Υπ. Υγείας: Σε ποια τακτικά χειρουργεία θα γίνεται έλεγχος για SARS-COV2

Τρίτη, 12 Μαΐου 2020 15:32
UPD:15:34
DIMITRIS PAPAMITSOS
A- A A+

Οδηγίες προς τα δημόσια νοσοκομεία και τις ιδιωτικές κλινικές σχετικά με τη σταδιακή επαναλειτουργία των τακτικών χειρουργείων δίνει εγκύκλιος του γενικού γραμματέα Υπηρεσιών Υγείας, Ιωάννη Κωτσιόπουλου.

Ειδικότερα, σύμφωνα με αυτές: 

  • Για τη διεξαγωγή των τακτικών χειρουργείων ο έλεγχος για SARS-COV2 στο πλαίσιο του προεγχειρητικού ελέγχου θα γίνεται μόνο για τις επεμβάσεις που χρήζουν ολικής αναισθησίας.
  • Έλεγχος για SARS-COV2 θα γίνεται επίσης σε ασθενείς που εξέρχονται από νοσηλευτικές μονάδες και παραπέμπονται ή οδηγούνται σε άλλες δομές π.χ. γηροκομεία, κέντρα αποκατάστασης, ξενώνες κλπ. Η λήψη του δείγματος θα πρέπει να πραγματοποιείται το ανώτερο 48 ώρες πριν την ημέρα του εξιτηρίου.
  • Τα ογκολογικά χειρουργεία και οι μεταμοσχεύσεις γίνονται κατά προτεραιότητα και στο εξής θα εξαιρούνται από τον περιορισμό του 50% του μηνιαίου μέσου όρου των χειρουργικών επεμβάσεων του έτους 2019.
  • Για χειρουργεία με νοσηλεία ημέρας, όπως οφθαλμολογικές και οδοντιατρικές επεμβάσεις, δεν απαιτείται η διεξαγωγή ελέγχου για SARS-COV2 στο πλαίσιο του προεγχειρητικού ελέγχου. 
  • Για τη διενέργεια επεμβατικών διαγνωστικών εξετάσεων, π.χ. ενδοσκοπήσεις, γαστροσκοπήσεις, κολονοσκοπήσεις, καθώς και θεραπευτικών παρεμβάσεων, π.χ. χημειοθεραπείες, εγχύσεις φαρμάκων, δεν απαιτείται η διεξαγωγή ελέγχου για SARS-COV2. Εξαιρούνται οι ασθενείς που πρόκειται να υποβληθούν για πρώτη φορά σε ακτινοθεραπεία, χημειοθεραπεία. Σε αυτές τις περιπτώσεις ο έλεγχος για SARS-COV2 θα γίνει άπαξ, πριν την ημέρα διεξαγωγής της θεραπείας.
  • Στις ιδιωτικές κλινικές η διενέργεια του υποχρεωτικού προεγχειρητικού διαγνωστικού ελέγχου για SARS-COV2 θα μπορεί να γίνεται για τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ, χωρίς επιβάρυνσή τους, σε οποιαδήποτε δομή του Δημοσίου τομέα. Η λήψη του δείγματος θα πρέπει να πραγματοποιείται το ανώτερο 48 ώρες πριν τον προγραμματισμένο χρόνο διενέργειας της επέμβασης. Για τη λήψη δείγματος, θα πρέπει ο ασφαλισμένος να προσκομίζει έγγραφη βεβαίωση της ιδιωτικής κλινικής ή του χειρουργού που να αναφέρει τον χρόνο και τον τόπο της προγραμματισμένης επέμβασης.

Στην εγκύκλιο επισημαίνεται, τέλος, ότι παραμένει υποχρεωτική η τήρηση όλων των λοιπών μέτρων προστασίας.

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή