Καταδίκη Ουγγαρίας από την Ε.Ε. για την πολιτική ασύλου

Πέμπτη, 17 Δεκεμβρίου 2020 13:18
UPD:13:22
REUTERS/POOL
A- A A+

H Ουγγαρία καταδικάστηκε σήμερα από την ευρωπαϊκή δικαιοσύνη επειδή παραβίασε το δικαίωμα ασύλου προσφύγων και μεταναστών με τη δημιουργία “ζωνών τράνζιτ”, μία ακόμη καταδίκη της αμφιλεγόμενης μεταναστευτικής πολικής του πρωθυπουργού Βίκτορ Ορμπάν.

Το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης απεφάνθη ότι “ο περιορισμός στην πρόσβαση της διαδικασίας διεθνούς προστασίας, η παράνομη κράτηση των αιτούντων αυτή την προστασία σε ζώνες τράνζιτ καθώς και η επαναπροώθηση σε μεθοριακή περιοχή των πολιτών τρίτων χωρών που βρίσκονται στη χώρα παρατύπως αποτελούν παραβίαση του ευρωπαϊκού δικαίου”.

Το Δικαστήριο της ΕΕ είχε ζητήσει τον Μάιο από την Ουγγαρία να αφήσει ελεύθερους τους αιτούντες άσυλο που βρίσκονταν στους καταυλισμούς στις ζώνες τράνζιτ, στα σύνορα με τη Σερβία, εκτιμώντας ότι κρατούνταν χωρίς βάσιμους λόγους.

Η Ουγγαρία τότε είχε αναγκαστεί να εκκενώσει τους αμφιλεγόμενους αυτούς καταυλισμούς.

Οι “ζώνες τράνζιτ” στις περιοχές Ρόζκε και Τόμπα κατασκευάστηκαν αφού η Ουγγαρία δημιούργησε έναν συρμάτινο φράχτη κατά μήκος των συνόρων της με τη Σερβία και την Κροατία το 2015, στο απόγειο της μεταναστευτικής κρίσης.

Πηγή: ΑΜΠΕ.

Προτεινόμενα για εσάςΔημοφιλή