Σχέδια της Apple για νέους επεξεργαστές υπολογιστών με έως 32 πυρήνες

Τρίτη, 08 Δεκεμβρίου 2020 16:03
UPD:16:05
A- A A+
Η Apple φέρεται να σχεδιάζει την ανάπτυξη μίας νέας σειράς επεξεργαστών έως και 32 πυρήνων για συστήματα Mac, οι οποίοι θα ξεπερνούν σε επιδόσεις τους επεξεργαστές της Intel και θα χρησιμοποιηθούν σε μία εντελώς νέα οικογένεια υπολογιστών σημαντικά μικρότερου μεγέθους. 
 
Τα σχέδια της Apple αποκαλύφθηκαν από δημοσίευμα του Bloomberg, το οποίο επικαλείται πηγές “με γνώση του θέματος”. Σύμφωνα με το συγκεκριμένο δημοσίευμα οι πρώτοι νέοι επεξεργαστές της αμερικανικής εταιρείας θα μπορούσαν να κάνουν την εμφάνισή τους ακόμη και εντός της άνοιξης του 2021. 
 
Αξίζει να σημειωθεί ότι μόλις το περασμένο Νοέμβριο η Apple πραγματοποίησε το παρθενικό λανσάρισμα του M1, του πρώτου δικής της κατασκευής επεξεργαστή για συστήματα Mac, και φαίνεται ότι οι μηχανικοί της εταιρείας ήδη εργάζονται σε πολλαπλούς διαδόχους της συγκεκριμένης σειράς επεξεργαστών. 
 
Συνολικά, οι νέοι επεξεργαστές θα καλύψουν όλα τα νέα μοντέλα της εταιρείας στις σειρές MacBook Pro, iMac και στο μελλοντικό Mac Pro workstation, σύμφωνα πάντα με το Bloomberg. Απώτερος στόχος της Apple φέρεται να είναι έως και τα μέσα του 2022 να μην χρειάζεται επεξεργαστές της Intel για κανένα μοντέλο της. 
 
Μόνο το 10% των εσόδων της Intel προέρχεται από επεξεργαστές που πουλά στην Apple, ωστόσο παραμένει το μεγάλο ερωτηματικό: τι θα συμβεί αν τελικά όντως οι νέοι επεξεργαστές της Apple προσφέρουν υψηλότερες επιδόσεις. 
 
Ο επεξεργαστής M1 είναι ένα chip του οποίου η τεχνολογία βασίζεται στις φορητές συσκευές της Apple (iPhone και iPad) και αυτή την στιγμή εξοπλίζει ορισμένα νέα μοντέλα MacBook Air, MacBook Pro και Mac mini. Αυτός ο επεξεργαστής αποτελείται από τέσσερις πυρήνες υψηλής απόδοσης και τέσσερις χαμηλότερης απόδοσης, ενώ το πλέον ακριβό Mac Pro εξοπλίζεται σήμερα με επεξεργαστή της Intel που αποτελείται από 28 πυρήνες. 
 
Στόχος της Apple είναι να παρουσιάσει πολλαπλά ενδιάμεσα μοντέλα που θα καλύπτουν εναλλακτικές ανάγκες με 8, 12, 16 και περισσότερους πυρήνες. Κορωνίδα σε αυτή την σειρά επεξεργαστών θα είναι αυτός με τους 32 πυρήνες που προορίζεται να εξοπλίσει high-end desktop συστήματα, όπως το επόμενης γενιάς Mac Pro που προγραμματίζεται να κάνει την εμφάνισή του έως το 2022. 
 
Οι φιλοδοξίες της Apple επεκτείνονται όμως και στο τομέα των καρτών γραφικών, με την εταιρεία να επιθυμεί μελλοντικά να παρουσιάσει μοντέλα που θα είναι ταχύτερα από τα αντίστοιχα των Nvidia και AMD, μοντέλα των οποίων χρησιμοποιεί σήμερα στα συστήματά της. 
 

Προτεινόμενα για εσάς