Ο φωτεινότερος και μεγαλύτερος Άρης έως το 2035

Δευτέρα, 12 Οκτωβρίου 2020 17:39
UPD:19:15
ΑΠΕ ΜΠΕ
A- A A+

Φωτεινότερος και μεγαλύτερος φαίνεται αυτές τις ημέρες ο πλανήτης Άρης. Μάλιστα, είναι ο φωτεινότερος και ο μεγαλύτερος που θα υπάρξει ποτέ για τα επόμενα 15 χρόνια, έως το 2035.

Ο «κόκκινος» πλανήτης θα βρεθεί τo βράδυ της Τρίτης 13 Οκτωβρίου σε «αντίθεση», δηλαδή ακριβώς απέναντι από τον Ήλιο, με τη Γη ευθυγραμμισμένη στην ίδια πλευρά ανάμεσα στον Άρη και στο μητρικό άστρο μας.

Η «αντίθεση» σηματοδοτεί τη στιγμή που ο Άρης φαίνεται φωτεινότερος. Οι τροχιές της Γης και του Άρη έφεραν τους δύο πλανήτες στην κοντινότερη προσέγγιση τους στις 6 Οκτωβρίου, σε μια απόσταση μόνο 62,07 εκατομμυρίων χιλιομέτρων. Ο Άρης και η Γη δεν θα ξαναπλησιάσουν τόσο πολύ έως το 2035.

Το ρεκόρ των τελευταίων 60.000 ετών ήταν η απόσταση μόλις 56 εκατ. χλμ. το 2003, ενώ ακόμη και σε αντίθεση η απόσταση Γης- Άρη μπορεί να είναι αρκετά μεγάλη, όπως πάνω από 100 εκατ. χλμ. το 2012 (η διακύμανση της απόστασης οφείλεται στο ότι και οι δύο πλανήτες έχουν ελλειπτικές τροχιές).

Οι παραπλανητικές πληροφορίες ότι «ο Άρης θα φαίνεται στον ουρανό τόσο μεγάλος όσο η πανσέληνος», δεν ευσταθούν. Ο Άρης θα φαίνεται με γυμνό μάτι όπως ένα φωτεινό άστρο, σε νοτιοανατολική κατεύθυνση στον ουρανό.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή