Εκτάκτως στο Βερολίνο οι υπουργοί Εξωτερικών Β. Μακεδονίας και Βουλγαρίας

Δευτέρα, 02 Νοεμβρίου 2020 22:13
UPD:22:22
INTIME NEWS/ΤΖΑΜΑΡΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
A- A A+

Εκτάκτως,πήγαν στο Βερολίνο ο αρμόδιος για ευρωπαϊκά θέματα της Βόρειας Μακεδονίας, Νίκολα Ντιμιτρόφ και ο υπουργός Εξωτερικών και εκ των αντιπροέδρων της κυβέρνησης, Μπουγιάρ Οσμάνι, ώστε να συναντηθούν με την υπουργό Εξωτερικών της Βουλγαρίας Εκατερίνα Ζαχαρίεβα, και να ανοίξει ο δρόμος για ένταξη των Σκοπίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση. 

Η συνάντηση αυτή δεν είχε αναγγελθεί νωρίτερα.

Οι αξιωματούχοι των δύο χωρών μετέβησαν στην Γερμανικλη πρωτεύουσα μετά από πρόσκληση του υπουργού Εξωτερικών της Γερμανίας και προεδρεύοντα του συμβουλίου των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ κατά το τρέχον εξάμηνο, Χάικο Μάας κς. 

«Οι συνομιλίες στη γερμανική πρωτεύουσα αποσκοπούν στην εξεύρεση τρόπων προσέγγισης των θέσεων μεταξύ Σκοπίων και Σόφιας, που θα επιτρέψουν την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων μεταξύ της Βόρειας Μακεδονίας και της ΕΕ στο πλαίσιο της γερμανικής προεδρίας» ανέφεραν από την κυβέρνηση της Βόρειας Μακεδονίας στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων, "MIA".

Η Βουλγαρία έχει απειλήσει ότι σε περίπτωση που δεν βρεθεί άμεσα λύση με τη Βόρεια Μακεδονία στις γλωσσικές και ιστορικές διαφορές μεταξύ των δύο χωρών, θα θέσει βέτο στο ενδεχόμενο έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της ΕΕ με τη Βόρεια Μακεδονία.

Στα τέλη Μαρτίου, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της ΕΕ έδωσε το «πράσινο φως» για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τη Βόρεια Μακεδονία, ενώ το επόμενο βήμα που αφορά την ενταξιακή πορεία της τελευταίας αναμένεται να γίνει στις 10 Νοεμβρίου, στο προγραμματισμένο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων, με τον καθορισμό του πλαισίου των διαπραγματεύσεων με την Βόρεια Μακεδονία.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάςΔημοφιλή