5 ειδήσεις για να ξεκινήσετε την ημέρα σας

Πέμπτη, 19 Μαρτίου 2020 10:59
UPD:11:01
A- A A+

Ράλι τιμών στην αγορά κρατικών ομολόγων της Ευρωζώνης έφερε το «υπερόπλο» ρευστότητας που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Θεαματική απολιμάκωση στην απόδοση του ελληνικού 10ετούς, υποχωρώντας σχεδόν 200 μονάδες βάσης έως και το 2,09% ενώ χθες είχε αναρριχηθεί πάνω από το όριο του 4%. 

 

Πιθανή είναι η παράταση ή και ενίσχυση της χθεσινής δέσμης μέτρων, που ισχύει για έως και τέλη Απριλίου, όπως υπογράμμισε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας. Παράλληλα διαβεβαίωσε ότι θα υπάρξουν και στοχευμένα μέτρα για τον κλάδο του τουρισμού/μεταφορών. 

 

O οικονομικός αντίκτυπος της πανδημίας δεν σταματάει σε καμία περίπτωση στις υπηρεσίες (ξενοδοχεία, εστιατόρια, μεταφορές κτλ). Έρχεται να πληγώσει βαθιά και την ήδη ταλαιπωρημένη μεταποίηση και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού οδηγώντας σε ένα συγχρονισμένο κλείσιμο εργοστασίων ανάλογο του οποίου είχαν να καταγράψουν οι ιστορικοί από τη δεκαετία του 1940 και τον Β'  Παγκόσμιο Πόλεμο, όπως αναφέρει σε εκτενές ρεπορτάζ του το Bloomberg.

 

H παντοδυναμία του δολαρίου προκαλεί νέο «πονοκέφαλο» στις οικονομίες ανά τον κόσμο, που ήδη παραπαίουν εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού, με τις αναδυόμενες αγορές ιδιαίτερα ευάλωτες, καθώς τα νομίσματά τους καταρρέουν, όπως και η παγκόσμια ζήτηση. Σε ελεύθερη πτώση και τα νομίσματα των μεγάλων οικονομιών με τη στερλίνα στα στα χαμηλότερα επίπεδα από το 1985, το ευρώ να οδεύει ολοταχώς προς επίπεδα απόλυτης ισοτιμίας έναντι του δολαρίου και τα δολάρια Αυστραλίας και Νέας Ζηλανδίας σε ναδίρ πολλών ετών.

 

Αναζητώντας το κατάλληλο μείγμα πολιτικής το διάστημα της κρίσης, τα κόμματα αναπροσαρμόζουν τη στρατηγική τους, λαμβάνοντας αποφάσεις με «ημερομηνία λήξης», ανεξάρτητα αν ακόμα ουδείς γνωρίζει τη διάρκεια της επίθεσης του κορωνοϊού κατά της δημόσιας υγείας και της οικονομίας. Η κυβέρνηση, γνωρίζοντας ότι στις κρίσεις υπάρχει αυθόρμητη τάση συσπείρωσης και ενότητας του λαού, έπαιξε αυτό το χαρτί, πριν ακόμα ο κορωνοϊός κτυπήσει την πόρτα της Ελλάδας, αντιδρώντας στις κινήσεις του Ερντογάν και την κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας.

 

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή