Και οι σκύλοι περνούν δύσκολη εφηβεία, λένε οι επιστήμονες

Τετάρτη, 13 Μαΐου 2020 17:00
UPD:17:00
REUTERS/ALEXEY PAVLISHAK

Μια γυναίκα παίζει με τον σκύλο της κοντά στο Μνημείο στο λιμάνι της Μαύρης Θάλασσας της Σεβαστούπολης, Κριμαία.

A- A A+

Η εφηβεία, η περίοδος δηλαδή της μετάβασης από την παιδική στην ώριμη ηλικία, δεν είναι πάντα ομαλή για τους ανθρώπους και συχνά χαρακτηρίζεται ως δύσκολη, με συχνές διακυμάνσεις συναισθημάτων τόσο για τους νέους, όσο και για τους γονείς.

Πλέον, επιστήμονες επιβεβαίωσαν ότι κάτι ανάλογο συμβαίνει και στους σκύλους, οι οποίοι περνούν τη δική τους δύσκολη εφηβεία.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη δρ. Λούσι Άσερ του βρετανικού Πανεπιστημίου του Νιούκαστλ, μελέτησαν 82 σκύλους ηλικίας πέντε μηνών και 80 σκύλους οκτώ μηνών από διάφορες ράτσες, στις οποίες η εφηβεία αρχίζει μεταξύ του έκτου και του ένατου μήνα ζωής.  

Βάσει των ευρημάτων της έρευνας, τα μεγαλύτερα σκυλιά, τα οποία βρίσκονταν στη δική τους εφηβεία, ήταν λιγότερο υπάκουα.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, ένας σκύλος οκτώ μηνών είχε σχεδόν διπλάσια πιθανότητα να αγνοήσει μια εντολή, σε σύγκριση με κάποιον σκύλο πέντε μηνών.

Παράλληλα, διαπιστώθηκε ότι οι έφηβοι σκύλοι οι οποίοι δεν έχουν στενή σχέση με τον φροντιστή τους, υπακούν περισσότερο τις εντολές ενός ξένου, παρά του αφεντικού τους.

Πάντως, όπως και στους ανθρώπους, η εφηβεία των σκύλων είναι μια παροδική φάση.

Η σχετική δημοσίευση έγινε στο περιοδικό βιολογίας «Biology Letters».

Με πληροφορίες από ΑΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή