Μάτι: Ο Ματθαιόπουλος με απείλησε ώστε να συντάξω ψευδή αναφορά

Δευτέρα, 20 Ιουλίου 2020 20:02
UPD:20:05
Nick Paleologos / SOOC/
A- A A+

Καταπέλτης είναι η μήνυση που υπέβαλε κατά του πρώην αρχηγού του πυροσβεστικού Σώματος και κατά παντός άλλου υπευθύνου ο επίπαγος Δημήτρης Λιότσιος.

Στη 16σελιδη μήνυσή του, ο επιπυραγός καταγγέλλει ότι δέχθηκε απειλές κι εκβιασμούς για να «εξαφανίσει» ποινικές ευθύνες του πρωήν αρχηγού του πυροσβεστικού σώματος και άλλων υπαιτίων να συντάξει ψευδή κι ελλιπή πραγματογνωμοσύνη ως προς τους λόγους εξάπλωσης της πυρκαγιάς που προκάλεσε τον θάνατο 102 ανθρώπων.

«Μοναδική επιδίωξή του ήταν ο εξαναγκασμός μου δια απειλών παράνομων πράξεων να συντάξω και να υποβάλω ενώπιον των αρμοδίων ανακριτικών αρχών ψευδή πραγματογνωμοσύνη, ήτοι αντίθετη προς την αντικειμενική επιστημονική αλήθεια. Γνώριζε πολύ καλά, ότι κατά την εκτέλεση των καθηκόντων του όφειλε να προβεί σε κάθε ενέργεια για την αποκάλυψη της αλήθειας και όχι να προσπαθεί να συσκοτίσει τους λόγους για τους οποίους επεκτάθηκε η πυρκαγιά», αναφέρει χαρακτηριστικά στη μήνυσή του και προσθέτει:

Σύμφωνα με την μήνυση οι επίμαχες συνομιλίες, που είδαν το φως της δημοσιότητας, έγιναν στο γραφείο του πρώην αρχηγού του πυροσβεστικού σώματος στο Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων, ο οποίος είχε ενημερωθεί για τις ενέργειες που έκανε προκειμένου να συλλέξει στοιχεία από αρμόδιες υπηρεσίες.

“Ο μηνυόμενος, όμως, ενημερώθηκε για τις ενέργειές μου, καθώς και για το περιεχόμενο της εντολής που είχα λάβει από τον ως άνω Εισαγγελέα και αντέδρασε έντονα, λέγοντάς μου χαρακτηριστικά: “τι μαλ… είναι αυτές που ζητάς; κάνε τον μαλ…“, προφανώς ενοχλημένος, επειδή ζητούσα έγγραφα τα οποία θα συνέβαλαν στην αποκάλυψη της αλήθειας και των πραγματικών υπαιτίων της φονικής πυρκαγιάς”.

Στην συνάντηση στο ΕΣΚΕ “απουσία έτερων παρευρισκόμενων”, ο μηνυτής αναφέρει πως ο κ. Ματθαιόπουλος “εξαπέλυσε απειλές σε βάρος μου με μοναδικό σκοπό να με εξαναγκάσει να διεξάγω πλημμελή έρευνα σχετικά με τα αίτια της φονικής πυρκαγιάς και τις τυχόν ευθύνες των αρμόδιων φορέων και συνεπακόλουθα να υποβάλω ελλιπή και ψευδή πραγματογνωμοσύνη, με πορίσματα αντίθετα προς την αντικειμενική επιστημονική αλήθεια”.

«Κόλαφος»!

Επικαλούμενος τις συνομιλίες που δημοσιοποίηθηκαν χθες, ο μηνυτής αναφέρει ότι «ο μηνυόμενος προσπαθεί να με εξαναγκάσει να αναφέρω στην έκθεσή μου ότι αιτία της καταστροφής είναι η «ταχύτητα» της πυρκαγιάς, ήτοι το πόσο γρήγορα εξελίχθηκε το φυσικό φαινόμενο, επιδιώκοντας εν γνώσει του να με εξαναγκάσει να μειώσω τον χρόνο που απαιτήθηκε από την έναρξη της πυρκαγιάς μέχρι να φθάσει στην θάλασσα, με μοναδικό σκοπό την απόκρυψη των ποινικών ευθυνών των εμπλεκόμενων”.

Σύμφωνα με εισαγγελικές πηγές, στο πόρισμα των 180 σελίδων που παραδόθηκε στον πρώην προιστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών της Αθήνας Ηλία Ζαγοραίο, ο κ. Λιότσιος δεν απέδιδε ευθύνες σε πρόσωπα, αλλά κατέγραφε λεπτομερώς ευρήματα και περιελάμβανε συγκεκριμένες αξιολογήσεις επί του υλικού που είχε συλλέξει.

Μάλιστα λίγες ημέρες μετά την παράδοση του πορίσματός του, ο πραγματογνώμονας απέστειλε επιστολή στον πρώην προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών της Αθήνας, Ηλία Ζαγοραίο που ήταν επικεφαλής της έρευνας, για να τον ευχαριστήσει από καρδιάς για την πολύτιμη υποστήριξη που του παρείχε “σε όλη τη μοναχική του πορεία το διάστημα αυτό”, “κόντρα σε όλο το σύστημα”, όπως ανέφερε, χωρίς ωστόσο να προβαίνει σε επίσημη καταγγελία σε βάρος συγκεκριμένου προσώπου. Δήλωνε μάλιστα ότι θα συνεχίσει να είναι στη διάθεση της Δικαιοσύνης.

Ο κ. Λιότσιος στις 3 Μαρτίου 2019, μία ημέρα πριν την άσκηση των ποινικών διώξεων για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι, κατήγγειλε σε μήνυση που κατέθεσε στην Εισαγγελία, ότι είχε γίνει στόχος δολιοφθοράς από αγνώστους που είχαν βγάλει την αλυσίδα κίνησης από την μοτοσυκλέτα του.

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάςΔημοφιλή