ΕΚΠΑ: Νέες δράσεις στη μάχη κατά του κορωνοϊού

Τρίτη, 31 Μαρτίου 2020 15:11
UPD:15:14
Nick Paleologos / SOOC/
A- A A+

Σε επικαιροποίηση των δράσεών του στη μάχη με τον κορωνοϊό προχώρησε το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ), για την επιτάχυνση και αναβάθμιση του έργου των στελεχών του που οι κλινικές τους αποτελούν την αιχμή του δόρατος για την αντιμετώπιση της πανδημίας και των επιπλοκών της.

Ειδικότερα, από τα αρμόδια όργανα αποφασίστηκε:

Προκειμένου να ενισχυθεί κι επιταχυνθεί το σημαντικό διαγνωστικό έργο του Εργαστηρίου Μικροβιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ με την πραγματοποίηση εργαστηριακής διερεύνησης SARS-Cov-2 (COVID-19), να χρηματοδοτεί η προμήθεια ενός Θερμικού Κυκλοποιητή Πραγματικού Χρόνου (Real Time PCR Cycler) με κεφαλή 384 θέσεων. Το συνολικό ποσό για την προμήθεια του συγκεκριμένου οργάνου ανέρχεται σε 60.000 ευρώ, πλέον ΦΠΑ.

Λαμβάνοντας υπόψη την ανάγκη υποστήριξης των Κλινικών Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, που είναι εγκατεστημένες σε Νοσοκομεία αναφοράς για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού (COVID-19), όπως αυτά έχουν οριστεί από το υπουργείο Υγείας, αποφασίζεται η δημιουργία έργου στον ΕΛΚΕ για την κάλυψη δαπάνης απασχόλησης τριών ακαδημαϊκών υποτρόφων για ένα έτος, στις παρακάτω Πανεπιστημιακές Κλινικές:

- Α΄ Πνευμονολογική Κλινική – Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (Νοσοκομείο Σωτηρία)
- Α΄ Κλινική Εντατικής Θεραπείας (Νοσοκομείο Ευαγγελισμός)
- Β΄ Κλινική Εντατικής Θεραπείας (Νοσοκομείο Αττικόν)

Η ετήσια μικτή αμοιβή του κάθε ακαδημαϊκού υποτρόφου θα ανέρχεται στο ποσό των 25.000 ευρώ.

Επίσης, για την επιστημονική υποστήριξη των καθηγητών λοιμωξιολόγων αποφασίστηκε η κάλυψη δαπάνης απασχόλησης ενός ακαδημαϊκού υποτρόφου για τους επόμενους εννέα μήνες, για κάθε έναν από τους καθηγητές Σ. Τσιόδρα, Ν. Σύψα, Β. Γιαμαρέλο και Α. Αντωνιάδου. Επίσης, αποφασίστηκε η κάλυψη ενός ακαδημαϊκού υποτρόφου για τους επόμενους εννέα μήνες για τις ανάγκες του Εργαστηρίου Υγιεινής, Επιδημιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής με διευθύντρια την καθηγήτρια Π. Λάγιου. Η διάρκεια χρηματοδότησης τους μπορεί να αυξηθεί σε περίπτωση που κριθεί αναγκαίο.

Επιπλέον, αναπτύχθηκαν από τα μέλη και τις ακαδημαϊκές μονάδες του Πανεπιστημίου σημαντικές πρωτοβουλίες, απευθυνόμενες στο ευρύ κοινό για την ψυχολογική και ιατρική υποστήριξή του. Τέτοιες πρωτοβουλίες αποτελούν:

  • Η Τηλεφωνική Γραμμή Ψυχοκοινωνικής Υποστήριξης για τον κορωνοϊό, από την Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης του ΕΚΠΑ και της Α΄ Πανεπιστημιακής Ψυχιατρικής Κλινικής στο Αιγινήτειο  Νοσοκομείο.
  • Η ψυχολογική υποστήριξη, από τη Μονάδα Ανακουφιστικής Αγωγής του Α' Εργαστηρίου Ακτινολογίας  της Ιατρικής Σχολής.
  • Η υποστήριξη ασθενών με νευρολογικά νοσήματα, από την Α' Πανεπιστημιακή Νευρολογική Κλινική στο  Αιγινήτειο  Νοσοκομείο.
  • Οι Κατευθυντήριες Οδηγίες για την εξ αποστάσεως Ειδική Αγωγή, από τη Μονάδα Αναπτυξιακής Παιδιατρικής της Β΄ Πανεπιστημιακής Παιδιατρικής Κλινικής.
  • Οι προτάσεις για την ψυχολογική υποστήριξη οικογενειών, παιδιών και εφήβων κατά τη διάρκεια της παραµονής στο σπίτι, από το Εργαστήριο Σχολικής Ψυχολογίας του Τμήματος Ψυχολογίας.

Για την υποστήριξη των δράσεων των Μονάδων και επειδή πολλοί εργαζόμενοι έχουν εκφράσει την επιθυμία να βοηθήσουν, μπορούν, όσοι και όσες επιθυμούν, να συνεισφέρουν οικονομικά στην εν λόγω προσπάθεια με ηλεκτρονική κατάθεση χρηματικού ποσού στον παρακάτω τραπεζικό λογαριασμό των μονάδων εντατικής θεραπείας που έχει ανοιχθεί για τον σκοπό αυτόν: ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ: ΕΙΔΙΚΟΣ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΣ ΚΟΝΔΥΛΙΩΝ ΕΡΕΥΝΑΣ - ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ
Tράπεζα: ALPHA BANK A.E., Yποκατάστημα: 101
Διεύθυνση: Σταδίου 40, 102 52, Αθήνα
IBAN: GR5601408020802002001003153, BIC: CRBAGRAA

Σε επικοινωνία με φαρμακευτικές εταιρείες κι εταιρείες αναλωσίμων ιατρικών προϊόντων για την προμήθεια ειδών που είναι απαραίτητα για την ασφαλή εργασία και προστασία του ιατρικού, νοσηλευτικού, τεχνολογικού, διοικητικού προσωπικού που εργάζεται σε πανεπιστημιακές κλινικές κι εργαστήρια της Σχολής Επιστημών Υγείας του ΕΚΠΑ, αναμένεται σχετικό υλικό τις επόμενες ημέρες.

«Η στήριξη του ΕΚΠΑ στην εθνική  αυτή προσπάθεια είναι διαρκής και θα συνεχίσει να εξειδικεύεται από την πλευρά του Ιδρύματός μας με συγκεκριμένες δράσεις για την αντιμετώπιση της πανδημίας COVID-19», καθώς «η χώρα μας διέρχεται μια πολύ κρίσιμη και δύσκολη περίοδο λόγω της πανδημίας SARS-Cov-2 (COVID-19)» αναφέρει ο πρύτανης του ΕΚΠΑ, Θάνος Δημόπουλος.

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή