Σχέδιο δράσης ζητούν οι ευρωβουλευτές, μετά το κρούσμα στις δομές προσφύγων

Τρίτη, 24 Μαρτίου 2020 18:24
UPD:18:25
REUTERS/Ismail Zetouni
A- A A+

Tης Ανθής Αγγελοπούλου

Την «άμεση αντίδραση από την Ευρώπη» για την αποφυγή της μετατροπής της ανθρωπιστικής κρίσης στα νησιά της Ελλάδας σε ζήτημα δημόσιας υγείας, η οποία μπορεί να προκαλέσει μεγάλο αριθμό θανάτων ζήτησε σήμερα ο πρόεδρος της επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών του ΕΚ, Juan Fernando Lopez Aquilar με επιστολή του στον επίτροπο Janez Lenarčič, ο οποίος είναι Ευρωπαίος Συντονιστής Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών και πρόεδρος της επιτροπής συντονισμού κρίσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής μετά το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα στη Λέσβο.

Όπως  γράφει στην επιστολή του, «ένα από τα κύρια ζητήματα για την αποφυγή της ταχείας και ευρείας μετάδοσης του COVID-19 είναι η επείγουσα εκκένωση των υπερπλήρων δομών».

Πολλοί άνθρωποι στις δομές αυτές (42.000 στο σύνολό τους) διαβιούν ήδη σε επισφαλή για την υγεία τους κατάσταση και (παρά τα μέτρα των ελληνικών αρχών) ο υπερπληθυσμός και οι δραματικές συνθήκες καθιστούν δύσκολο τον περιορισμό του COVID-19, προειδοποιούν οι ευρωβουλευτές.

«Δεν υπάρχει καμία δυνατότητα απομόνωσης ή αποφυγής κοινωνικών επαφών, ούτε είναι εφικτό να διασφαλιστούν κατάλληλες συνθήκες υγιεινής.  Υπάρχουν μόνο έξι κλίνες εντατικής θεραπείας στη Λέσβο και ο απαραίτητος ιατροφαρμακευτικός εξοπλισμός δεν είναι διαθέσιμος στα νησιά» επισημαίνουν οι ευρωβουλευτές.

Οι ευρωβουλευτές απαιτούν άμεση κατάρτιση σχεδίου δράσης το οποίο θα περιλαμβάνει προληπτική εκκένωση του πληθυσμού που ανήκει σε ομάδες υψηλού κινδύνου, όπως των άνω των 60 και όσων έχουν αναπνευστικά προβλήματα, διαβήτη και άλλες χρόνιες παθήσεις.

Επίσης, τη συνεργασία μεταξύ των συστημάτων υγείας των κρατών μελών καθώς και πρόσθετη χρηματοδότηση για την αύξηση της ικανότητας περίθαλψης και εντατικής θεραπείας και να μην σταματήσει η μετεγκατάσταση των παιδιών λόγω της πανδημίας.

«Δε μπορεί να υπάρξει πραγματικός έλεγχος της πανδημίας του COVID-19 χωρίς μέτρα πρόληψης για όλους, συμπεριλαμβανομένων των αιτούντων άσυλο. Σας προτρέπουμε ως εκ τούτου να αναλάβετε άμεση δράση, ξεκινώντας με την προληπτική εκκένωση των πλέον ευπαθών ομάδων από τις δομές στα νησιά της Ελλάδας. Αυτό είναι καίριας σημασίας για να σωθούν οι ζωές τους και να αποσυμφορηθούν οι δομές», καταλήγει η επιστολή.

 

 

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή