Η Ε.Ε. χτίζει τείχη για τον Covid-19

Τετάρτη, 15 Ιουλίου 2020 21:45
UPD:22:04
REUTERS/Flavio Lo Scalzo
A- A A+


Μετά τις συστάσεις για δράσεις και μέτρα (αύξηση της κάλυψης των εξετάσεων, της ιχνηλάτησης επαφών και της επιτήρησης από τους φορείς δημόσιας υγείας κ.ά) προς τα κράτη μέλη, η ΕΕ προτείνει και επίσπευση του εμβολιασμού για την εποχική γρίπη εντός του καλοκαιριού και όχι το φθινόπωρο, όπως συνήθως, ενώ προχωρά και σε αξιολόγηση των κινδύνων από τα συστήματα εξαερισμού στους χώρους εργασίας. 

Η υπηρεσία δημόσιας υγείας της ΕΕ αξιολογεί τους κινδύνους που θέτουν τα συστήματα εξαερισμού και άλλα συστήματα στους χώρους εργασίας για την μετάδοση του νέου κορωνοϊού μέσω του αέρα, επιπλέον του κινδύνου μετάδοσής του μέσω των σταγονιδίων, δήλωσε σήμερα η επικεφαλής του. 

Η ανακοίνωση αυτή, την οποία έκανε το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Ασθενειών (ECDP), ενδέχεται να φανερώνει μια δέσμευση για την αντιμετώπιση ενδεχόμενης εξάπλωσης της Covid-19 μέσω αερολυμάτων, κάτι το οποίο αναγνώρισε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ως πιθανό κίνδυνο μόλις την περασμένη εβδομάδα.

Προειδοποίηση για αερογενή μετάδοση

Την ώρα που ο SARS-CoV-2 πιστεύεται ότι μεταδίδεται κυρίως μέσω μολυσμένων σωματιδίων, το ευρωπαϊκό ECDC προειδοποιεί εδώ και καιρό ότι μπορεί επίσης να μεταδίδεται και αερογενώς. Αυτό μπορεί να θέτει έναν επιπλέον κίνδυνο στους κλειστούς χώρους, ιδιαίτερα αυτούς που έχουν κακό εξαερισμό, με τον κίνδυνο αυτόν να μπορεί να οξυνθεί τον χειμώνα καθώς οι άνθρωποι περνούν περισσότερο χρόνο σε εσωτερικούς χώρους.

Η Αντρέα Άμον, η οποία προεδρεύει του ECDC, δήλωσε στο Reuters ότι ακόμη δεν υπάρχουν αποδείξεις που να δείχνουν σε ποιο ποσοστό ο ιός μεταδόθηκε μέσω του αέρα αντί μέσω σταγονιδίων, αλλά «γνωρίζουμε ότι και τα δύο αποτελούν μια πιθανότητα».

«Επεξεργαζόμαστε τεχνική έκθεση για επαγγελματικές εγκαταστάσεις και τους παράγοντες κινδύνου για τέτοιες εξάρσεις» του ιού, πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι αποτιμώνται οι κίνδυνοι που θέτουν τα συστήματα εξαερισμού.

Τα αντιγριπικά

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε σήμερα ότι τα κράτη μέλη της ΕΕ θα πρέπει να ξεκινήσουν φέτος νωρίτερα και σε ευρύτερη κλίμακα τις εκστρατείες εμβολιασμού των πληθυσμών τους κατά της γρίπης ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος να υπάρξουν ταυτοχρόνως ξεσπάσματα γρίπης και Covid-19 το φθινόπωρο.

Η Κομισιόν θέλει να προληφθεί ο κίνδυνος τα νοσοκομεία να κορεστούν για άλλη μια φορά από ένα πλήθος ασθενών, όπως συνέβη στην κορύφωση της πανδημίας του νέου κορονοϊού στην Ευρώπη τον Μάρτιο και τον Απρίλιο.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κάλεσε τις κυβερνήσεις να προχωρήσουν νωρίτερα στον εμβολιασμό των πληθυσμών των χωρών τους για τη γρίπη, το καλοκαίρι. Συνήθως τα εμβόλια για την γρίπη γίνονται στην Ευρώπη το φθινόπωρο.

Το Βέλγιο σε ετοιμότητα για μέτρα

Μια 18χρονη Βελγίδα απεβίωσε σήμερα σε νοσοκομείο των Βρυξελλών από επιπλοκές της νόσου Covid-19, ανακοίνωσαν σήμερα οι βελγικές αρχές.

«Το κορίτσι εκδήλωσε συννοσηρότητα και απεβίωσε από επιπλοκές της Covid-19», ανέφερε στο Γαλλικό Πρακτορείο η εκπρόσωπος τύπου του Ινστιτούτου Επιδημιολογίας Sciensano. Σύμφωνα με βελγικά ΜΜΕ, η κοπέλα αντιμετώπιζε υποκείμενα νοσήματα.

Στα τέλη Μαρτίου, μια 12χρονη πέθανε στη Γάνδη (βόρεια) νικημένη από τον νέο κορωνοϊό. 
«Οι νέοι δεν έχουν ανοσία, η πραγματικότητα μόλις το επιβεβαίωσε με τρόπο σκληρό», δήλωσε σήμερα η πρωθυπουργός Σοφί Βιλμές, σε δηλώσεις της σχετικά με τον δεύτερο θάνατο ενός τόσο νέου ανθρώπου.

Έτοιμο να λάβει αυστηρότερα μέτρα είναι το Βέλγιο εάν κριθεί ότι είναι αναγκαίο, όπως ανακοίνωσε η Πρωθυπουργός της χώρας.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου, η Σοφί Βιλμές ανακοίνωσε ότι ο βασικός αριθμός αναπαραγωγής (R) είναι πάνω από το 1 που σημαίνει ότι είναι όλο και πιο έντονη η εμφάνιση του κορονοϊού.

Οι αποφάσεις για το εάν το Βέλγιο θα προχωρήσει στην φάση 5 για επιστροφή στην κανονικότητα από την 1η Αυγούστου θα ληφθούν την επόμενη εβδομάδα 23 Ιουλίου. Εν τω μεταξύ, εξετάζεται ο λόγος για τον οποίο παρουσιάζεται αύξηση των κρουσμάτων.

Σύμφωνα με τον Βέλγο επιδημιολόγο, Πιερ Βαν Νταμ το δεύτερο κύμα κορωνοϊού έχει ξεκινήσει ήδη στην Ευρώπη, γράφουν οι Brussels Times.

Κρούσματα σε σφαγείο στην Κάτω Αυστρία

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του υπουργείου Υγείας στη Βιέννη, μέσα στο τελευταίο εικοσιτετράωρο καταγράφηκαν 119 νέα κρούσματα του νέου κορωνοϊού στην Αυστρία, ενώ το μεσημέρι ανακοινώθηκε πως σε σφαγείο στο Έμπενζεε του ομόσπονδου κρατιδίου της Κάτω Αυστρίας εντοπίσθηκαν 29 εργαζόμενοι μολυσμένοι με τον ιό, γεγονός που οδήγησε στην απομόνωση του συνόλου των 244 εργαζομένων στην επιχείρηση και αναμένονται τα αποτελέσματα 40 υπολειπόμενων διαγνωστικών τεστ.

Η Ιταλία ετοιμάζεται για τα σχολεία

Ενόψει της νέας σχολικής χρονιάς, η οποία έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει στις 15 Σεπτεμβρίου, οι αρμόδιες ιταλικές αρχές ετοιμάζονται να πραγματοποιήσουν τεστ στο σύνολο του προσωπικού των σχολείων της χώρας και να προμηθεύσουν με μάσκες τους διδάσκοντες και τους μαθητές.

«Η επαναλειτουργία των σχολείων υπό συνθήκες ασφαλείας είναι η πρώτη μεγάλη κίνηση για την ανάκαμψη της χώρας μας», δήλωσε ο Ντομένικο Αρκούρι, επίτροπος αρμόδιος για την διαχείριση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης που προέκυψε λόγω του νέου κορονοϊού.

Το εμβόλιο της AstraZenca

Ακόμη και αύριο, Πέμπτη, ενδέχεται να ανακοινωθούν θετικά νέα για τις αρχικές δοκιμές του εμβολίου που ετοιμάζεται από το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και την AstraZeneca , δήλωσε επικαλούμενος πηγή ο πολιτικός συντάκτης του ITV Ρόμπερτ Πέστον.

Το πιθανό εμβόλιο βρίσκεται ήδη στις μεγάλης κλίμακας δοκιμές σε ανθρώπους της Φάσης 3 για να εκτιμηθεί αν μπορεί να προστατεύσει από την Covid-19, όμως αυτοί που το αναπτύσσουν δεν έχουν ακόμη αναφέρει τα αποτελέσματα της Φάσης 1 που θα έδειχναν αν είναι ασφαλές και αν προκαλεί ή όχι ανοσολογική απάντηση.

Αυτοί που αναπτύσσουν το εμβόλιο είπαν αυτόν τον μήνα πως έχουν ενθαρρυνθεί από την ανοσολογική απάντηση που έχουν δει μέχρι τώρα στις δοκιμές και αναμένουν ότι θα μπορέσουν να δημοσιεύσουν τα δεδομένα της Φάσης 1 μέχρι τα τέλη Ιουλίου.

Τα δεδομένα αναμένεται να δημοσιευθούν στην ιατρική επιθεώρηση Lancet.
Περισσότερα από 100 εμβόλια αναπτύσσονται και δοκιμάζονται σ' όλον τον κόσμο εναντίον της Covid-19.

naftemporikigr με πληροφροίες από ΑΜΠΕ, ΑFP, Reuters

Προτεινόμενα για εσάςΔημοφιλή