«Αντιγόνη» του Σοφοκλή, σε σκηνοθεσία Θέμη Μουμουλίδη

Παρασκευή, 04 Σεπτεμβρίου 2020 09:09
A- A A+

Η Εταιρεία Τέχνης «Αrs Aeterna» και η 5η Εποχή Τέχνης συνεργάζονται το καλοκαίρι του 2020 στην «Αντιγόνη» του Σοφοκλή, ένα από τα κορυφαία κείμενα της αρχαίας ελληνικής γραμματείας.

Η παράσταση που πρωτοπαίχτηκε σε περιοδεία το 2015 γνωρίζοντας μεγάλη επιτυχία, παρουσιάζεται σε νέα επεξεργασία από τον σκηνοθέτη Θέμη Μουμουλίδη, με την Ιωάννα Παππά στον ρόλο της Αντιγόνης, τον Γιώργο Χρυσοστόμου στον ρόλο του Κρέοντα και μια ομάδα σημαντικών νέων ηθοποιών.

Η παράσταση θα ανέβει την Παρασκευή 4 Σεπτεμβρίου, στις 9 το βράδυ, στο Δημοτικό Θέατρο Άλσους Ηλιούπολης «Δημήτρης Κιντής», και θα ακολουθήσει περιοδεία σε θέατρα της Αττικής.

Στην υπόθεση του έργου, η Θήβα, όπου βασίλευε η γενιά των Λαβδακιδών, βρίσκεται σε κατάσταση δεινής πολιτικής κρίσης. Οι δυο γιοι του τελευταίου βασιλιά,  Οιδίποδα, που χάθηκε χτυπημένος από τη βαριά κατάρα που κατατρύχει τους Λαβδακίδες, συγκρούονται για τη διαδοχή. Και, ενώ ο Ετεοκλής μένει να κυβερνά τη Θήβα, ο Πολυνείκης, εξόριστος, ξεσηκώνει στρατό από το Άργος για να επιτεθεί στην πόλη. Η επίθεση αποτυγχάνει, αλλά στη μάχη ο Ετεοκλής και ο Πολυνείκης αλληλοσκοτώνονται. Δεν απομένουν πλέον στη ζωή παρά οι δυο κόρες του Οιδίποδα, η Αντιγόνη και η Ισμήνη, τελευταίοι κρίκοι της αλυσίδας των Λαβδακιδών.

Η τραγωδία ξεκινά την αυγή μετά τη νίκη των Θηβαίων. Ο Κρέοντας, που έχει αναλάβει τώρα την εξουσία ως στενότερος συγγενής των γιων του Οιδίποδα, διατάζει να μείνει άταφος ο Πολυνείκης, ως προδότης της πατρίδας του, και ορίζει ποινή θανάτου εναντίον οποιουδήποτε παραβάτη της διαταγής του.

Η Αντιγόνη εξεγείρεται εναντίον της σκληρής προσταγής, που καταστρατηγεί τους άγραφους νόμους που προστατεύουν τους νεκρούς και προσβάλλει το ιερό αίσθημα της αδελφικής αγάπης, και αψηφώντας τον κίνδυνο επιχειρεί να θάψει τον αδελφό της. Αυτός ο αγώνας ανάμεσα στην Αντιγόνη και τον Κρέοντα για το νεκρό σώμα του Πολυνείκη, συμπυκνώνει όλες τις εγγενείς στην ανθρώπινη κατάσταση συγκρούσεις -αρσενικού και θηλυκού, παλαιού και νέου, ιδιωτικού και κοινωνικού, δίκαιου και νόμιμου, ύπαρξης και θνητότητας, ανθρώπινου και θείου.

Η Αντιγόνη συλλαμβάνεται και καταδικάζεται από τον Κρέοντα σε θάνατο. Ωστόσο, από τη στιγμή που ξεστομίζει τη θανατική της καταδίκη, ο Κρέων βαδίζει ήδη στον δρόμο που οδηγεί προς την καταστροφή του.

Συντελεστές

Συγγραφέας: Σοφοκλής, μετάφραση: Παναγιώτα Πανταζή, σκηνοθεσία: Θέμης Μουμουλίδης, σκηνικά: Θέμης Μουμουλίδης, κοστούμια: Παναγιώτα Κοκκορού, μουσική: Σταύρος Γασπαράτος, φωτογραφίες: Νίκος Πανταζάρας

Ερμηνεύουν οι ηθοποιοί: Ιωάννα Παππά, Γιώργος Χρυσοστόμου, Λουκία Μιχαλοπούλου, Μάνος Καρατζογιάννης, Χριστίνα Χειλά Φαμέλη, Δημήτρης Σαμόλης.

Πρόγραμμα περιοδείας

Κυρ 6/9 | Θέατρο Νταμάρι - Αλίκη Βουγιουκλάκη - Βριλήσσια

Τρι 8/9  | Βεάκειο Θέατρο - Πειραιάς

Τετ 9/9 | Αμφιθέατρο Αχαρνών - Mίκης Θεοδωράκης - Αχαρνές

Κυρ 13/9 | Θέατρο Πέτρας - Πετρούπολη

Πεμ 17/9 | Δημοτικό Κηποθέατρο Παπάγου - Παπάγου

gkoul@naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή