για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού. Ειδικότερα για το Δημόσιο αυτά συνοψίζονται ως εξής:

1. Διευκόλυνση όλων των εργαζομένων γονέων με παιδιά έως 15 ετών με άδειες ειδικού σκοπού. Ήδη κάνουν χρήση αυτής της άδειας περίπου 15.000 υπάλληλοι (αριθμός που μέρα με τη μέρα αλλάζει).

2. Επιπλέον, δίνεται ειδική άδεια απουσίας σε όλους τους εργαζόμενους του Δημοσίου που κινδυνεύουν περισσότερο καθώς έχουν ήδη βαριές παθήσεις όπως πνευμονοπάθειες, καρδιοπάθειες, σακχαρώδη διαβήτη, καρκίνο ή είναι μεταμοσχευμένοι. Η σχετική υπουργική απόφαση των υπουργών Εσωτερικών και Υγείας έχει ήδη υπογραφεί και δημοσιεύεται μέσα στην ημέρα και οι εργαζόμενοι αυτοί πρέπει να παραμείνουν στο σπίτι τους. Τους δίνεται η δυνατότητα να εργαστούν, αν θέλουν, εξ αποστάσεως. Θεσπίζεται άδεια αναρρωτική ειδικού σκοπού για όσους υπαλλήλους έχει δοθεί οδηγία για κατ' οίκον περιορισμό χωρίς υποχρέωση να παραστούν σε υγειονομική επιτροπή.

3. Όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι έχουν πρόσβαση στην ηλεκτρονική πλατφόρμα e.presence μέσω των κωδικών του taxis κι επομένως μπορούν να μετέχουν σε τηλεδιασκέψεις και σε επικοινωνία από απόσταση με τους προϊσταμένους ή τους άλλους εργαζόμενους που συνεργάζονται στην υπηρεσία τους. Ταυτόχρονα το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης προετοιμάζει κατά προτεραιότητα με τα υπουργεία Οικονομικών και Εσωτερικών τη δυνατότητα λειτουργίας από απόσταση, για να έχουν πρόσβαση στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές εξ αποστάσεως.

4. Κάθε υπουργείο έχει εκπονήσει, κατόπιν οδηγιών, το δικό του σχέδιο έκτακτης κατάστασης ώστε να μπορεί να λειτουργήσει με τις απολύτως απαραίτητες υπηρεσίες εφόσον κριθεί απαραίτητο τις επόμενες ημέρες. Ήδη εφαρμόζει πρόγραμμα εργασίας ως προς το ωράριο.

5. Προκρίνεται σε όλο το Δημόσιο η εξυπηρέτηση των πολιτών μέσω τηλεφωνικής και διαδικτυακής επικοινωνίας. Οι εξαιρετικά επείγουσες περιπτώσεις θα εξυπηρετούνται μόνο κατόπιν ραντεβού. Αυτό ισχύει και στα ΚΕΠ σε πολύ λίγες ημέρες. Μεριμνά ήδη για αυτό το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, από το οποίο θα γίνουν οι σχετικές ανακοινώσεις.

6. Μετατίθεται κατά δύο μήνες κάθε προθεσμία στο Δημόσιο για αιτήματα των εργαζομένων και των πολιτών, καθώς και για τις διοικητικές προσφυγές. Ήδη έχει μετατεθεί για τις 30 Ιουνίου 2020 η προθεσμία αιτήσεων για τα αδήλωτα τετραγωνικά μέτρα. Οι αιτήσεις κατατίθενται στους δήμους της χώρας και στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΚΕΔΕ.

7. Υπάρχει μέριμνα για την αδιάλειπτη λειτουργία των δήμων και των περιφερειών, καθώς και των νομικών προσώπων τους με συνεδρίαση όλων των συλλογικών οργάνων με τηλεδιάσκεψη ή δια περιφοράς. Έχουν δοθεί οδηγίες για την αδιάλειπτη λειτουργία κρίσιμων υπηρεσιών των ΟΤΑ.

8. Στηρίζεται η Αυτοδιοίκηση, οι δήμοι και οι περιφέρειες, καθώς και οι εργαζόμενοι στις υπηρεσίες τους. Δόθηκε για τον σκοπό αυτόν έκτακτη οικονομική ενίσχυση 15 εκατ. ευρώ. Οι δήμαρχοι και οι περιφερειάρχες έχουν τη δυνατότητα για απευθείας αναθέσεις σε προμήθειες υλικού που αφορούν την αντιμετώπιση του κορωνοϊού. Η καθαριότητα οργανώνεται από τους δήμους τουλάχιστον σε δύο βάρδιες για να διασφαλιστεί ότι σε κάθε περίπτωση θα λειτουργεί κανονικά. Οι δήμαρχοι θα πρέπει να είναι σε στενή συνεργασία με τους εργαζομένους, ιδίως στον τομέα της καθαριότητας, που επιτελούν ένα εξαιρετικά κρίσιμο έργο. Η έκτακτη χρηματοδότηση αφορά και την προμήθεια μέτρων ατομικής προστασίας για αυτούς τους εργαζομένους στους δήμους και στις περιφέρειες.

9. Ενισχύεται το πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι» με πρόσθετες δυνάμεις. Εντάσσονται σε αυτό οι εργαζόμενοι των ΚΑΠΗ και των παιδικών σταθμών, που δεν λειτουργούν, για να συνδράμουν στη στήριξη των ηλικιωμένων που έχουν ανάγκη από ψυχολογική υποστήριξη από φάρμακα από είδη πρώτης ανάγκης κι έχουν έναν παραπάνω λόγο να μείνουν στο σπίτι τους.

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή