Λιβύη: Ξεκινά η ευρωπαϊκή επιχείρηση «Irini» για το εμπάργκο όπλων

Τρίτη, 31 Μαρτίου 2020 17:11
UPD:17:38
REUTERS/FRANCOIS LENOIR
A- A A+

Την επιχείρηση «Irini» της Eunavfor Med εγκαινίασε σήμερα η Ευρωπαϊκή Ένωση, στο πλαίσιο της Κοινής Πολιτικής Ασφάλειας και Άμυνας «ως αποτέλεσμα της δέσμευσης που ανέλαβαν οι ηγέτες της Ε.Ε. στη Διάσκεψη του Βερολίνου για τη λήψη επειγόντων και συγκεκριμένων μέτρων για την ειρήνη και τη σταθερότητα στη Λιβύη».

«Προκειμένου η Λιβύη να επανέλθει στη σταθερότητα, η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να αναλάβει το ρόλο που της αναλογεί και να βοηθήσει τους Λίβυους να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις για μόνιμη κατάπαυση του πυρός», ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Για τον σκοπό αυτό, η επιχείρηση «Irini» θα αναπτύξει αέρια, θαλάσσια και δορυφορικά μέσα ώστε να διασφαλίσει ενεργά την εφαρμογή του εμπάργκο όπλων του ΟΗΕ στα ανοικτά Ποτων ακτών της Λιβύης στη Μεσόγειο, παράλληλα με ορισμένα άλλα καθήκοντα.

Ο ύπατος αντιπρόσωπος για την Εξωτερική Πολιτική της Ε.Ε. Τζουζέπ Μπορέλ δήλωσε ότι «το εμπάργκο όπλων του ΟΗΕ για τη Λιβύη πρέπει να εφαρμοστεί αποτελεσματικά. Αυτό αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για τη μόνιμη κατάπαυση του πυρός. Με την επιχείρηση αυτή, η ΕΕ θα αναλάβει τον ρόλο που της αναλογεί. Η έναρξη της επιχείρησης "Irini" στέλνει ένα ισχυρό μήνυμα ότι η ΕΕ δεσμεύεται να στηρίξει τη διαδικασία του Βερολίνου, να αποκαταστήσει τη σταθερότητα στη Λιβύη και να φέρει την ειρήνη στον τοπικό πληθυσμό».

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή