Β. Κικίλιας: Ισότιμη πρόσβαση όλων των ασθενών με κυστική ίνωση στο φάρμακο

Δευτέρα, 16 Νοεμβρίου 2020 11:39
UPD:11:45
INTIME NEWS/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
A- A A+

Στους ασθενείς με κυστική ίνωση αναφέρεται ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, με αφορμή τη σχετική Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Ευαισθητοποίησης (European Cystic Fibrosis Awareness Week).

Όπως σημειώνει, «από τον περασμένο Νοέμβριο, έκανα το καθήκον μου ως υπουργός Υγείας στο αγωνιώδες κάλεσμα του Δημήτρη Κοντοπίδη και των ασθενών με κυστική ίνωση.

Προστατεύσαμε τους ασθενείς που βρίσκονταν σε μεγάλο κίνδυνο κι επιβαρυμένη κατάσταση, ενεργοποιώντας στη χώρα μας πρόγραμμα πρώιμης πρόσβασης για την επαναστατική θεραπεία που είχε κυκλοφορήσει τότε στην Αμερική.

Φτιάξαμε μαζί με τους ασθενείς το πρώτο Εθνικό Μητρώο για την κυστική ίνωση, ένα εργαλείο πολύτιμο για τους ασθενείς, την επιστημονική κοινότητα και το Εθνικό Σύστημα Υγείας ώστε να παρέχει στοχευμένα υπηρεσίες Υγείας όπου και όπως χρειάζεται.

Πλέον προχωράμε με εξαιρετικούς ρυθμούς τη διαπραγμάτευση για την αποζημίωση της επαναστατικής θεραπείας, με σκοπό όλοι οι ασθενείς με κυστική ίνωση στην Ελλάδα να έχουν ισότιμη πρόσβαση με τους ασθενείς στην υπόλοιπη Ευρώπη».

Ο κ. Κικίλιας τονίζει πως «δεν σταματάμε στο φάρμακο. Όπως είχα δεσμευτεί, συνεχίζουμε την προσπάθεια στις μεταμοσχεύσεις πνευμόνων, με τη στήριξη του Ιδρύματος Ωνάση για την ανάπτυξη του νέου σύγχρονου Εθνικού Μεταμοσχευτικού Kέντρου στο Ωνάσειο.

Στόχος μας οι ασθενείς με αναπνευστικά νοσήματα, όπως τα νεαρά παιδιά με κυστική ίνωση, να έχουν δικαίωμα στη δεύτερη ευκαιρία για ζωή.

Τέλος, με τις νέες θεραπείες, οι ασθενείς με κυστική ίνωση μπορούν να αντιμετωπίζουν με αισιοδοξία το μέλλον και θα σταθούμε δίπλα τους, ώστε η Ελλάδα να έχει την καλύτερη  δυνατή υποστήριξη αναφορικά με τις μονάδες κυστικής ίνωσης και τη στελέχωσή τους».

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή