ΗΠΑ: Ο Τραμπ παραδέχεται «δυσκολίες» στην τροφοδοσία σε ιατρικό και προστατευτικό εξοπλισμό

Τρίτη, 24 Μαρτίου 2020 15:03
UPD:15:10
REUTERS/Jonathan Ernst
A- A A+

Την ώρα που ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποιεί ότι οι ΗΠΑ είναι πιθανόν να εξελιχθούν σε επίκεντρο της επιδημίας Covid-19, ο Ντόναλντ Τραμπ παραδέχθηκε ότι υπάρχουν δυσκολίες στην τροφοδοσία των αμερικανικών πολιτειών με ιατρικό εξοπλισμό και μέσα υγειονομικής προστασίας, ενώ οι τοπικές αρχές σε ολόκληρη την χώρα σημαίνουν συναγερμό για ένα σύστημα τροφοδοσίας στα όρια της κατάρρευσης.

«Η Παγκόσμια αγορά προστατευτικών μασκών είναι Τρελή. Βοηθούμε τις πολιτείες να πάρουν εξοπλισμό, αλλά δεν είναι εύκολο», έγραψε στο Twitter ο ένοικος του Λευκού Οίκου.

Πολιτειακοί και τοπικοί αξιωματούχοι καταγγέλλουν την έλλειψη συντονισμένης δράσης σε ομοσπονδιακό επίπεδο μεσούσης της επιδημίας, λέγοντας ότι με τις κοινότητες να ενεργούν μόνες τους, τις βάζει σε ανταγωνισμό για προμήθειες με άλλες πολιτείες, δήμους, την κυβέρνηση των ΗΠΑ, ακόμη και άλλες χώρες.

Στην πολιτεία της Νέας Υόρκης, επίκεντρο της επιδημίας στις ΗΠΑ, ο δήμαρχος της πόλης Μπιλ ντε Μπλάζιο απηύθυνε έκκληση για αναπνευστήρες, προστατευτικές μάσκες και άλλο ιατρικό εξοπλισμό, καθώς ο αριθμός των κρουσμάτων ανεβαίνει κατακόρυφα και αρχίζουν να υπάρχουν ελλείψεις σε κρίσιμης σημασίας προμήθειες. Οι αρχές της Καλιφόρνιας, το άλλο επίκεντρο της επιδημίας στις ΗΠΑ, ζητούν επιπλέον 50.000 νοσοκομειακές κλίνες.

Ο Τραμπ ανακοίνωσε χθες ότι οι ομοσπονδιακές αρχές προμήθευσαν με 400 αναπνευστήρες την πόλη της Νέας Υόρκης και τόνισε ότι τέσσερα προσωρινά νοσοκομεία έχουν στηθεί στην πόλη. Αξιωματούχοι της αμερικανικής μεγαλούπολης δεν ήταν διαθέσιμοι για να σχολιάσουν το tweet του Τραμπ.

Κυβερνήτες αμερικανικών πολιτειών και άλλοι τοπικοί αξιωματούχοι κάλεσαν τον Τραμπ να ενεργοποιήσει την Defense Production Act, ένα μέτρο που θα επέτρεπε στην αμερικανική κυβέρνηση να επιταχύνει την παραγωγή. Την Κυριακή ο αμερικανός πρόεδρος απάντησε ότι διστάζει να κάνει μία τέτοια κίνηση γιατί «η εθνικοποίηση των επιχειρήσεων δεν είναι καλή έννοια».

Το αμερικανικό Κογκρέσο αγωνίζεται με το οικονομικό πακέτο στήριξης για την κρίση του κορονοϊού, που περιλαμβάνει ενίσχυση της χρηματοδότησης των νοσοκομείων και της προμήθειας ιατρικού εξοπλισμού. Ρεπουμπλικανοί και Δημοκρατικοί δεν έχουν φθάσει μέχρι στιγμής σε συμφωνία, αλλά ο υπουργός Οικονομικών και ο ηγέτης των Δημοκρατικών στην Γερουσία εξέφρασαν χθες αισιοδοξία για μία ταχεία επίτευξη συμφωνίας.

Πηγές: ΑΜΠΕ, AFP

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή