Στ. Πέτσας: Εξαντλείται η υπομονή της Ευρώπης με την Τουρκία

Παρασκευή, 16 Οκτωβρίου 2020 10:07
UPD:10:16
INTIME NEWS/ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
A- A A+

Επαναλαμβάνοντας ότιη Τουρκία με την στάση της απέδειξε την αναξιοπιστία της, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας υποστήριξε ότι η υπομονή της Ευρώπης έχει εξαντληθεί καθώς εξαπατήθηκε από την τουρκική πλευρά.

Μιλώντας στην ΕΡΤ, και ενόψει της δεύτερης μέρας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κατά την οποία θα συζητηθεί το θέμα των τουρκικών προκλήσεων στην Ανατολική Μεσόγειο, ο κ. Πέτσας υποστήριξε ότι η κυβέρνηση προσέρχεται με ένα πλαίσιο αξόνων.

«Το πρώτο είναι μια σαφέστατη καταδίκη της προκλητικότητας της  Τουρκίας και στην Αμμόχωστο και στην Αν. Μεσόγειο. Το δεύτερο είναι ότι πρέπει να πάμε ένα βήμα παραπέρα από τα προηγούμενα συμπεράσματα καθώς έχουμε δύο ξεκάθαρες παραβιάσεις των προηγούμενων συμπερασμάτων απ’ την Τουρκία , το σημείο 18 και το σημείο 20, άρα δεν μπορούμε να μείνουμε σταθεροί στα προηγούμενα. Τρίτο είπε ο κ. Πέτσας είναι η περιγραφή του πλέγματος στήριξης της Τουρκίας αν υπαναχωρήσει από τις προκλήσεις της ή των κυρώσεων αν συνεχίσει η γείτονα τις προκλήσεις της», εξήγησε.

Αναφερόμενος στην «κόκκινη γραμμή» της κυβέρνησης επανέλαβε ότι για την Ελλάδα είναι η προάσπιση της κυριαρχίας της χώρας αλλά και των κυριαρχικών δικαιωμάτων.  

Η διαφορά είναι ότι η κυριαρχία αφορά στα χωρικά της ύδατα, που είναι σαφώς προσδιορισμένα στα 6 ναυτικά μίλια, ενώ τα κυριαρχικά της δικαιώματα αφορούν την υφαλοκρηπίδα που δεν είναι οριοθετημένη και δεν αφορά τα υπερκείμενα ύδατα. Βεβαίως η Ελλάδα διατηρεί το δικαίωμα επέκτασης των χωρικών της υδάτων έως τα 12 ναυτικά μίλια, πρόσθεσε.

Αυτό που είναι σημαντικό τόνισε  είναι η διεθνής καταδίκη των τουρκικών ενεργειών. Εμείς πρέπει να έχουμε ψύχραιμη αυτοπεποίθηση, με τις στρατηγικές μας συμμαχίες, να αισθανθεί η Τουρκία την πίεσή μας τόνισε ο κ. Πέτσας υποστηρίζοντας πως η Ευρώπη κινείται αργά, ωστόσο εναρμονίζεται και δείχνει αποφασιστικότητα.

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή