«Αντιγόνη» του Σοφοκλή σε σκηνοθεσία του Θέμη Μουμουλίδη

Τρίτη, 14 Ιουλίου 2020 09:03
Nikos Pandazaras
A- A A+

Στην «Αντιγόνη» του Σοφοκλή, ένα από τα κορυφαία κείμενα της αρχαίας ελληνικής γραμματείας, συνεργάζονται το φετινό καλοκαίρι, η Εταιρεία Τέχνης «Αrs Aeterna» και η 5η Εποχή Τέχνης.

Η παράσταση -που πρωτοπαίχτηκε σε περιοδεία το 2015 γνωρίζοντας μεγάλη επιτυχία- παρουσιάζεται σε νέα επεξεργασία από τον σκηνοθέτη Θέμη Μουμουλίδη, με την Ιωάννα Παππά στον ρόλο της Αντιγόνης, τον Γιώργο Χρυσοστόμου στον ρόλο του Κρέοντα και μια ομάδα σημαντικών νέων ηθοποιών.

NIKOS PANDAZARAS

Η πρώτη παράσταση θα δοθεί στις 15 Ιουλίου στο Βεάκειο Θέατρο Πειραιά, ενώ στις 19 Ιουλίου θα δοθεί παράσταση στο Κηποθέατρο Παπάγου, στις 9 το βράδυ, για να ακολουθήσει περιοδεία σε όλη την Ελλάδα.

NIKOS PANDAZARAS

Η υπόθεση του έργου μάς ταξιδεύει στη Θήβα, εκεί όπου βασίλευε η γενιά των Λαβδακιδών, η οποία βρίσκεται σε κατάσταση δεινής πολιτικής κρίσης. Οι δυο γιοι του τελευταίου βασιλιά, του Οιδίποδα, που χάθηκε χτυπημένος από τη βαριά κατάρα που κατατρύχει τους Λαβδακίδες, συγκρούονται για τη διαδοχή. Και, ενώ ο Ετεοκλής μένει να κυβερνά τη Θήβα, ο Πολυνείκης, εξόριστος, ξεσηκώνει στρατό από το Άργος για να επιτεθεί στην πόλη. Η επίθεση αποτυγχάνει, αλλά στη μάχη ο Ετεοκλής και ο Πολυνείκης αλληλοσκοτώνονται. Δεν απομένουν, πλέον, στη ζωή παρά οι δυο κόρες του Οιδίποδα, η Αντιγόνη και η Ισμήνη, τελευταίοι κρίκοι της αλυσίδας των Λαβδακιδών.

NIKOS PANDAZARAS

Η τραγωδία ξεκινά την αυγή μετά τη νίκη των Θηβαίων. Ο Κρέοντας, που έχει αναλάβει τώρα την εξουσία ως στενότερος συγγενής των γιων του Οιδίποδα, διατάζει να μείνει άταφος ο Πολυνείκης, ως προδότης της πατρίδας του, και ορίζει ποινή θανάτου εναντίον οποιουδήποτε παραβάτη της διαταγής του.

NIKOS PANDAZARAS

Η Αντιγόνη εξεγείρεται εναντίον της σκληρής προσταγής, που καταστρατηγεί τους άγραφους νόμους που προστατεύουν τους νεκρούς και προσβάλλει το ιερό αίσθημα της αδελφικής αγάπης, και, αψηφώντας τον κίνδυνο, επιχειρεί να θάψει τον αδελφό της. Αυτός ο αγώνας ανάμεσα στην Αντιγόνη και τον Κρέοντα για το νεκρό σώμα του Πολυνείκη, συμπυκνώνει όλες τις εγγενείς στην ανθρώπινη κατάσταση συγκρούσεις -αρσενικού και θηλυκού, παλαιού και νέου, ιδιωτικού και κοινωνικού, δίκαιου και νόμιμου, ύπαρξης και θνητότητας, ανθρώπινου και θείου.

NIKOS PANDAZARAS

Η Αντιγόνη συλλαμβάνεται και καταδικάζεται από τον Κρέοντα σε θάνατο. Ωστόσο, από τη στιγμή που ξεστομίζει τη θανατική της καταδίκη, ο Κρέων, ήδη, βαδίζει  στον δρόμο που οδηγεί προς την καταστροφή του.

Συντελεστές
Συγγραφέας: Σοφοκλής, μετάφραση: Παναγιώτα Πανταζή, σκηνοθεσία: Θέμης Μουμουλίδης, σκηνικά: Θέμης Μουμουλίδης, κοστούμια: Παναγιώτα Κοκκορού, μουσική: Σταύρος Γασπαράτος, φωτογραφίες: Νίκος Πανταζάρας.

Ερμηνεύουν οι ηθοποιοί: Ιωάννα Παππά, Γιώργος Χρυσοστόμου, Λουκία Μιχαλοπούλου, Μάνος Καρατζογιάννης, Χριστίνα Χειλά Φαμέλη, Δημήτρης Σαμόλης.

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς