#Μένουμε_σπίτι - Βλέπουμε Μέγαρο: Παραστάσεις από ιστορικές αίθουσες συναυλιών της Ευρώπης

Σάββατο, 04 Απριλίου 2020 09:01
A- A A+

Έπειτα από τη μεγάλη ανταπόκριση του κοινού στις ψηφιακές αναμεταδόσεις συναυλιών του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Κέντρων Συμφωνικής Μουσικής (ΕCHO) μέσω της σελίδας του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών (ΜΜΑ) στο Facebook, το ΜΜΑ εγκαινιάζει έναν κύκλο ψηφιακών αναμεταδόσεων, προβάλλοντας στη διαδικτυακή «σκηνή» του εξαιρετικές συναυλίες και παραστάσεις που οι ίδιοι οι θεατές ανέδειξαν και αγάπησαν.

Έτσι, οι φίλοι της μουσικής έχουν τη σπάνια ευκαιρία να απολαύσουν δωρεάν στον ιστότοπο του Μεγάρου, κάθε Τετάρτη και Σάββατο, στις 9.30 το βράδυ, παραγωγές που τους ενθουσίασαν και ήθελαν πάντα να ξαναδούν ή απλώς δεν πρόλαβαν να τις παρακολουθήσουν, όταν αυτές παρουσιάζονταν στο ΜΜΑ.

Έναρξη με την όπερα «Λούλου»

Ο κύκλος «Μένουμε σπίτι - Βλέπουμε Μέγαρο» -η μεγάλη επιτυχία του εγχειρήματος αφορά, πρωτίστως, στο γεγονός ότι το ΜΜ κατάφερε να εξασφαλίσει τα δικαιώματα μετάδοσης, εν μέσω μίας παγκόσμιας κρίσης- αρχίζει το Σάββατο 4 Απριλίου, στις 9.30 το βράδυ, με τη διαδικτυακή προβολή της όπερας «Λούλου» του Άλμπαν Μπεργκ, μίας από τις σημαντικότερες του 20ού αιώνα.

Την παράσταση στη «Λούλου» του Μπεργκ, την όπερα που σηματοδοτεί την έναρξη του κύκλου των ψηφιακών αναμεταδόσεων, κλέβει η Μάρλις Πέτερσεν, η οποία δίνει ρεσιτάλ φωνητικής ερμηνείας και υποκριτικής σε έναν ρόλο που σημάδεψε την καριέρα της και την καθιέρωσε στα μεγαλύτερα λυρικά θέατρα του κόσμου.

Πρόκειται για μια έξοχη παραγωγή που άφησε άριστες εντυπώσεις στο κοινό και ενθουσίασε τον ελληνικό και γερμανόφωνο Τύπο. Τη σκηνοθεσία υπογράφει ο Άικε Γκραμς, ενώ την Ορχήστρα της Ραδιοφωνίας της Πράγας διευθύνει ο Νίκος Τσούχλος. Η αρχειακή μαγνητοσκόπηση της παράστασης πραγματοποιήθηκε στις 19 Οκτωβρίου 2005 στην Αίθουσα Αλεξάνδρα Τριάντη (διάρκεια: 147 λεπτά).

Ακολουθούν, την Τετάρτη 8 Απριλίου, «Η στέψη της Ποππαίας», το μπαρόκ αριστούργημα του Κλάουντιο Μοντεβέρντι, και το Σάββατο 11 Απριλίου, η «Ηλέκτρα» με τη μοναδική Αγνή Μπάλτσα στον ρόλο της Κλυταιμνήστρας.

Στο πρόγραμμα προβολών μέσω streaming περιλαμβάνονται σημαντικοί σταθμοί από την πολιτιστική διαδρομή του Μεγάρου: «Ο Μαγικός Αυλός» του Μότσαρτ σε διασκευή στα ελληνικά για παιδιά (Μεγάλη Τετάρτη 15/4), το γκαλά όπερας «La Diva: 40 χρόνια» που είναι αφιερωμένο στη Μαρία Κάλλας με τη σοπράνο Ντινάρα Αλίεβα (Κυριακή του Πάσχα 19/4), «Η επιστροφή της Ελένης» του Θάνου Μικρούτσικου (Τετάρτη του Πάσχα 22/4), η μουσική παράσταση «… και με φως και με θάνατον ακαταπαύστως» με τον Γιώργο Νταλάρα σε σκηνοθεσία Κώστα Γαβρά (Σάββατο 25/4), η «Θαΐς» του Ζυλ Μασνέ (Τετάρτη 29/4), «Η γυναίκα δίχως σκιά»  του Ρ. Στράους (Σάββατο 2/5) και «Ο Νάνος» του Α. Τσεμλίνσκυ (Τετάρτη 6/5).

Νίκος Σκαλκώτας 

«Νίκος Σκαλκώτας - Οι μουσικές αναπνοές μιας ιδιοφυΐας»

Επίσης, η ταινία του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, «Νίκος Σκαλκώτας - Οι μουσικές αναπνοές μιας ιδιοφυΐας», για τον σπουδαίο Έλληνα συνθέτη, σε σενάριο-σκηνοθεσία Θωμά Κιάου, με τη φωνή του Αλέξανδρου Χαρκιολάκη στον ρόλο του Νίκου Σκαλκώτα και αφηγήτρια την Κατερίνα Διδασκάλου, είναι τώρα διαθέσιμη στο διαδίκτυο.

Το φιλμ αποτελεί παραγωγή του ΜΜ και προβλήθηκε στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «2019: Έτος Σκαλκώτα», οι οποίες διοργανώθηκαν σε συνεργασία με τον Σύλλογο Οι Φίλοι της Μουσικής και την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 70 χρόνων από τον θάνατο του κορυφαίου μουσουργού.

gkoul@naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς