Υγειονομικοί στην «πρώτη γραμμή»

15 προτάσεις άμεσης υλοποίησης για την αντιμετώπιση της πανδημίας στη Θεσσαλονίκη
Τρίτη, 17 Νοεμβρίου 2020 08:40
REUTERS/ALEXANDROS AVRAMIDIS
A- A A+

H Θεσσαλονίκη βιώνει μια πρωτόγνωρη συνθήκη «υγειονομικού πολέμου». Τα νοσοκομεία βρίσκονται σε οριακή κατάσταση, με το σύνολο των υποδομών και του υγειονομικού προσωπικού στρατευμένο να δίνει αγώνα με αυταπάρνηση, ευαισθησία και επαγγελματισμό απέναντι στην απειλή της πανδημίας.

Οι νοσηλευόμενοι ασθενείς με COVID-19 ξεπέρασαν ήδη τους 1000. Οι ΜΕΘ που προβλέπονταν για την περίθαλψη βαριών περιστατικών όπως καρκινοπαθείς, καρδιοπαθείς εγκεφαλικά κλπ έχουν διατεθεί σχεδόν αποκλειστικά για ασθενείς με COVID-19 με πιθανές παράπλευρες απώλειες σε νοσηρότητα και θνητότητα.

Παρ΄ όλα αυτά εξαντλούνται και οι τελευταίες εφεδρείες των δημόσιων νοσοκομείων. Η πληρότητα των ΜΕΘ COVID αγγίζει πλέον το 95%. Η δε τελευταία πρωτοβουλία του Υπουργού Υγείας για μετατροπή των χειρουργικών αιθουσών σε «ΝΕΕΣ» ΜΕΘ αντιμετωπίζει προβλήματα υλοποιησιμότητας δεδομένης της έλλειψης εξειδικευμένου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού.

Το υπάρχον ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό έχει φθάσει στα όρια της εξουθένωσης και τα κρούσματα στους επαγγελματίες υγείας αυξάνονται ανησυχητικά.

Για την έκταση της διασποράς και την ένταση του φαινομένου της εξάπλωσης του κορωνοϊού στη Θεσσαλονίκη έχουν τεράστιες πολιτικές ευθύνες τόσο η κυβέρνηση όσο και η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

Είναι εμφανής η έλλειψη ηγεσίας στην πόλη και η απουσία ενός μηχανισμού συντονισμού και ελέγχου υλοποίησης των αποφάσεων. Τόσο οι αρμόδιοι υγειονομικοί φορείς όσο και ο ίδιος ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας πρέπει να αναλάβουν εδώ και τώρα τις ευθύνες τους και να παρουσιάσουν ένα συνεκτικό σχέδιο αντιμετώπισης της πανδημίας στην Θεσσαλονίκη.

Από την πλευρά μας καταθέτουμε συγκεκριμένες προτάσεις:

 1. Άμεση ένταξη όλων των υγειονομικών δομών, δημόσιων και ιδιωτικών, υπό ενιαία αρχή και συντονισμό.

 2. Ηλεκτρονική καταγραφή των δεδομένων από όλες τις ΜΕΘ δημόσιες και ιδιωτικές και αξιολόγηση, συντονισμό και αξιοποίηση με βέλτιστο τρόπο.

 3. Να προσδιοριστούν άμεσα οι όροι και οι προϋποθέσεις για ένταξη στο σύστημα εφημεριών πόλης και των ιδιωτικών κλινικών.

 4. Να προετοιμαστούν νοσοκομεία που παροπλίστηκαν όπως για παράδειγμα το Παναγία και το Λοιμωδών και να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες για την επαναλειτουργία τους ως νοσοκομεία Covid.

 5. Να εκτιμηθεί το ενδεχόμενο να χρησιμοποιηθούν δημόσιοι χώροι όπως της Δ.Ε.Θ., μετά τις απαραίτητες παρεμβάσεις.

 6. Να προχωρήσει η άμεση ενίσχυση του ΕΣΥ με προσλήψεις ιατρικού προσωπικού με την προκήρυξη με διαδικασίες fast track 300 θέσεων μόνιμων ιατρών όλων των βαθμίδων και ειδικοτήτων πρώτης γραμμής όπως Πνευμονολόγοι, Εντατικολόγοι, Αναισθησιολόγοι, Επειγοντολόγοι, Παθολόγοι.

 7. Να ξεμπλοκάρει άμεσα χωρίς αλλες γραφειοκρατικές καθυστερήσεις η διαδικασία τοποθέτησης Ειδικευόμενων και Αγροτικών ιατρών όλων των ειδικοτήτων, που περιμένουν στις λίστες για μήνες τον διορισμό τους, σε Νοσοκομεία Κέντρα Υγείας και Αγροτικά Ιατρεία.

 8. Να προχωρήσουν άμεσα οι διαδικασίες για την πρόσληψη νοσηλευτικού, διοικητικού και παραϊατρικού προσωπικού για την κάλυψη των πολλών κενών σε οργανικές θέσεις στο ΕΣΥ.

 9. Να προχωρήσει άμεσα η διαδικασία μονιμοποίησης των συμβασιούχων και επικουρικών υπαλλήλων σε Υγεία, Πρόνοια και ΕΚΑΒ.

 10. Να ενταχθούν άμεσα στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα οι υγειονομικού υπάλληλοι που δίνουν τη μάχη της πρώτης γραμμής, ως ελάχιστο δείγμα αναγνώρισης από την Πολιτεία.

 11. Να συσταθεί σε κάθε νοσοκομείο «ομάδα κρούσης», με κεντρικό καθοδηγητικό ρόλο των πνευμονολόγων, που θα αναλάβει την ταχύρυθμη εκπαίδευση του προσωπικού και ταυτόχρονα θα διαχειρίζεται, θα συντονίζει και θα υλοποιεί καθημερινό σχέδιο δράσης με τη συμμετοχή όλων των ιατρικών ειδικοτήτων στην «μάχη» κατά του κορωνοϊού.

 12. Να διατεθεί άμεσα στα Νοσοκομεία ο αναγκαίος ιατροτεχνολογικός εξοπλισμός σε αναλυτές, αναπνευστήρες, οξύμετρα, φιάλες οξυγόνου, αναλώσιμα υλικά, Ηλεκτρονικούς Υπολογιστές και ασύρματα τηλέφωνα.

 13. Να διασφαλιστεί η άμεση και απρόσκοπτη προμήθεια των μονάδων υγείας με τα απαραίτητα υλικά προστασίας των εργαζομένων από τον κορωνοϊό.

 14. Τα τεστ ανίχνευσης να διενεργούνται από πρωτοβάθμιες δημόσιες δομές για να αποσυμφορηθούν τα τμήματα επειγόντων περιστατικών των νοσοκομείων, να αποφεύγονται φαινόμενα συγχρωτισμού με κίνδυνο διασποράς της νόσου και να αντιμετωπιστεί η απίστευτη αισχροκέρδεια του ιδιωτικού τομέα.

 15. Να οργανωθούν και να λειτουργήσουν άμεσα σε κάθε Περιφερειακή Ενότητα, σε συνεργασία με τους Καλλικρατικούς Δήμους και τις Αποκεντρωμένες Πρωτοβάθμιες Μονάδες Υγείας, Κινητές Μονάδες για δωρεάν τεστ ανίχνευσης σε όλους τους πολίτες.

 

Υγειονομικοί στην «πρώτη γραμμή»

 1. ΤΡΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ «Γ. ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ»

 2. ΓΑΛΑΝΗΣ ΣΤΑΥΡΟΣ «Γ. ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ»

 3. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ ΣΠΥΡΟΣ «Γ. ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ»

 4. ΠΟΥΡΓΙΑΖΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ «Γ. ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ»

 5. ΣΥΜΕΩΝΙΔΗΣ ΣΑΒΒΑΣ «Γ. ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ»

 6. ΤΡΥΦΩΝ ΣΤΑΥΡΟΣ «Γ. ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ»

 7. ΒΑΓΓΑΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ «ΑΧΕΠΑ»

 8. ΠΟΛΙΤΟΥ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ «ΑΧΕΠΑ»

 9. ΠΑΠΑΣΤΕΡΓΙΟΥ ΧΡΗΣΤΟΣ «ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ»

 10. ΤΟΥΧΤΙΔΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ «ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ»

 11. ΜΠΑΪΝΟΥΖΗ ΜΑΤΙΝΑ «ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ»

 12. ΤΖΙΟΤΖΙΟΒΑ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ «ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ»

 13. ΤΣΕΛΕΠΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ «ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ»

 14. ΚΑΤΣΑΜΑΚΑΣ ΜΙΧΑΗΛ «ΘΕΑΓΕΝΕΙΟ»

 15. ΧΑΤΖΗΛΙΑΔΗΣ ΣΤΕΦΑΝΟΣ «ΑΓ. ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ»

 16. ΚΕΤΙΚΙΔΗΣ ΠΕΤΡΟΣ «Γ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ»

 17. ΚΟΜΠΟΥ ΣΜΑΡΩ «ΑΓ. ΠΑΥΛΟΣ»

 18. ΜΑΥΡΙΔΗΣ ΣΤΑΥΡΟΣ «ΑΓ. ΠΑΥΛΟΣ»

 19. ΤΣΕΒΡΕΜΕΤΖΗ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ «ΑΓ. ΠΑΥΛΟΣ»

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή