Δράμα: Κατείχε παράνομα πάνω από 5.500 αρχαία νομίσματα κι αντικείμενα

Πέμπτη, 16 Ιουλίου 2020 12:24
UPD:12:26
astynomia.gr
A- A A+

Περισσότερα από 5.500 αρχαία νομίσματα και πλήθος αρχαίων αντικειμένων κατασχέθηκαν από το Τμήμα Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Αρχαιοτήτων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης.

Για την υπόθεση συνελήφθη 64χρονος, στην πόλη της Δράμας, καθώς χθες, σε αστυνομική επιχείρηση στην κατοικία του και σε επαγγελματικό χώρο του βρέθηκαν 5.533 αρχαία νομίσματα που ανάγονται από την εποχή του σιδήρου (9ος αιώνας π.Χ.), αντιπροσωπεύοντας όλες τις εποχές (Αρχαϊκή, Κλασσική, Ρωμαϊκή, Ελληνιστική, Βυζαντινή, και Οθωμανική), 69 αντικείμενα (δαχτυλίδια, βραχιόλια, αιχμές βέλων, ανθρώπινα ειδώλια, μενταγιόν κ.α.) που ανάγονται επίσης στις ίδιες εποχές κι αγγείο που χαρακτηρίζεται ως κάνθαρος και ανάγεται στην Ελληνιστική περίοδο (3ος αιώνας π.Χ.).

ASTYNOMIA.GR

Τα αντικείμενα αυτά επιδείχθηκαν σε αρμόδια αρχαιολόγο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Δράμας, η οποία γνωμάτευσε ότι εμπίπτουν στις προστατευτικές διατάξεις του Νόμου για την «Προστασία των αρχαιοτήτων και εν γένει της πολιτιστικής κληρονομιάς».

Επιπλέον, στο πλαίσιο των ερευνών κατασχέθηκαν προς περαιτέρω εκτίμηση - αξιολόγηση πλήθος βιβλίων και φύλλων χάρτου που αφορούσαν σε αρχαία νομίσματα, ηλεκτρονικοί χάρτες τοποθεσιών, καθώς και λίστες νομισμάτων με αντιστοιχίες τιμών.

ASTYNOMIA.GR

Με δικογραφία σε βάρος του για παράβαση του Νόμου για την προστασία των αρχαιοτήτων και εν γένει της πολιτιστικής κληρονομιάς, ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Δράμας.

Τα κατασχεθέντα αρχαία νομίσματα και αντικείμενα θα αποσταλούν στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Δράμας για φύλαξη, εξέταση και τελική αρχαιολογική και εμπορική εκτίμηση.

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή