Απορρίφθηκε η αίτηση αναίρεσης του μητροπολίτη Αμβροσίου για το ομοφοβικό κείμενό του

Τρίτη, 30 Ιουνίου 2020 14:20
UPD:14:23
Eurokinissi/ΜΠΟΛΑΡΗ ΤΑΤΙΑΝΑ
A- A A+

Απορρίφθηκε από τον Άρειο Πάγο η αίτηση αναίρεσης του μητροπολίτη πρώην Καλαβρύτων και Αιγιαλείας Αμβροσίου ως προς το σκέλος της καταδίκης του με βάση τον αντιρατσιστικό νόμο, καθώς έγινε δεκτή η πρόταση του αντεισαγγελέα του ανωτάτου δικαστηρίου.

Παράλληλα, ο Άρειος Πάγος αποφάσισε την απαλλαγή του κ. Αμβρόσιου για το αδίκημα της κατάχρησης εκκλησιαστικού αξιώματος, λόγω αλλαγής του Ποινικού Κώδικα.

O μητροπολίτης πρώην Καλαβρύτων είχε προσφύγει στον Άρειο Πάγο, ζητώντας την αναίρεση της καταδικαστικής απόφασης για ρητορική μίσους κατά των ΛΟΑΤΚΙ και κατάχρηση του εκκλησιαστικού του αξιώματος σε ομοφοβικό του κείμενο που δημοσίευσε στο ιστολόγιό του, για το οποίο έγινε μηνυτήρια αναφορά από εννέα ΛΟΑΤΚΙ ακτιβιστές.

Αρχικά ο μητροπολίτης αθωώθηκε στο πρωτοβάθμιο δικαστήριο, ωστόσο οδηγήθηκε και πάλι στο εδώλιο κατόπιν έφεσης που ασκήθηκε από τον αρμόδιο εισαγγελικό λειτουργό. Τον Ιανουάριο του 2019, το Τριμελές Εφετείο Αιγίου τον έκρινε ένοχο, καταδικάζοντάς τον σε συνολική ποινή φυλάκισης επτά μηνών με τριετή αναστολή.

«Είναι μια ιστορική απόφαση για την Ελλάδα και απολύτως εναρμονισμένη με τα ευρωπαϊκά δεδομένα. Είναι η πρώτη φορά που σε ανώτατο δικαστικό επίπεδο τίθεται όριο στον εμπρηστικό, ρατσιστικό λόγο, όριο στο λόγο που υποκινεί το μίσος και τη βία. Η απόφαση αυτή συνιστά δικλείδα ασφαλείας και ασπίδα προστασίας για την ισότητα, την ελευθερία και την αξιοπρέπεια. Θεωρώ την απόφαση τομή για την προστασία των δικαιωμάτων στη χώρα μας» τονίζει η συνήγορος υποστήριξης της κατηγορίας, Κλειώ Παπαπαντολέων.

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή