Τρένα υδρογόνου και στην Ολλανδία απο την Alstom

Σάββατο, 03 Οκτωβρίου 2020 09:31
UPD:09:38
René Frampe
A- A A+

Του Φάνη Ζώη

Έτοιμο προς κυκλοφορία μετά τα επιτυχημένα δοκιμαστικά δρομολόγια στην Ολλανδία είναι το τρένο υδρογόνου της Alstom.

Tα τεστ των δοκιμών του Coradia iLint πραγματοποιήθηκαν στην επαρχία του Χρόνινγκεν, τον Μάρτιο στη μήκους 65 χιλιομέτρων γραμμή μεταξύ Χρόνινγκεν και Λέουβαρντεν στα βόρεια της Ολλανδίας. Στόχος των δοκιμών ήταν να διερευνήσουν κατά πόσο ένα τρένο με κυψέλες καυσίμου υδρογόνου θα μπορούσε να αποτελέσει μια πλήρως βιώσιμη εναλλακτική αντί των ντιζελοκίνητων τρένων που εξυπηρετούν επί του παρόντος το βόρειο τμήμα της χώρας.  

Το τρένο υδρογόνου της Alstom έχει δοκιμαστεί εκτενώς σε συνεργασία με την εταιρεία λειτουργίας της Επαρχίας του Χρόνινγκεν, Arriva, τον ολλανδικό φορέα διαχείρισης σιδηροδρομικών υποδομών, ProRail, και την εταιρεία ενέργειας, Engie. Επικεφαλής των δοκιμών ήταν η ανεξάρτητη εταιρεία ελέγχου και πιστοποίησης δοκιμών, DEKRA.

Η έκθεση αναφέρει ότι το τρένο υδρογόνου της Alstom ανταποκρίθηκε επιτυχώς στους 4 στόχους του πλαισίου δοκιμών: αδειοδότηση από τον ολλανδικό Εθνικό Αξιολογητή Ασφαλείας για κυκλοφορία στο ολλανδικό σιδηροδρομικό δίκτυο, απολύτως μηδενικές εκπομπές και άψογη προσαρμογή στην εμπορική λειτουργία βάσει του υπάρχοντος προγράμματος δρομολογίων, γρήγορος και ασφαλής ανεφοδιασμός καυσίμων, και εξοικείωση του ευρύτερου κοινού με την χρήση υδρογόνου για την κάλυψη των αναγκών κινητικότητας.

Μετά τη Γερμανία, η Ολλανδία είναι η δεύτερη χώρα στην Ευρώπη όπου το τρένο υδρογόνου δοκιμάστηκε. Οι δοκιμές απέδειξαν ότι το τρένο υδρογόνου έχει ωριμάσει σε επίπεδο διαθεσιμότητας και αξιοπιστίας, προσφέροντας τις ίδιες επιδόσεις με τον ντιζελοκίνητο εξοπλισμό, και με το πλεονέκτημα των χαμηλών επιπέδων θορύβου και των μηδενικών εκπομπών.

Σ’ ό,τι αφορά τις επιδόσεις εμπορικής λειτουργίας, τόσο το δρομολόγιο με στάσεις (σε όλους τους σταθμούς) όσο και το εξπρές δοκιμάστηκαν με επιτυχία. Όλες οι λειτουργίες - κατανάλωση υδρογόνου, συμβατότητα υποδομών, επιτάχυνση, πέδηση, προσέγγιση αποβάθρας, μέγιστη ταχύτητα, απόδοση βοηθητικού εξοπλισμού - διεξήχθησαν χωρίς προβλήματα.   

Οι οδηγοί στην Ολλανδία βρήκαν τη συμπεριφορά του τρένου άνετη, ομαλή και εύκολη ως προς την οδήγηση. Ο ανεφοδιασμός με πράσινο υδρογόνο προχώρησε ταχύτερα από το αναμενόμενο και πραγματοποιήθηκε με ασφάλεια. Επιπλέον, το τρένο με μηδενικές εκπομπές είναι σημαντικά πιο αθόρυβο από ό,τι οι υπάρχοντες ντιζελοκίνητοι συρμοί. Αυτό επιβεβαιώθηκε στη διάρκεια των δοκιμών και αποτελεί σημαντικό πλεονέκτημα για τους επιβάτες και τους κατοίκους των περιοχών που εξυπηρετεί η γραμμή.

Η έκθεση καταλήγει ότι όλοι οι στόχοι επιτεύχθηκαν και ότι το τρένο υδρογόνου αποτελεί μια απολύτως βιώσιμη εναλλακτική έναντι του ντιζελοκίνητου εξοπλισμού. 

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή