ΣΥΡΙΖΑ: Απροστάτευτοι σε αυθαιρεσίες των εργοδοτών τους οι εκπαιδευτικοί φροντιστηρίων-κέντρων ξένων γλωσσών

Πέμπτη, 09 Απριλίου 2020 15:07
UPD:15:13
Eurokinissi/ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ ΣΩΤΗΡΗΣ
A- A A+

«Μείζον ζήτημα για εκατοντάδες εκπαιδευτικούς που εργάζονται σε φροντιστήρια δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και σε κέντρα ξένων γλωσσών είναι η παράνομη αναστολή των συμβάσεών τους και η υπαγωγή τους στον μηχανισμό στήριξης εργαζόμενων, αν και παρέχουν εξ αποστάσεως υπηρεσίες, μολονότι οι γονείς καλούνται από τους επιτήδειους ιδιοκτήτες να καταβάλλουν κανονικά τα δίδακτρα» δηλώνει ο ΣΥΡΙΖΑ, σε σχετική ερώτησή του στη Βουλή.

Σύμφωνα με τους βουλευτές του, το φαινόμενο αυτό δεν αφορά ένα μικρό αριθμό εκπαιδευτικών μονάδων, αλλά την πλειονότητά τους. «Από την απαράδεκτη και αντικοινωνική αυτή πρακτική, της μη καταβολής μισθών και εισφορών και της ταυτόχρονης αποδοχής κρατικής ενίσχυσης που προβλέπεται για τις πληττόμενες επιχειρήσεις, μια μεγάλη ομάδα επιχειρηματιών της εκπαίδευσης κερδοσκοπεί σε βάρος των δημόσιων ταμείων, των γονέων και των εργαζόμενων. Η πολιτεία και οι υπηρεσίες του υπουργείου Εργασίας οφείλουν να προβούν σε εντατικό έλεγχο διακρίβωσης των πραγματικά λειτουργούντων μονάδων, να παραπεμφθούν οι παραβάτες στη Δικαιοσύνη και ταυτόχρονα να προβλεφθεί η επιστροφή των διδάκτρων σε όσες από τις εκπαιδευτικές αυτές επιχειρήσεις έχουν αναστείλει τις συμβάσεις των εκπαιδευτικών» αναφέρει η αξιωματική αντιπολίτευση.

Ο ΣΥΡΙΖΑ καταγγέλλει, επίσης, πως σημαντικός αριθμός ιδιωτικών εκπαιδευτικών, έχοντας πολλαπλούς εργοδότες, δεν μπορούν να υπαχθούν στον μηχανισμό στήριξης. «Εκατοντάδες εκπαιδευτικοί που εργάζονται κυρίως σε κέντρα ξένων γλωσσών και σε φροντιστήρια δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης κι έχουν πολλαπλούς εργοδότες, βιώνουν μια ακραία αδικία. Σύμφωνα με όσα αναφέρουν εκπρόσωποί τους, εάν έστω και ένας εργοδότης λειτουργεί, οι εκπαιδευτικοί δεν δικαιούνται το επίδομα των 800 ευρώ, μέσω της υπαγωγής στον μηχανισμό στήριξης των εργαζόμενων, την ώρα δε που η συντριπτική πλειονότητα αυτών έχει στον ενεργό αυτόν εργοδότη λιγότερες από 5 ώρες την εβδομάδα. Οι εκπαιδευτικοί αυτοί, λόγω της συγκεκριμένης ιδιαιτερότητας, θα υποχρεωθούν, αυτή τη δύσκολη περίοδο, σε εξαθλίωση με μηνιαίες αμοιβές που μετά βίας φθάνουν το τριψήφιο νούμερο» υπογραμμίζουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και ζητούν μέτρα προστασίας των δικαιωμάτων των εργαζομένων σε φροντιστήρια δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και σε κέντρα ξένων γλωσσών απέναντι στις αυθαιρεσίες των εργοδοτών τους.

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή