Γιορτές σε κύκλο δέκα ατόμων προτείνει η Νορβηγία

Τετάρτη, 02 Δεκεμβρίου 2020 15:00
UPD:15:09
EPA/HAKON MOSVOLD LARSEN
A- A A+

Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά μπορούν να γιορτάσουν οι Νορβηγοί καλώντας μέχρι δέκα άτομα στα σπίτια τους, όπως δήλωσε σήμερα η πρωθυπουργός της χώρας Έρνα Σόλμπεργκ.

«Δεν θα θέλαμε να ξεκινήσουμε τη νέα χρονιά με αυξανόμενους αριθμούς μολύνσεων και νέους περιορισμούς τον Ιανουάριο», εξήγησε τονίζοντας, ωστόσο, ότι όσοι δεν είναι μέλη του νοικοκυριού πρέπει να κρατούν απόσταση ενός μέτρου.

«Οι κανόνες απόστασης θα ισχύουν καθ΄όλη τη διάρκεια των συναντήσεων. Από τη στιγμή που σερβίρετε το κρασί με τα μπαχαρικά μέχρι να καθήσετε στο τραπέζι. Όταν ανοίγουν τα δώρα. Και όταν σερβίρεται ο καφές και το κέικ των Χριστουγέννων (Christmas cake)», είπε η Σόλμπεργκ.

Για όλο το υπόλοιπο χρονικό διάστημα, ο κανόνας που ισχύει τώρα για έως πέντε προσκεκλημένους θα διατηρηθεί μέχρι την Πρωτοχρονιά, πρόσθεσε, αλλά κάλεσε τους Νορβηγούς να επιδιώξουν τον περιορισμό των κοινωνικών επαφών. Στις εκκλησίες, επιτρέπεται η παρουσία έως και 50 ατόμων.

Η Νορβηγία, μαζί με την Φινλανδία, θεωρούνται το ευρωπαϊκό αντίστοιχο των ασιατικών χωρών για την καλή διαχρίεριση της πανδημίας.  Ο 14ήμερος σωρευτικός αριθμός θετικών διαγνώσεων COVID-19 στη Νορβηγία ανά 100.000 κατοίκους ήταν 128,8 έως και χθες, Τρίτη, ο τέταρτος χαμηλότερος στην Ευρώπη μετά την Ισλανδία, την Ιρλανδία και τη Φινλανδία, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών.

Τις προηγούμενες δύο εβδομάδες, ο αριθμός των εβδομαδιαίων μολύνσεων μειώθηκε σε όλη τη χώρα μετά την αύξηση που είχε καταγραφεί τις δύο εβδομάδες που προηγήθηκαν.

Η μεγαλύτερη πηγή ανησυχίας για τις αρχές είναι το Όσλο και η γύρω περιοχή, όπου καταγράφονται οι περισσότερες θετικές διαγνώσεις στον COVID-19.

Στις 6 Νοεμβρίου, το Όσλο έκλεισε τα θέατρα, τους κινηματογράφους, τα προπονητικά κέντρα και τις πισίνες, ενώ απαγόρευσε στα μπαρ και τα εστιατόρια να πωλούν αλκοόλ, οδηγώντας πολλά από αυτά να κλείσουν εντελώς.

Οι περιορισμοί που ισχύουν σε εθνικό επίπεδο περιλαμβάνουν περιορισμό των δημόσιων συναθροίσεων σε 20 άτομα και καραντίνα δέκα ημερών σε όσους φθάνουν από το εξωτερικό.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή