Κουτσούμπας: «Πριν αλέκτορα φωνήσαι», η διεθνής οικονομική κρίση εκδηλώθηκε.

Τρίτη, 15 Δεκεμβρίου 2020 17:39
UPD:17:42
INTIME NEWS/ © Intime p.a.
A- A A+

Ο γ.γ. του Κομμουνιστικού Κόμματος Δημήτρης Κουτσούμπας επιτέθηκε στην κυβέρνηση για τη διαχείριση της πανδημίας.«Οι εργαζόμενοι δεν έχουν μνήμη χρυσόψαρου και μπορούν να κρίνουν. Οι σημερινές διαβεβαιώσεις σας, έχουν την ίδια αξιοπιστία με τις τοποθετήσεις σας έναν χρόνο πριν, στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό του 2020, τόνισε ο κ. Κουτσούμπας.

«Θα μπορούσε κανείς να υποθέσει ότι απλά εσείς και το επιτελείο σας είχατε άγνοια της κατάστασης, ότι μόλις είχατε αναλάβει και δεν γνωρίζατε την πραγματική κατάσταση ή ότι ακολουθείτε την περιβόητη τακτική της «καμένης γης». Αυτό κάνετε και σήμερα.

HELLENIC PARLIAMENT TV

Αναθεωρήσατε και πάλι τα οικονομικά στοιχεία της χώρας για τα προηγούμενα χρόνια, σε μια προσπάθεια να ισχυριστείτε ότι για την κατάσταση της χώρας φταίνε μόνο οι προηγούμενοι. Παλιά μου τέχνη κόσκινο. Τα ίδια λέτε όλοι σας. Τα ίδια έλεγε κι ο ΣΥΡΙΖΑ, τα ίδια και το ΠΑΣΟΚ πριν, τα ίδια οι προκάτοχοί σας Νεοδημοκράτες, όμως το κύριο είναι, ότι ένα χρόνο πριν λέγατε συνειδητά ψέματα. Συγκαλύπτατε τις προβλέψεις επιβράδυνσης της διεθνούς οικονομίας και της στασιμότητας στην ΕΕ, όπως και τις αυτονόητες επιπτώσεις που αυτές θα είχαν στην ελληνική οικονομία. Συγκαλύπτατε πως η εγχώρια οικονομία βρισκόταν ήδη σε υποχώρηση.

 Και, «πριν αλέκτορα φωνήσαι», η διεθνής οικονομική κρίση εκδηλώθηκε.

 Η εμφάνιση του COVID-19 και τα μέτρα διαχείρισής του, ήρθαν να επιδράσουν πάνω σε μια καπιταλιστική οικονομία, στην Ελλάδα και διεθνώς, η οποία βρισκόταν σε εξαιρετικά αδύναμη φάση, οδηγώντας στη βαθύτερη μεταπολεμική οικονομική κρίση. Το ΑΕΠ της Ελλάδας μειώθηκε στο εννιάμηνο κατά 8,5%, ενώ το γ’ τρίμηνο κατά 11,7% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2019.  Η μείωση αυτή έρχεται να προστεθεί στη μεγάλη βύθιση του 25% την περίοδο 2008-2015.

Δε χρειάζεται να είναι κανείς ειδικός αναλυτής για να αντιληφθεί πόσα χρόνια θα χρειαστούν για να υπάρξει επιστροφή στο προ κρίσης επίπεδο. Οι εκτιμήσεις της ισχυρής Ελλάδας του 2004 θρυμματίστηκαν στην κρίση του 2008, οι δικές σας εκτιμήσεις έναν χρόνο πριν, όταν εμφανιζόσασταν να διαγκωνίζεστε με τον ΣΥΡΙΖΑ για το ποιος θα πιστωθεί την ισχυρή Ελλάδα του 2019, θρυμματίστηκαν με την κρίση του 2020.

Την ίδια ακριβώς αναξιοπιστία έχουν οι προβλέψεις σας σήμερα, για την ανάκαμψη του 2021, που βάζετε μέσα στον προϋπολογισμό σας, που είναι ανεδαφικός, αντιφατικός και ατεκμηρίωτος.

Οι δικές σας προβλέψεις είναι οι μοναδικές που αναφέρονται σε μια ταχεία ανάκαμψη το 2021, σε αντιπαράθεση με τις οικονομικές προβλέψεις όλων των διεθνών οργανισμών και την ίδια την κοινή λογική. Χαρακτηριστικά, ο ΟΟΣΑ έκανε λόγο για μείωση του ΑΕΠ πάνω από 10% το 2020 και αύξηση της τάξης τού 0.9% το 2021. Γιατί είναι προφανές ότι ο τουρισμός το 2021 θα αυξηθεί λίγο σε σχέση με το 2020, αλλά θα αργήσει πολύ να φθάσει τα επίπεδα του 2019, γιατί η κρίση στην Ευρωζώνη συνεχίζεται.Είναι γνωστό ότι τα κόκκινα δάνεια στις τράπεζες, έχουν πολλαπλασιαστεί και τη χρηματοδότηση που κάνετε για τη διάσωσή τους, πάλι ο λαός θα την πληρώσει. Είναι βάσιμες οι εκτιμήσεις για πάνω από 100.000 λουκέτα μικρών επιχειρήσεων.

Ο κατάλογος των προφανών διαπιστώσεων, που είναι ανακόλουθες με την πρόβλεψή σας για ταχεία επαναφορά στην κανονικότητα, είναι τόσο μεγάλος που δε γίνεστε πιστευτοί όταν ισχυρίζεστε ότι δεν τις βλέπετε.

   Αλήθεια, νομίζετε πως κοροϊδεύετε τους εκατοντάδες χιλιάδες μικροεπαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους της εστίασης και του εμπορίου, ότι θα λειτουργήσουν τα μαγαζιά τους με το τηλέφωνο;

 Είστε πραγματικά πλασιέ των μεγάλων εμπορικών ομίλων και η πολιτική σας, αξιοποιώντας και την πανδημία, έχει δραστικές συνέπειες για εκατοντάδες χιλιάδες απασχολούμενους.  ια να λέμε την πραγματική αλήθεια, η πολιτική του click away είναι ουσιαστικά ανεφάρμοστη. Η πολύμηνη καραντίνα θα έχει ως αποτέλεσμα να συγκεντρωθεί σε λιγότερα χέρια, τόσο το εμπόριο όσο και η εστίαση. Μοναδική ανακούφιση για τους χιλιάδες μικροεπαγγελματίες είναι η διαγραφή και όχι η προσωρινή αναστολή χρεών!

  Συνήθως απαντάτε, πως η αντιμετώπιση της πανδημίας είναι το κύριο καθήκον της περιόδου. Μάλιστα. Όμως αλήθεια, σε ποιον πάτε να ρίξετε στάχτη στα μάτια;

Ο απίστευτος συνωστισμός στα super market, που λόγω μεγέθους δεν μπορούν να αεριστούν, δε συνιστούν εστία υπερμετάδοσης του ιού; Τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, που οι εργαζόμενοι για να πάνε στη δουλειά τους βρίσκονται ο ένας πάνω στον άλλο, δε συνιστούν πρόβλημα υπερμετάδοσης του ιού; Τα εστιατόρια, τα οποία έχετε απαγορεύσει, λέτε ότι συνιστούν εστίες μετάδοσης του ιού, αλλά οι 10ωρες βάρδιες, όπου δεκάδες ή εκατοντάδες εργαζόμενοι βρίσκονται ο ένας δίπλα στον άλλον και χωρίς μέτρα προστασίας, δεν αποτελούν πρόβλημα; Και αναγκαστήκατε κατόπιν εορτής να παραδεχθείτε αυτό που σας λέγαμε από την πρώτη στιγμή, ότι οι χώροι δουλειάς είναι η βασική εστία. Αυτό έγινε στην Βόρεια Ελλάδα, αυτό γίνεται τώρα στη Δυτική Αττική. Σας καταθέτω για τα πρακτικά τα επίσημα στοιχεία που δημοσιεύτηκαν στον Τύπο της Κυριακής, στον Ριζοσπάστη.

Οι ουρές δεκάδων ή εκατοντάδων ανθρώπων στις εταιρίες ταχυμεταφορών, που τις έχετε αφήσει να λειτουργούν παντελώς ανεξέλεγκτες και να δέχονται παραγγελίες πολύ πάνω απ’ την δυναμικότητά τους, δεν είναι πρόβλημα; Αλλά σας πείραξαν κάποιες κινητοποιήσεις των εργαζόμενων που κι αυτές τις κάνουν, τηρώντας ευλαβικά τα μέτρα προστασίας!

 Εκτός αν μας πείτε, ότι οι courier είναι έξω, άρα δεν κολλάει ο ιός, όπως είπε ανερυθρίαστα ο υπουργός σας Χρυσοχοίδης, σχολιάζοντας τον μεγάλο συνωστισμό των 6.000 αστυνομικών τη μέρα του Πολυτεχνείου για να αντιμετωπίσουν μερικές εκατοντάδες πολιτών. Εκείνων των αστυνομικών δυνάμεων που τους είχατε αναθέσει να διαλύσουν τις κινητοποιήσεις που γίνονταν σε ανοικτό χώρο και με όλα τα μέτρα προστασίας, όπως εσείς οι ίδιοι παραδεχτήκατε, όλα αυτά δηλαδή που δεν τηρούσαν οι δυνάμεις καταστολής και τους έβλεπε το πανελλήνιο.

  Τέτοια και άλλα γελοία επιχειρήματα, που μόνο τα ακροδεξιά φασιστοειδή παπαγαλάκια σας μπορούν να αναπαράγουν, επιστρατεύσατε για να δικαιολογήσετε την κατάπτυστη απόφαση, μνημείο αυταρχισμού, για πρώτη φορά από το 1973, της απαγόρευσης των συναθροίσεων άνω των 3 ατόμων σε όλη την Ελλάδα και το όργιο αυταρχισμού και καταστολής που ακολούθησε.

Τι νομίζετε; Ότι εσείς θα νομοθετείτε ανενόχλητοι, αντιλαϊκά μέτρα, με Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου, με φαστ τρακ διαδικασίες, θα μας γυρίζετε αιώνες πίσω, και δεν θα κουνιέται φύλλο;

 Όπως εσείς δεν αναστέλλετε το αντιλαϊκό σας έργο, έτσι και οι αγώνες των εργαζομένων δεν αναστέλλονται. Η μάσκα είναι μέσο προστασίας και όχι φίμωτρο!

  Όντως, χάνετε σταθερά -για να μην πω έχετε χάσει πλέον- και την στοιχειώδη πολιτική αξιοπιστία.

Συναγωνίζεστε πλέον σε αναξιοπιστία τον ΣΥΡΙΖΑ που ο πρόεδρός του απ’ τη μία προβάλει συναινετικές λύσεις και υπουργούς “κοινής αποδοχής” και απ’ την άλλη προσπαθεί να συσπειρώσει τη λαϊκή δυσαρέσκεια με άσφαιρες φραστικές κορώνες μιας χρήσιμης τελικά αντιπολίτευσης.

Για την πανδημία του κορονοϊού και το εμβόλιο

Τις ευθύνες σας για το αθωράκιστο σύστημα υγείας, την έλλειψη μέτρων προστασίας σε κρίσιμους χώρους, όπως είναι οι χώροι δουλειάς, τα μέσα μαζικής μεταφοράς, αλλά και τα σχολεία που κρατάτε κλειστά, δεν μπορείτε να τις κρύψετε, κάτω από το “χαλί” της προσμονής ενός εμβολίου για να βγούμε επιτέλους από αυτή την περιπέτεια.

Χώρια που η ίδια η διαδικασία του εμβολιασμού για τον κορονοϊό, με ένα νέο εμβόλιο για μια νέα νόσο, απαιτεί ένα ανεπτυγμένο δημόσιο σύστημα Υγείας, με επάρκεια σε προσωπικό για τον εμβολιασμό και όχι με μπαλώματα και μετακινήσεις.

Σε κάθε περίπτωση, το εμβόλιο δεν μπορεί ούτε να «κουκουλώσει» ούτε να «γιατρέψει» τις τεράστιες ελλείψεις στο δημόσιο σύστημα Υγείας, τη χρόνια εγκληματική πολιτική σας.

 Εδώ και μέρες χρησιμοποιείτε το ζήτημα των εμβολίων για να ενισχύσετε την αξιοπιστία σας. Όλη η δημόσια συζήτηση, οι ανακοινώσεις των υπουργών σας, τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων αφορούν τα εμβόλια. Τότε θα έρθουν, τότε θα ξεκινήσουμε, έτσι θα ειδοποιηθούμε, έτσι θα τα κάνουμε…

Ο δρόμος που ακολουθείτε εσείς, όπως αποτυπώνεται και μέσα από το νέο κρατικό προυπολογισμό, φέρνει περισσότερη φτώχεια, ανεργία, μαζί με εξαντλητικά ωράρια για όσους έχουν την τύχη να εργάζονται, φέρνει νεκρούς από έλλειψη υποδομών στα νοσοκομεία, ψηφιακή καταστολή για να αυγατίζουν τα κέρδη σας, πολεμικές εμπλοκές για τα συμφέροντα των συμμάχων σας.

Το πραγματικά καινούργιο δεν είναι ο τεχνολογικός εκσυγχρονισμός του γερασμένου, σάπιου συστήματος του καπιταλισμού.   Η λαϊκή αγανάκτηση μπορεί να μετατραπεί σε οργή, σε λαϊκή ανάγκη που θα τον ανατρέψει.Το ρολόι της ιστορίας, ευτυχώς, δεν είναι χαλασμένο. Μπορεί να καθυστέρησε λίγο, να έχασε προσωρινά το ρυθμό του, αλλά θα προχωρήσει», κατέληξε στην ομιλία του ο κ. Κουτσούμπας.

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή