Μείωση έως 255 εκ. ευρώ στα τηλεοπτικά δικαιώματα της Serie A αν δεν ξαναρχίσει το πρωτάθλημα

Τρίτη, 05 Μαΐου 2020 20:36
UPD:06/05/2020 00:09
REUTERS/ALBERTO LINGRIA

Φωτ. αρχείου

A- A A+

Μια έκπτωση που μπορεί να φτάσει στα 255 εκατομμύρια ευρώ, από τα 790 που πρέπει να καταβληθούν στους συλλόγους της Serie A για τα τηλεοπτικά δικαιώματα του πρωταθλήματος, την περίοδο 2020-2021.

Aυτό είναι το υψηλότερο ποσό μείωσης μεταξύ των προτάσεων που παρουσίασαν οι ραδιοτηλεοπτικοί φορείς στην ανώτατη ιταλική Λίγκα, ως συνέπεια της τρέχουσας αναστολής του πρωταθλήματος που προκλήθηκε από την πανδημία.

Τα κρυπτογραφημένα τηλεοπτικά δικαιώματα για τη μετάδοση των αγώνων της Serie A έχουν εκχωρηθεί για την τριετία 2018-2021 σε Sky και Perform (Dazn) για την Ιταλία και στην Img για το εξωτερικό.

Εδώ και λίγο καιρό έχει ανοίξει συνομιλία μεταξύ των ραδιοτηλεοπτικών φορέων και της Λίγκας, με τους τρεις ομίλους να ζητούν έκπτωση στην έκτη και τελευταία δόση των 233 εκατομμυρίων ευρώ για τη σεζόν 2019-2020 ή τουλάχιστον παράταση για το επόμενο πρωτάθλημα.

Οι Sky, Dazn και Img ύψωσαν τους τόνους και διατύπωσαν τις θέσεις τους με επιστολές που στάλθηκαν στη Λίγκα τις τελευταίες ημέρες.

Ο Sky, για παράδειγμα, έχει εκθέσει διαφορετικές επιλογές, ανάλογα με τους αγώνες που θα διεξαχθούν αλλά και τις ημερομηνίες διεξαγωγής τους.

Πρότεινε, σε περίπτωση επανέναρξης, μείωση της αμοιβής για τα δικαιώματα της φετινής σεζόν περίπου 120-140 εκατομμύρια ευρώ, το 15-18% των συνολικών 790 εκατομμυρίων που αναμένεται για την περίοδο 2020-21 και έκπτωση 255 εκατομμυρίων σε περίπτωση οριστικής διακοπής.

Η συνέλευση των συλλόγων, στην τελευταία συνάντηση, επανέλαβε ότι δεν θα ήθελε μειώσεις. Αλλά το ερώτημα παραμένει ανοιχτό, λαμβάνοντας επίσης υπόψη τις διαφορετικές θέσεις των ομάδων.

Η σύμβαση της Λίγκας με τους τηλεοπτικούς σταθμούς δεν προβλέπει διορθώσεις σε περίπτωση εξαιρετικών και απρόβλεπτων γεγονότων, όπως πανδημία και επακόλουθη διακοπή με κυβερνητική απόφαση.

Μεταξύ των συλλόγων υπάρχουν εκείνοι που θα προτιμούσαν να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους αμέσως κι εκείνοι που θα ήθελαν ένα άνοιγμα σε διάλογο, με το φόβο ότι ενδεχόμενη σύγκρουση με τους ραδιοτηλεοπτικούς φορείς θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια νομική μάχη για το μέλλον και να επιβαρύνει την επόμενη διαπραγμάτευση για την πώληση των δικαιωμάτων, της τριετίας 2021-2024.

Το γεγονός, πάντως, είναι ότι χθες 18 από τους 20 συλλόγους τιμολόγησαν την τελευταία δόση. Στο παρασκήνιο υπάρχει το ενδιαφέρον - για το οποίο μιλά η σημερινή έκδοση της εφημερίδας Il Sole 24 Ore - του γκρουπ CVC, ενός γίγαντα διεθνών ιδιωτικών ιδίων κεφαλαίων που είναι ήδη γνωστό για τις επενδύσεις του στη Formula 1 και στο ράγκμπι.

Το γκρουπ θα συζητούσε με τη Λίγκα για να ξεκινήσει μια πρωτοβουλία στον τομέα των τηλεοπτικών δικαιωμάτων που θα παρέχει ροή ρευστότητας στους ποδοσφαιρικούς συλλόγους για τα επόμενα δέκα χρόνια.

Ο στόχος θα ήταν να δημιουργηθεί μια εταιρεία στην οποία θα ρέουν τα τηλεοπτικά δικαιώματα που πωλούνται από το 2021 και θα ήταν η εταιρεία που θα ασχολούνταν με τους ραδιοτηλεοπτικούς φορείς για μεταπώληση των δικαιωμάτων.

Προτεινόμενα για εσάς

Αθλητικές Μεταδόσεις