Καμπανάκι Μιούλερ για παράπλευρες ζημιές στη Δύση από την κρίση στην Αφρική

Τετάρτη, 23 Σεπτεμβρίου 2020 22:43
UPD:22:50
REUTERS/POOL
A- A A+

Ο Γερμανός υπουργός Ανάπτυξης Γκερντ Μιούλερ προειδοποίησε σήμερα για τις παράπλευρες ζημιές που μπορεί να προκαλέσουν στην Αφρική τα μέτρα τα οποία λαμβάνονται στην Ευρώπη για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού.

«Πολύ περισσότεροι άνθρωποι θα πεθάνουν στην Αφρική από τις συνέπειες του lockdown παρά από τον ιό», δήλωσε ο Mιούλερ στη Handelsblatt. Ο χριστιανοκοινωνιστής (CSU) πολιτικός προειδοποίησε ότι «μόνο στην αφρικανική ήπειρο εκτιμάται ότι θα υπάρξουν φέτος επιπλέον 400.000 θάνατοι από ελονοσία και τον ιό HIV που προκαλεί το AIDS, καθώς και μισό εκατομμύριο περισσότεροι θάνατοι από φυματίωση».

Κρίση φτώχειας και πείνας

Πρόσθεσε δε ότι «η πανδημία προκάλεσε επίσης μία από τις μεγαλύτερες κρίσεις φτώχειας και πείνας. Οι λόγοι ποικίλλουν: Επειδή η παροχή τροφίμων και φαρμάκων δεν είναι πλέον εγγυημένη. Επειδή πολλά προγράμματα βοήθειας της Δύσης δεν χρηματοδοτούνται επαρκώς. Επειδή εμείς οι βιομηχανικές χώρες επικεντρωνόμαστε τόσο πολύ στην καταπολέμηση του κορωνοϊού στις χώρες μας, ώστε να μην βλέπουμε άλλα προβλήματα».

Το συμπέρασμά του είναι ότι «οι Βρυξέλλες απωθούν την σκέψη των ανθρωπιστικών καταστροφών που δημιουργούνται ακριβώς στο κατώφλι μας». 

Πρόγραμμα 50 δισ. ευρώ

Ως αντίμετρα, ο υπουργός Ανάπτυξης της Γερμανίας προτείνει «ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα σταθεροποίησης 50 δισεκατομμυρίων ευρώ από ευρωπαϊκά δάνεια και βοήθεια έκτακτης ανάγκης». Επιπλέον, βρίσκεται στο στάδιο της επεξεργασίας «μια νέα συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης-Αφρικής που εστιάζει στη μετανάστευση, το κλίμα, την ενέργεια, την ασφάλεια και την οικονομική συνεργασία», όπως είπε.

Ο Μιούλερ επισήμανε επίσης ότι «25 αφρικανικές χώρες αντιμετωπίζουν εθνική χρεοκοπία. Οι επενδυτές έχουν αποσύρει κεφάλαια ύψους 100 δισεκατομμυρίων ευρώ, τα νομίσματα και τα έσοδα από πρώτες ύλες έχουν καταρρεύσει. Η Ευρώπη αποφάσισε να υποστηρίξει τα δικά της οικονομικά προγράμματα ύψους περίπου δύο τρισεκατομμυρίων ευρώ. Για την υποστήριξη της Αφρικής δεν έχει προγραμματιστεί ούτε ένα ευρώ επιπλέον. Αυτό θα γίνει μπούμερανγκ εναντίον μας», προειδοποίησε.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάςΔημοφιλή