Ιδιοκτήτες σχολικών κυλικείων: Με ποια λογική άνοιξε η εστίαση, αλλά όχι ακόμα εμείς;

Δευτέρα, 15 Ιουνίου 2020 11:22
UPD:11:41
ΑΠΕ ΜΠΕ/ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΣΑΪΤΑΣ
A- A A+

Υπόμνημα προς το υπουργείο Οικονομικών κατέθεσαν ιδιοκτήτες σχολικών κυλικείων της Αττικής και ζητούν μέτρα στήριξης του κλάδου. Όπως επισημαίνουν, όλο το προηγούμενο διάστημα η κυβέρνηση επέλεξε τη λήψη οριζόντιων μέτρων στήριξης των επιχειρήσεων μέσω της μεθόδου ένταξης με βάση τους ΚΑΔ σε αυτά κι ο κλάδος τους επιδοτήθηκε, όπως και πολλοί άλλοι, με 800 ευρώ για το διάστημα από 11 Μαρτίου έως και 30 Απριλίου. Ωστόσο, εδώ και καιρό πλέον, όπως καταγγέλλουν, πέραν του εν λόγω επιδόματος-βοηθήματος, διαπιστώνουν την «πλήρη απαξίωση του θεσμού των σχολικών κυλικείων και των εργαζομένων σε αυτά», την ώρα που «η κυβέρνηση ζητά από εμάς να συνεχίσουμε να είμαστε συνεπείς ως προς τις υποχρεώσεις μας στους δημόσιους φορείς».

Οι επαγγελματίες των σχολικών κυλικείων δηλώνουν πως «είμαστε οι πρώτες επιχειρήσεις στην Ελλάδα που έκλεισαν και βάσει των δεδομένων οι τελευταίες που θα ανοίξουν» κι αναρωτιούνται «αν οι τυχόν παραγγελίες μέσω delivery από κοντινά μαγαζιά αποτελούν υγιεινότερη διατροφική λύση για τα παιδιά μας», καθώς και «με ποια λογική άνοιξε η εστίαση, αλλά απαγορεύεται ακόμα η σχολική εστίαση από το εκάστοτε αρμόδιο και υπεύθυνο υγειονομικώς κυλικείο».

Μέσω του υπομνήματός τους προς το ΥΠΟΙΚ, ζητούν:

1. Τη συνέχιση της οικονομικής ενίσχυσης από 01/05/2020 ως τη λήξη της αναστολής λειτουργίας τους. Όπως επίσης, την απαλλαγή από τη δεύτερη δόση ενοικίου στις σχολικές επιτροπές.

2. Την πλήρη απαλλαγή τους από τις ασφαλιστικές υποχρεώσεις (ΕΦΚΑ) για όσο διαρκεί η αναστολή του κλάδου, χωρίς να χαθεί ασφαλιστική ικανότητα. Επιπλέον, φορολογική ελάφρυνση για το τρέχον έτος και μόνιμη κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, «διότι είμαστε εποχικός κλάδος».

3. Το πάγωμα - αναστολή των πλειοδοτικών διαγωνισμών, καθώς και την επιμήκυνση όλων των συμβάσεων των σχολικών κυλικείων κατά ένα έτος. Τέλος, τη μείωση των μισθωμάτων από τη νέα σχολική χρονιά αναλογικά προς τα ύψη τους.

Όπως τονίζουν οι επαγγελματίες των σχολικών κυλικείων της Αττικής, περίπου 30.000-40.000 ιδιοκτήτες και μέλη των οικογενειών τους είναι από την 11η Μαρτίου, όταν λόγω Covid-19 έκλεισαν τα σχολεία και τα κυλικεία τους, χωρίς δουλειά, άρα και χωρίς έσοδα.

«Σήμερα βρισκόμαστε στην τραγελαφική κατάσταση, μετά την ανακοίνωση της υπουργού κ. Κεραμέως για το σταδιακό άνοιγμα των σχολείων, τα σχολικά κυλικεία που εξαρτώνται από τα ανοιχτά σχολεία να παραμένουν κλειστά» επισημαίνουν.

Παράλληλα, υπογραμμίζουν πως και από τον Δεκέμβριο του 2019, όταν ήταν σε έξαρση η γρίπη Η1Ν1, μέχρι και τα μέσα του περασμένου Φεβρουαρίου, τα σχολικά κυλικεία υπολειτούργησαν, καθώς υπήρξε αποχή πάνω του 60% των μαθητών.

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή