Έφη Αχτσιόγλου: Με τέτοιες πολιτικές θα βρούμε μπροστά μας κύμα ανέργων

Πέμπτη, 26 Μαρτίου 2020 12:51
UPD:12:57
INTIME NEWS/ΤΖΑΜΑΡΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
A- A A+

Για «επιλογές που οδηγούν σε μαζικές απολύσεις και σε συρρίκνωση του μισθού των εργαζομένων» κατηγόρησε την κυβέρνηση η τομεάρχης Εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ Έφη Αχτσιόγλου, προειδοποιώντας πως αν συνεχιστεί η πολιτική αυτή «θα βρεθούμε την επόμενη μέρα με ένα κύμα ανέργων και εργαζομένων φτωχών».

«Η τελευταία επιλογή της κυβέρνησης είναι η επιβολή ενός νέου καθεστώτος εκ περιτροπής εργασίας, όπου πρακτικά οι επιχειρήσεις, ανεξάρτητα αν είναι κερδοφόρες ή αν αντιμετωπίζουν πρόβλημα, μπορούν να βάλουν το προσωπικό τους να δουλεύει εναλλάξ μισό-μισό κάθε εβδομάδα, με 50% μείωση του μισθού για έξι μήνες, χωρίς καμία προϋπόθεση», σημείωσε μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Mega.

Οι επιχειρήσεις που έχουν κλείσει ή έχουν τεράστια μείωση τζίρου δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους απέναντι στους εργαζόμενους, επισήμανε υπογραμμίζοντας ότι «αυτή τη στιγμή πρέπει το κράτος να καλύψει πλήρως τους μισθούς των εργαζομένων και να υποχρεώσει τις επιχειρήσεις να κρατήσουν τους εργαζόμενους την επόμενη μέρα με τους ίδιους μισθούς και τις ίδιες συμβάσεις εργασίας».

Η κ. Αχτσιόγλου τόνισε, επίσης, ότι «οι δημοσιονομικές δυνατότητες υπάρχουν, το σύμφωνο σταθερότητας δεν ισχύει, ο στόχος 3,5% πρωτογενούς πλεονάσματος δεν υφίσταται, οι δαπάνες για τον κορωνοϊό εξαιρούνται και η ρευστότητα στα δημόσια οικονομικά είναι ενισχυμένη». Θύμισε ακόμη ότι «υπάρχει και το μαξιλάρι ρευστότητας των 37 δισ. ευρώ που άφησε ο ΣΥΡΙΖΑ και μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην παρούσα φάση».

Η τομεάρχης Εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε ότι «η λογική “βλέποντας και κάνοντας” της κυβέρνησης είναι λάθος και δεν βοηθάει την οικονομία». Όπως παρατήρησε, «το κρίσιμο είναι να ληφθεί προληπτικά ένα σύνολο οριζόντιων μέτρων, δαπανών και εγγυοδοσίας προς τις επιχειρήσεις, για να μπορέσει να στηριχτεί η οικονομία και να μην βρεθούμε σε μία παρατεταμένη ύφεση». «Το να έχουν οι εργαζόμενοι αγοραστική δύναμη την επόμενη μέρα, να μπορούν να καταναλώσουν, θα είναι πάρα πολύ κρίσιμο για να στηριχτούν και οι επιχειρήσεις, είναι ζήτημα συνολικής ισορροπίας της οικονομίας» συμπλήρωσε.

Σημείωσε τέλος ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ έχει απόλυτα υπεύθυνη στάση». «Η θέση μας είναι να υποδεικνύουμε ανεπάρκειες και να κάνουμε προτάσεις για να επιλύονται ζητήματα. Πριν λίγες μέρες 300 άνθρωποι απολύθηκαν με ένα SMS στο “Ελευθέριος Βενιζέλος”. Άνθρωποι απολύονται καθημερινά και δεν ξέρουν τι θα βρουν την επόμενη μέρα. Συμψηφίζονται οι τακτικές άδειες με τις ημέρες μη εργασίας. Οι εποχιακά εργαζόμενοι στον τουρισμό είναι στον αέρα. Αυτά είναι καθημερινά προβλήματα που δεν αντιμετωπίζονται με μισούς μισθούς και απολύσεις» τόνισε.

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή