Ανοσοθεραπεία ανθρώπινων αντισωμάτων πιθανή θεραπεία για τη νόσο COVID-19

Δευτέρα, 27 Απριλίου 2020 14:54
UPD:14:54
REUTERS/MAXIM SHEMETOV
A- A A+

Της Ανθής Αγγελοπούλου

Μία νέα θεραπεία η οποία είναι υπό έρευνα για τη νόσο COVID-19, μπορεί σύμφωνα με τους επιστήμονες να είναι η λύση στην αντιμετώπιση της πανδημίας. Πρόκειται για μια ανοσοθεραπεία η οποία βασίζεται σε ανθρώπινα πολυκλωνικά αντισώματα που στοχεύουν τον ιό SARS-CoV-2. Η θεραπεία αναπτύχθηκε με βάση την πιο εξελιγμένη τεχνολογία της εταιρίας SAB και θα τεθεί σε κλινική αξιολόγηση το καλοκαίρι.

Η CSL Behring, ένας παγκόσμιος ηγέτης στον τομέα των βιοθεραπειών και η καινοτόμος εταιρεία ανάπτυξης ανθρωπίνων αντισωμάτων SAB Biotherapeutics (SAB) ένωσαν τις δυνάμεις τους και την τεχνογνωσία που έχουν οι επιστήμονες τους προκειμένου να αναπτύξουν τη θεραπεία SAB-185 κατά της νόσου COVID-19, η οποία θα τεθεί προς κλινική αξιολόγηση στις αρχές του καλοκαιριού.

Η συνεργασία αυτή ενώνει τις δυνάμεις της CSL Behring, κορυφαίας εταιρείας στην επιστήμη των πρωτεϊνών πλάσματος, με την πρωτοποριακή τεχνογνωσία στην παραγωγή ανοσοθεραπειών της SAB, η οποία αναπτύσσει ταχύτατα και αναπαράγει με φυσικό τρόπο, ανθρώπινα πολυκλωνικά αντισώματα υψηλής εξειδίκευσης, χωρίς την ανάγκη δωρεάς πλάσματος από ασθενείς που έχουν αναρρώσει.

Η υποψήφια θεραπεία SAB-185 θα παραχθεί από την πλατφόρμα DiversitAb™ της SAB, που εξειδικεύεται στην παραγωγή μεγάλων ποσοτήτων ανθρώπινων πολυκλωνικών αντισωμάτων τα οποία στοχεύουν ειδικά τον SARS-CoV-2, τον ιό που προκαλεί τη νόσο COVID-19. Με γνώμονα την προηγμένη γενετική μηχανική και την τεχνογνωσία στην παραγωγή αντισωμάτων, η νέα προσέγγιση της SAB, με τη χρήση γενετικά τροποποιημένων βοοειδών για την παραγωγή αμιγώς ανθρώπινων αντισωμάτων, καθιστά για πρώτη φορά δυνατή, μια αξιόπιστη - μεγάλης κλίμακας - παραγωγή εξουδετερωτικών αντισωμάτων υψηλής εξειδίκευσης και δραστικότητας.

Όπως εξηγεί και ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος και επικεφαλής Έρευνας & Ανάπτυξης της CSL Behring, Bill Mezzanotte, MD. Ο συνδυασμός της ανοσολογίας με την ανάπτυξη προϊόντων πλάσματος ίσως αποφέρει ταχύτερα τη λύση που προσδοκά η ανθρωπότητα έναντι του ιού.

Ο πρόεδρος και συνιδρυτής της SAB Biotherapeutics , Eddie J. Sullivan, PhD τόνισε ότι οι ανοσοθεραπείες υψηλής εξειδίκευσης και δραστικότητας ενισχύουν τη φυσική ανοσολογική απόκριση παρέχοντας έτσι μια εξειδικευμένη λύση στον αγώνα κατά της πολυπλοκότητας, της ποικιλομορφίας και της μετάλλαξης μιας νόσου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η SAB Biotherapeutics έχει μια επιτυχημένη προκλινική εμπειρία στην αντιμετώπιση μολυσματικών ασθενειών, όπως του Ebola, του MERS και του SARS. Επιπροσθέτως, η CSL Behring συμμετέχει στη χρηματοδότηση αυτού του εγχειρήματος που ξεκίνησε από τη SAB, με στόχο οι 2 εταιρείες να ανταποκριθούν στην ανάγκη αντιμετώπισης της παγκόσμιας πανδημίας το συντομότερο δυνατό.

Η SAB έχει εξασφαλίσει χρηματοδότηση ύψους περίπου 7,2 εκατομμυρίων δολαρίων μέσω σύμβασης με την Υπηρεσία Χημικής, Βιολογικής, Ακτινολογικής και Πυρηνικής Άμυνας (JPEO - CBRND) και την Αρχή Προηγμένης Βιοϊατρικής Έρευνας και Ανάπτυξης (BARDA) με στόχο την ολοκλήρωση των προκλινικών μελετών και των μελετών για την βιομηχανική παραγωγή της νέας υποψήφιας θεραπείας. Ενώ, η CSL Behring θα διαθέσει την τεχνογνωσία και τους πόρους της στους τομείς των κλινικών μελετών, της κανονιστικής συμμόρφωσης, της βιομηχανικής παραγωγής και του εφοδιασμού βιοθεραπειών, ώστε να διατεθεί στην αγορά η νέα θεραπεία το συντομότερο δυνατό, υπό όρους που θα συμφωνηθούν με την SAB.

Τέλος, να θυμίσουμε ότι οι δύο εταιρείες συνεργάστηκαν φέτος και για την αξιοποίηση της τεχνολογικής πλατφόρμας DiversitAb ™ της SAB με στόχο την παραγωγή ανθρώπινης ανοσοσφαιρίνης G (IgG) και τη δυνατότητα ανάπτυξης νέων θεραπειών για την αντιμετώπιση πολύπλοκων αυτοάνοσων, μολυσματικών και ιδιοπαθών ασθενειών.

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή