Στ. Πέτσας: Πιο μικρά από αυτά που θέλαμε τα βήματα της ΕΕ

Σάββατο, 12 Δεκεμβρίου 2020 13:02
UPD:13:13
Eurokinissi/ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ
A- A A+

Το τελικό κείμενο στο οποίο κατέληξε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για τα συμπεράσματα αναφορικά με την Τουρκία σχολίασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέροντας πως η Ευρώπη έκανε «δύο μικρά βήματα, πιο μικρά από αυτά που θέλαμε». 

«Στα Συμπεράσματα είχαμε δύο βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση και άλλα τα οποία ήταν πολύ πιο διστακτικά», σημείωσε ο Στέλιος Πέτσας εξηγώντας ποια είναι αυτά τα δύο βήματα. «Παράδειγμα, το γεγονός ότι εγκρίθηκε ο κατάλογος των κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας με ονόματα και οντότητες που βοηθούν στις παράνομες δραστηριότητές της στην Ανατολική Μεσόγειο. Είχαμε και την υποχρέωση την οποία ανέλαβε ο κ. Μπορέλ για την επαναξιολόγηση όλων των πτυχών των σχέσεων της Ευρώπης με την Τουρκία και τη σύνταξη έκθεσης την οποία πρέπει να παραδώσει μέχρι τον Μάρτιο», είπε. 

Μιλώντας στον «ΑΝΤ1», ο κ. Πέτσας υπογράμμισε πως πρόκειται για δύο μικρά βήματ τα οποία ήταν πιο μικρά από αυτά που ήθελε η κυβένρηση αναφέροντας πως η Ευρώπη κινείται αργά. «Το θέμα είναι, να μην κινείται τόσο αργά, ώστε να είναι πολύ χαμηλότερη η κίνησή της από τις προσδοκίες των ευρωπαίων πολιτών, των Ελλήνων και των Κυπρίων», συνέχισε υποστηρίζοντας πως μέχρι τον Μάρτιο υπάρχει αρεκτός χρόνος ώστε «η Τουρκία να ανταποκριθεί και να δείξει συνέπεια και συνέχεια στην αποκλιμάκωση. Αυτό  μπορεί να χρησιμοποιηθεί εποικοδομητικά».

«Αν δεν χρησιμοποιηθεί εποικοδομητικά, φυσικά όλα τα εργαλεία είναι πάλι στο τραπέζι. Και πραγματικά μετά από πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα -όπως αυτό που έχουμε διανύσει- με πολλές προκλητικές ενέργειες, ο κόμπος έχει φτάσει στο χτένι. Και θα πρέπει κάποια στιγμή και η Ευρώπη –όχι για θέματα που έχουν να κάνουν με τις προσδοκίες των Ελλήνων και των Κυπρίων, αλλά με τις προσδοκίες όλων των ευρωπαίων πολιτών- να σταθεί στο ύψος της», σημείωσε. 

»Είχαμε πει ότι ο κ. Μπορέλ θα βάλει στο χαρτί ένα πλέγμα κυρώσεων που θα μπορούν να έχουν το αποτέλεσμα. Τις έβαλε στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων. Τον Οκτώβριο εγκρίθηκε η αναφορά στο συγκεκριμένο άρθρο της Συνθήκης που προβλέπει την επιβολή κυρώσεων. Και τον Δεκέμβριο έχουμε την διεύρυνση αυτού του καταλόγου με τομεακές ενδεχομένως κυρώσεις που περιλαμβάνουν και το θέμα της Τελωνειακής Ένωσης. Είναι, όμως, πραγματικά πολύ πιο αργή η διαδικασία απ’ όσο θα θέλαμε. Αυτό είναι ξεκάθαρο», κατέληξε. 

Προτεινόμενα για εσάςΔημοφιλή