Σουηδία: Χρηματοδότηση φροντίδας ηλικιωμένων που πλήρωσαν βαρύ τίμημα στην πανδημία

Δευτέρα, 07 Σεπτεμβρίου 2020 14:25
UPD:14:31
VIA REUTERS/TT NEWS AGENCY
A- A A+

Η κεντροαριστερή κυβέρνηση της Σουηδίας θα ενισχύσει τη χρηματοδότηση για την φροντίδα για τους ηλικιωμένους κατά περίπου 423 εκατομμύρια ευρώ στον προϋπολογισμό του 2021 έπειτα από τον υψηλό αριθμό θανάτων ηλικιωμένων σε οίκους ευγηρίας, στη διάρκεια της πανδημίας, που προκάλεσε ευρεία ανησυχία.

Η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει ότι θα ενισχύσει τις δαπάνες κατά τουλάχιστον 9,6 δισ ευρώ στον προϋπολογισμό που πρόκειται να καταθέσει στις 21 Σεπτεμβρίου καθώς επιδιώκει να δώσει ώθηση στην οικονομία και να διορθώσει αστοχίες του συστήματος πρόνοιας που ήρθαν στην επιφάνεια με την πανδημία.

«Ο στόχος μας θα πρέπει να είναι να φτιάξουμε το καλύτερο σύστημα για την φροντίδα των ηλικιωμένων παγκοσμίως και η περίοδος της άνοιξης και ο κορωνοϊός μας έδειξαν ότι θα πρέπει να επισπεύσουμε αυτή τη διαδικασία», δήλωσε σήμερα στους δημοσιογράφους ο πρωθυπουργός Στέφαν Λεβέν.

Ο αριθμός των νεκρών από την πανδημία στη Σουηδία είναι πολύ μεγαλύτερος σε σχέση με τους Σκανδιναβούς γείτονές της, παρότι μικρότερος σε σχέση με άλλες χώρες όπως η Βρετανία και η Ισπανία. Οι περισσότεροι από αυτούς τους θανάτους αφορούν ηλικιωμένους, περιλαμβανομένων πολλών τροφίμων οίκων ευγηρίας.

Περίπου 5.800 Σουηδοί έχουν πεθάνει, σε σχέση με σχεδόν 340 πολίτες της Φινλανδίας, η οποία έχει περίπου τον μισό πληθυσμό από τη γείτονά της.

Η κυβέρνηση μειοψηφίας του Λεβέν έχει δεχτεί έντονη κριτική επειδή δεν προστάτεψε τους ευάλωτους πολίτες της στη διάρκεια της πανδημίας.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters

Προτεινόμενα για εσάςΔημοφιλή