Μάικλ Τζάκσον: Δικαστήριο απέρριψε αγωγή του Τζέιμς Σέιφτσακ

Δευτέρα, 26 Οκτωβρίου 2020 09:03
A- A A+

Αμερικανός δικαστής απέρριψε αγωγή ενός από τους κατήγορους του Μάικλ Τζάκσον, ο οποίος ανέφερε ότι εταιρείες του Τζάκσον του επέτρεπαν να κακοποιήσει αυτόν και άλλα παιδιά.  

Ο Τζέιμς Σέιφτσακ είπε ότι ο τραγουδιστής άρχισε να τον κακοποιεί όταν ήταν 10 ετών.   Το 2014, μήνυσε την MJJ Productions και την MJJ Ventures και ισχυρίστηκε ότι «δημιουργήθηκαν και διευκόλυναν τη σεξουαλική κακοποίηση παιδιών από τον Τζάκσον».   Ωστόσο, ο δικαστής απέρριψε την υπόθεση, λέγοντας ότι οι εταιρείες δεν είχαν καθήκον να φροντίζουν τον κ. Σέιφτσακ.  Ο Τζέιμς Σέιφτσακ ήταν ένας από τους δύο άντρες που κατηγόρησαν τον σταρ για κακοποίηση στο ντοκιμαντέρ «Leaving Neverland» πέρυσι.  

Στην αγωγή του, είπε ότι ο Τζάκσον τον κακοποίησε εκατοντάδες φορές στα σπίτια του και σε περιοδεία στα τέλη της δεκαετίας του ’80 και στις αρχές της δεκαετίας του ’90.   Οι MJJ Productions και MJJ Ventures δημιουργήθηκαν από τον Τζάκσον για να διαχειρίζονται ζητήματα της καριέρας του.   Ωστόσο, στην αγωγή ο Σέιφτσακ ισχυρίστηκε πως «Ο δεύτερος, κρυμμένος σκοπός αυτών των επιχειρήσεων ήταν να λειτουργούν ως επιχείρηση σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών, ειδικά σχεδιασμένη για να εντοπίσει, να προσελκύσει, να δελεάσει και να αποπλανήσει τα θύματα σεξουαλικής κακοποίησης».   Ο Τζέιμς Σέιφτσακ εμφανίστηκε επίσης με τον Τζάκσον σε μια διαφήμιση αναψυκτικού ενώ ήταν ένα από τα παιδιά που βρισκόταν συχνά στη σκηνή με τον τραγουδιστή.  

Ο δικηγόρος του, Βινς Φινάλντι, είπε στο BBC News , μιλώντας για τον πελάτη του: «Ήταν υπάλληλος που δούλευε για λογαριασμό των εταιρειών ως χορευτής και διασκεδαστής στη σκηνή με τον Μάικλ. Επειδή ήταν ανήλικος, και εργαζόταν για αυτούς, είχαν καθήκον να τον προστατεύσουν. Αυτό είναι το επιχείρημά μας».   Ο Τζάκσον αρνήθηκε έντονα τις κατηγορίες περί κακοποίησης. Ο κ. Σέιφτσακ, παιδί τότε, φέρεται να έδωσε κατάθεση υπερασπιζόμενος τον Τζάκσον όταν οι κατηγορίες εναντίον του τραγουδιστή εμφανίστηκαν για πρώτη φορά το 1993.   Σήμερα, ο δικαστής της Καλιφόρνια, Μαρκ Γιάνγκ, είπε ότι οι εταιρείες δεν ήταν άμεσα υπεύθυνες για την πρόκληση συναισθηματικής δυσφορίας και ότι δεν ήταν σε θέση να ελέγξουν τον Τζάκσον, επειδή εκείνος ήλεγχε τις εταιρείες και όλους όσους απασχολούσαν. «Οι εταιρείες δεν μπορούν να είναι άμεσοι δράστες», πρόσθεσε.  

Ο Τζέιμς Σέιφτσακ, ο οποίος ζητά απροσδιόριστες αποζημιώσεις, θα ασκήσει έφεση.   Ο κ. Φινάλντι εκπροσωπεί επίσης τον Γουέιντ Ρόμπσον, ο οποίος εμφανίστηκε και στο ντοκιμαντέρ «Leaving Neverland», σε μια ξεχωριστή αγωγή, η οποία αναμένεται να εκδικαστεί το επόμενο καλοκαίρι.  Σύμφωνα με το Deadline, οι εταιρείες του Τζάκσον είχαν αναλάβει επίσης νομική δράση κατά του σκηνοθέτη του ντοκιμαντέρ. Ο Τζόναθαν Στάινσαπιρ, εκπρόσωπος της MJJ Productions και της MJJ Ventures, αρνήθηκε να σχολιάσει την τελευταία απόφαση.

Προτεινόμενα για εσάς