Βουλή: Έντονη αντιπαράθεση για ΛΑΡΚΟ, ΔΕΔΔΗΕ, ΔΕΠΑ και... Τσακαλώτο

Πέμπτη, 15 Οκτωβρίου 2020 19:18
UPD:23:11
INTIME NEWS/ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
A- A A+

Εν μέσω αντιπαραθέσεων συνεχίζεται και ολοκληρώνεται στη Βουλή, η συζήτηση του νομοσχεδίου για την απόσυρση των πλαστικών μιας χρήσης, στο οποίο έχει περιληφθεί η τροπολογία για τη διαδικασία πώλησης της ΛΑΡΚΟ και την επιτάχυνση των διαδικασιών ιδιωτικοποίησης του ΔΕΔΔΗΕ και της ΔΕΠΑ Υποδομών.

«Απαντούμε με έργα στην καταστροφολογία και την δημαγωγία σας. Και τα έργα της κυβέρνησης της ΝΔ θα είναι εδώ για να σας εκδικούνται κάθε μέρα», είπε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης, απαντώντας, νωρίτερα, στο διαρκές «σφυροκόπημα» των κομμάτων της αντιπολίτευσης για απουσία πράσινης πολιτικής.

Οι ιδιωτικοποιήσεις

Ειδικά για τις τροπολογίες που αναφέρονται στις ιδιωτικοποιήσεις ΛΑΡΚΟ, ΔΕΠΑ, ΔΕΔΔΗΕ, ο Κωστής Χατζηδάκης όχι μόνο ξεκαθάρισε ότι οι ιδιωτικοποιήσεις «είναι σημαία της πολιτικής της ΝΔ», την οποία έχει ψηφίσει ο ελληνικός λαός, αλλά προέτρεψε τον ΣΥΡΙΖΑ να αποκτήσει πολιτική συνοχή, διότι ξέχασε τι έκανε εκείνος ως κυβέρνηση με τις ιδιωτικοποιήσεις στον τομέα της ενέργειας. Κάλεσε επίσης τον ΣΥΡΙΖΑ «να θυμηθεί τις διαβεβαιώσεις που έδινε εγγράφως ο Ευκλείδης Τσακαλώτος για την ιδιωτικοποίηση της ΛΑΡΚΟ, στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όταν διαβεβαίωνε ότι η Ελληνική Δημοκρατία είναι έτοιμη να εξετάσει την πώληση της εταιρείας στο πλαίσιο μιας διαφανούς και ανοιχτής διαγωνιστικής διαδικασίας».

Η ΔΕΠΑ

«Με συγχωρείτε, ορισμένοι παριστάνουν ότι εκπλήσσονται, όπως το χρυσόψαρο που εκπλήσσεται στη γυάλα του, κάθε τρεις και λίγο. Τι σας ξενίζει σε σχέση με την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ Υποδομών, την ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ και την ιδιωτικοποίηση της ΛΑΡΚΟ; Είναι διακηρυγμένη πολιτική μας. Έχουμε φέρει νόμους ήδη για όλη αυτή την πολιτική και σήμερα φέρνουμε εδώ τεχνικές ρυθμίσεις, προκειμένου να προχωρήσουν απρόσκοπτα οι διαγωνισμοί. Εκπλήσσεστε για μια κυβέρνηση η οποία έχει κάνει σημαία τις ιδιωτικοποιήσεις και φέρνει σήμερα κάποιες τεχνικές ρυθμίσεις και το θεωρείτε πραξικόπημα, ενώ οι τροπολογίες έχουν κατατεθεί εμπρόθεσμα, δεν το θεωρώ σοβαρό», είπε ο Κωστής Χατζηδάκης, ως προς τη διαδικασία.

Ως προς την ουσία και τη ΔΕΠΑ Υποδομών, ο υπουργός είπε ότι η κυβέρνηση φέρνει την τροπολογία ώστε ο τελικός επενδυτής να είναι σοβαρός και να παραμείνει στην επένδυση. «Όμως, ειδικά ο ΣΥΡΙΖΑ, δεν μπορώ να καταλάβω τι λέει. Ήρθε και ιδιωτικοποίησε τον ΔΕΣΦΑ που είναι το πρώτο ξαδελφάκι της ΔΕΠΑ, αφού ο ένας είναι ο διαχειριστής και ο άλλος είναι στη διανομή. Ενώ κατά καιρούς έχουμε συμφωνήσει ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και Κίνημα Αλλαγής να ιδιωτικοποιηθεί ο ΔΕΣΦΑ, τώρα ξαφνικά είναι έγκλημα καθοσιώσεως η ΔΕΠΑ Υποδομών! Ε, αυτό δεν εξηγείται», είπε ο υπουργός Περιβάλλοντος

Ο ΔΕΔΔΗΕ

Ως προς τον ΔΕΔΔΗΕ, ο υπουργός είπε ότι «είναι ακριβώς το ίδιο στον χώρο της ηλεκτρικής ενέργειας. Και ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ είχε ιδιωτικοποιήσει εν μέρει τον ΑΔΜΗΕ, που είναι επίσης το πρώτο ξαδελφάκι του ΔΕΔΔΗΕ στον χώρο της ηλεκτρικής ενέργειας, τώρα λέει είναι έγκλημα και ξεπούλημα, η τροπολογία της κυβέρνησης».

Οι δεσμεύσεις Τσακαλώτου

Για τη ΛΑΡΚΟ ο υπουργός αναφέρθηκε στην επιστολή του Ευκλείδη Τσακαλώτου στην ΕΕ, τον Μάρτιο του 2019, στην οποία, όπως είπε ο κ. Χατζηδάκης, σημείωνε ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να εργαστεί με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ώστε να βρει λύση σύμφωνη με το δίκαιο της ΕΕ και έλεγε ότι υπάρχουν αρκετοί επενδυτές που έχουν εκφράσει ανεπισήμως το ενδιαφέρον τους για να πουληθεί η εταιρεία ή ορισμένα στοιχεία του ενεργητικού της εταιρείας και έλεγε ότι η ελληνική δημοκρατία ήταν έτοιμη να τα εξετάσει όλα αυτά στο πλαίσιο μιας ανοιχτής διαγωνιστικής διαδικασίας. «Δηλαδή, αυτό που πάμε να κάνουμε εμείς σήμερα, εσείς το είχατε δεσμευτεί στην ΕΕ από τον Μάρτιο του 2019 και τώρα, στο πλαίσιο της πολιτικής αμνησίας του ΣΥΡΙΖΑ, το ξεχάσατε και αυτό και παριστάνετε τους τιμητές. Ουαί υμίν Γραμματείς και Φαρισσαίοι του ΣΥΡΙΖΑ!», είπε ο Κωστής Χατζηδάκης.

Η ΛΑΡΚΟ

«'Ακουσα εδώ, περίπου ότι η ΛΑΡΚΟ είναι φλουρί κωνσταντινάτο. Αλλά ξέρετε ότι η ΛΑΡΚΟ είναι η πιο προβληματική ελληνική εταιρεία εν λειτουργία», είπε εξάλλου ο υπουργός και πρόσθεσε: «Η ΛΑΡΚΟ χρωστάει 600 εκατ. ευρώ. Είναι μια εταιρεία προβληματική εδώ 35 χρόνια και χρωστάει 357 εκατομμύρια ευρώ στη ΔΕΗ, με άλλα λόγια χρωστάει το 80% των χρεών των εταιρειών υψηλής τάσης στη ΔΕΗ, έχει θέμα περιβαλλοντικής λειτουργίας, διότι δεν πληρώνει τα χρήματα για τα τέλη των ρύπων, μολύνει αγρίως τον Ευβοϊκό και είναι μια εξόχως προβληματική εταιρεία και χρωστάει να γυρίσει και 130 εκατ. ευρώ παράνομες κρατικές ενισχύσεις που τις έχει επιδικάσει το δικαστήριο Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων».

Τα πλαστικά

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ανάπτυξης, αναφερόμενος στην ενσωμάτωση της Οδηγίας για τη μείωση της χρήσης πλαστικών, επισήμανε ότι έχει προηγηθεί εκτεταμένος διάλογος και ηλεκτρονική διαβούλευση και επισήμανε ότι το νομοσχέδιο που ψηφίζεται σήμερα στην ολομέλεια είναι ένα πράσινο νομοσχέδιο, μέρος του προγράμματος της ΝΔ.

«Από τις προγραμματικές δηλώσεις είχαμε πει ότι θα προχωρήσουμε με ταχύτητα στην ενσωμάτωση της Οδηγίας και είναι θετικό που το κάνουμε από τους πρώτους αντί να είμαστε στους ασθμαίνοντες και τελευταίους», εξήγησε ο κ. Χατζηδάκης και εξέφρασε την ελπίδα ότι τουλάχιστον τα άρθρα που ανήκουν στο βασικό κορμό του νομοσχεδίου, θα ψηφιστούν από όλα τα κόμματα, διότι η πράσινη πολιτική είναι μια πολιτική για τα παιδιά μας.

Ο υπουργός είπε ότι η Ελλάδα παίρνει και πρόσθετα, πέραν της πέραν, μέτρα, με πρόβλεψη ώστε να καθίσταται επιβαρυντική η χρήση πλαστικών από τους πολίτες και με πρόβλεψη συστήματος εγγυοδοσίας ώστε να ενθαρρύνεται η ανακύκλωση.

Ως προς την ενημέρωση του κόσμου για την προσαρμογή στην προσπάθεια μείωσης των πλαστικών, ο κ. Χατζηδάκης επισήμανε ότι εδώ και καιρό έχει ξεκινήσει καμπάνια, ενώ επανέλαβε ότι η Ελλάδα συμμετέχει ενεργά στις διαβουλεύσεις που γίνονται ενόψει της έκδοσης των οδηγιών από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την εφαρμογή της Οδηγίας.

Η διαχείριση των απορριμμάτων

Ο Κωστής Χατζηδάκης απάντησε και στην κριτική για την πολιτική της κυβέρνησης στη διαχείριση απορριμμάτων. «Ήσασταν όλο θεωρίες και καθυστερήσεις και σήμερα παριστάνετε και τους εισαγγελείς», είπε ο υπουργός, απευθυνόμενος στον ΣΥΡΙΖΑ που τον κάλεσε να αναλογιστεί αν «είναι ή δεν είναι αλήθεια ότι η Ελλάδα ήταν 24η στη διαχείριση απορριμμάτων; Είναι ή δεν είναι αλήθεια ότι ενώ μέχρι τώρα λειτουργούν 6 μονάδες ολοκληρωμένης διαχείρισης απορριμμάτων, η κυβέρνηση έχει στα σκαριά 17 τέτοιες μονάδες».

Ο υπουργός «προειδοποίησε» τον ΣΥΡΙΖΑ ότι «ο χρόνος θα είναι αμείλικτος μαζί του, διότι στο τέλος του χρόνου θα γίνει λογαριασμός και τότε θα φανεί πόσες μονάδες έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ και πόσες θα έχει κάνει η κυβέρνηση της ΝΔ».

Η πράσινη πολιτική

Γενικότερα, για την πράσινη πολιτική, ο κ. Χατζηδάκης υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση όχι μόνο προχωράει την απολιγνιτοποίηση αλλά έχει και πρόγραμμα για τις περιοχές του λιγνίτη.

«Κάνετε κριτική ότι η κυβέρνηση δεν έχει πράσινη ατζέντα, ενώ εμείς είμαστε η κυβέρνηση της απολιγνιτοποίησης με σχέδιο και με οφέλη για την τοπική κοινωνία», ανέφερε χαρακτηριστικά, απευθυνόμενος στον ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνοντας ότι ως κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ άφησε να εξελιχθεί μια πολιτική απολιγνιτοποίησης χωρίς σχέδιο και χωρίς μέτρα για τις λιγνιτικές περιοχές. «Σήμερα έχουμε ένα πρόγραμμα 5 δισ. ευρώ, και ακούμε κριτική από εκείνους που προχώρησαν μια ασύντακτη και χωρίς κανένα σχέδιο απολιγνιτοποίηση», είπε ο υπουργός και τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ υπήρχε πρόγραμμα από την ΕΕ για τις αναδασώσεις, δεν κατόρθωσε να απορροφήσει ούτε ένα ευρώ, αλλά σήμερα παριστάνει το διαπρύσιο κήρυκα της προστασίας των δασών.

«Εμείς όμως έχουμε κατορθώσει να βρούμε προσκλήσεις ύψους άνω των 100 εκατ. ευρώ για το πρόγραμμα αυτό», είπε ο Κωστής Χατζηδάκης και επισήμανε ότι η κυβέρνηση της ΝΔ, για την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ ισχυρίζεται ότι δεν έχει πράσινη πολιτική, «είναι εκείνη που προχωράει με το μεγαλύτερο "Εξοικονομώ", προχωράει μπροστά με τα απορρίμματα, ψήφισε την ηλεκτροκίνηση, προχωράει ένα τεράστιο πρόγραμμα για την απολιγνιτοποίηση, έχει απορροφήσει τις αναδασώσεις, επιταχύνει τις υποθαλάσσιες διασυνδέσεις, ψηφίζει σήμερα την Οδηγία για την απόσυρση των πλαστικών μιας χρήσης».

Σ. Φάμελλος: Ξεπούλημα δημόσιου πλούτου σε μια μικρή ελίτ

Η αναφορά του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστή Χατζηδάκη, σε επιστολή του Ευκλείδη Τσακαλώτου το 2019, προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη ΛΑΡΚΟ, πυροδότησε την έντονη αντίδραση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτη Φάμελλου, που κάλεσε τον κύριο Χατζηδάκη να απαντήσει ποιους πάει να εξυπηρετήσει η κυβέρνηση με τις τροπολογίες που κατέθεσε στη Βουλή και τον κατηγόρησε ότι «έχει εντολή να πουλήσει σε μια πολύ μικρή ελίτ, εκλεκτή και κρατικοδίαιτη, που δεν θα κάνει πραγματικές επενδύσεις στη χώρα».

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας έχει πάρει διαζύγιο με την αλήθεια, ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος, σε παρέμβασή του στην ολομέλεια. «Σε λίγο, ο κ. Χατζηδάκης θα μας πει ότι για τη χρεοκοπία έφταιγε ο ΣΥΡΙΖΑ, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μας έβαλε σε μνημόνιο και ότι η ΝΔ μας έβγαλε από το μνημόνιο», είπε ο Σωκράτης Φάμελλος και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι χρησιμοποίησε το νομοσχέδιο για τα πλαστικά μιας χρήσης ως προπέτασμα καπνού για να καλύψει ότι έχει ισχυρή αντιπεριβαλλοντική ατζέντα.

«Ο πράσινος πρωθυπουργός»

«Ο πράσινος πρωθυπουργός, τελικά γίνεται πιο μεγάλο ανέκδοτο από το μετρό Θεσσαλονίκης, το οποίο η κυβέρνηση της ΝΔ παρέπεμψε στις καλένδες», είπε ο Σωκράτης Φάμελλος και πρόσθεσε ότι στον τομέα της ενεργειακής και περιβαλλοντικής πολιτικής, επικρατούνε δυστυχώς, συνθήκες φαρ ουέστ.

«Καταργήθηκαν οι δασικοί χάρτες, καταργήθηκαν οι φορείς διαχείρισης των προστατευόμενων περιοχών, προωθείται η καύση απορριμμάτων, και την ίδια ώρα επικρατεί αλαλούμ στην ανακύκλωση και τσακώνονται οι υπουργοί μεταξύ τους», είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ και τόνισε ότι υποβαθμίζεται το ειδικό χωροταξικό για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, και με φωτογραφικές διατάξεις εξυπηρετείται η εταιρεία Ελληνικός Χρυσός.

«Μέσα σε όλα τακτοποιούν δασικά αυθαίρετα, αυτά ξαναξεκινούν την εκτροπή του Αχελώου», είπε ο Σωκράτης Φάμελλος και κατέθεσε έγγραφη απάντηση της κυβέρνησης για τον Αχελώο. «Δηλαδή τα έργα της ΝΔ, που θα μας εκδικηθεί, είναι η τακτοποίηση δασικών αυθαιρέτων, η εξυπηρέτηση της Ελληνικός Χρυσός, η εκτροπή του Αχελώου; Μπράβο κύριε Χατζηδάκη και εις ανώτερα!», σχολίασε ο Σωκράτης Φάμελλος για την ομιλία του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας στην ολομέλεια.

Ξεπούλημα δημόσιας περιουσίας

«Το πραγματικό σας σχέδιο το αποκαλύψαμε! Είναι το ξεπούλημα δημόσιας περιουσίας και μάλιστα φιλέτων, χωρίς πραγματικές επενδύσεις. Είναι ξεπούλημα φορέων με προίκα, όπως γίνεται με τον ΔΕΔΔΗΕ, την ίδια ώρα που τα γαλάζια παιδιά βολεύονται παντού, με υπέρογκες αμοιβές», είπε ο κ. Φάμελλος που κατήγγειλε την κυβέρνηση ότι δεσμεύεται στις ελίτ.

ΔΕΔΔΗΕ

Ειδικότερα για τον ΔΕΔΔΗΕ, ο Σωκράτης Φάμελλος είπε ότι πλέον δεν υπάρχει μνημονιακή δέσμευση, ούτε και χρέος. Για τη ΔΕΠΑ είπε ότι το σχέδιο είναι ένας ιδιώτης να έχει το δίκτυο φυσικού αερίου. Κυρίως κατηγόρησε τον κ. Χατζηδάκη «ότι έχει εντολή να πουλήσει σε μια πολύ μικρή ελίτ, εκλεκτή και κρατικοδίαιτη, που δεν θα κάνει πραγματικές επενδύσεις». Ότι ο υπουργός «υπονομεύει την ασφάλεια δικαίου και μειώνει τα συμφέροντα της κοινωνίας».

«Μας είπαν ότι έσωσαν τη ΔΕΗ, αλλά εκείνοι κατάφεραν όλοι οι καταναλωτές να πληρώνουν ρεύμα με καπέλο πάνω στη χοντρική τιμή», είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ και πρόσθεσε ότι δημιουργείται με προσωπική ευθύνη του κ. Χατζηδάκη, «ένα καρτέλ με leader τη ΔΕΗ» και κάποιοι βγάζουν υπερκέρδη, αφού το ρεύμα έφτασε τον Απρίλιο να είναι τετραπλάσιο της τιμής χονδρικής.

Επίσης, κατηγόρησε τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας ότι χρεοκόπησε τον ειδικό λογαριασμό των ΑΠΕ, προειδοποιώντας τον κ. Χατζηδάκη να μην επιχειρήσει να πάρει χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης για να καλύψει το δικό του λάθος.

ΛΑΡΚΟ

Ο κ. Φάμελλος εκτίμησε ότι πίσω από την τροπολογία για τη ΛΑΡΚΟ, κρύβεται η επιθυμία ιδιωτών να εξαιρεθούν από τον μεταλλευτικό κώδικα. «Πείτε μας ποιους πάτε να εξυπηρετήσετε», είπε ο Σωκράτης Φάμελλος.

Αναφερόμενος στην επιστολή Τσακαλώτου το 2019 για τη ΛΑΡΚΟ, στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο κ. Φάμελλος είπε: «Ο κ. Τσακαλώτος έλεγε ότι θα διαπραγματευτούμε για να δούμε πιθανά, αν υπάρχει στρατηγικός επενδυτής, αλλά δεν έλεγε πουθενά ότι αυτό θα γίνει χωρίς μίσθωμα και χωρίς μεταλλευτική εκμετάλλευση που το κάνετε τώρα εσείς, ούτε έλεγε για τον όρο που τώρα υιοθετείτε εσείς, ότι αν δεν πετύχει η διαδικασία σε ένα εξάμηνο πτωχεύει η ΛΑΡΚΟ. Και θέλετε να κρύψετε την ευθύνη σας για την πτώχευση της ΛΑΡΚΟ, και από την άλλη πουλάτε τη ΔΕΠΑ Υποδομών σε έναν ιδιώτη για όλη την Ελλάδα, και θέλετε να πουλήσετε τον ΔΕΔΔΗΕ, δηλαδή το δίκτυο διανομής, ενώ δεν υπάρχει καμία υποχρέωση και ενώ είναι κερδοφόρος», είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή