Η Ευρώπη ετοιμάζει υγειονομικό «στρατό»

Τρίτη, 23 Ιουνίου 2020 00:00
UPD:00:08
REUTERS/YVES HERMAN

REUTERS/Yves Herman

A- A A+

Οι Ευρωπαίοι απολαμβάνουν τη νέα χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων για τον κορωνοϊό, αλλά στα νοσοκομεία ετοιμάζονται για το επόμενο κύμα μολύνσεων.

Πολλά σχεδιάζουν προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στις ΜΕΘ και άλλα θέλουν να δημιουργήσουν εφεδρικό «στρατό» από επαγγελματίες γιατρούς, έτοιμους να αναπτυχθούν όπου χρειαστεί και υπάρχουν σοβαρές περιπτώσεις ασθενών.

Ταχύρρυθμα σεμινάρια

Οι ευρωπαϊκές χώρες έχουν οργανώσει πλήθος ταχύρυθμων σεμιναρίων για την αντιμετώπιση ασθενών με Covid-19 και αναζητούν τρόπους επανεκπάιδευσης προσωπικού ώστε να αποφύγουν ελλείψεις σε καίρια πόστα σε περίπτωση δέυτερου κύματος.

«Χρειαζόμαστε έναν υγειονομικό στρατό», αναφέρει ο πρόεδρος της ESICM (ευρωπαϊκή ένωση ενταντικής ιατρικής φροντίδας) και επικεφαλής της μονάδας ενατατικής θεραπείας σε νοσοκομείο του Μιλάνου, ο οποίος επισημαίνει ότι το ιατρικό προσωπικό οφείελι να είναι πιο ευέλικτο στην εργασία του.

«Αν υπάρξει νέο κύμα κορωνοϊού, πρέπει να είμαστε έτοιμοι να αναπτύξουμε γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό κοντά σε περιοχές στην Ιταλία».

Οι ευρωπαϊκές χώρες αιφνιδιάστηκαν από το πρώτο κύμα κορωνοϊού τον Μάρτιο και τον Απρίλιο και αναγκάστηκαν να επιστρατεύσουν συνατξιούχους γιατρούς και φοιτητές ιατρικής.

Κάπαια κράτη χρειάστηκε να χτίσουν νοσοκομεία για να ανταπεξέλθουν στον αυξημένο αριθμό κρουσμάτων που νοησλευόταν. Επίσης υπήρξε έλλειψη εξοπλισμού για ΜΕΘ, κάτι που ισχύει και σήμερα. Για παράδειγμα η Ιταλία, ίσως χρειαστεί να αυξήσει κατά 50% τον αριθμό των αναισθησιολόγων και άλλου ειδικού ιατρικού προσωπικού των ΜΕΘ.

Σε ολόκληρη την Ευρώπη, τα νοσοκομεία επανεκπαιδεύουν χειρουργούς, καρδιολόγους και νοσηλευτικό προσωπικό από διάφορα τμήματα, ώστε - όταν χρειαστεί- να μετακινηθούν στις ΜΕΘ.

Η Ολλανδία προσπαθεί να επαναστελεχώσει τις ΜΕΘ με πιο ειδικευμένο προσωπικό.

Μεταφορά γιατρών και ασθενών

Η Ε.Ε. χρηματοδότησε τη διασυνοριακή μεταφορά ιατρικού προσωπικού στις πιο πληγείσες περιοχές κατά την κορύφωση της πανδημίας. Τον Απρίλιο στάλθηκαν γιατροί στην Ιταλία από τη Νορβηγία και τη Ρουμανία.

 Αλλά το πείραμα φαίνεται ότι απέτυχε καθώς η διαφορετική γλώσσα αποτελεί εμπόδιο αποτελεσματικότητας.

Επίσης μερικοί ασθενείς μεταφέρθηκαν σε άλλες περιοχές ή χώρες όπως έκανε η Γαλλία στέλνοντας ασθενείς στη Γερμανία και λαμβάνοντας από την Ιταλία. Ωστόσο η μεταφορά τους ενέχει κινδύνους.

Πηγή: Reuters
    
 

Προτεινόμενα για εσάςΔημοφιλή