Κ. Μητσοτάκης: Η Ελλάδα έτοιμη να αυξήσει σημαντικά τους αριθμούς των εμβολίων

Δευτέρα, 18 Ιανουαρίου 2021 16:00
UPD:16:01
INTIME NEWS/ΓτΠ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ
A- A A+

Στην προσπάθεια της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει την πανδημία αναφέρθηκε με έμφαση ο πρωθυπουργός, στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας, τη Δευτέρα, μέσω τηλεδιάσκεψης. Όπως είπε, έχουμε επιδείξει καλά επιδημιολογικά δεδομένα τις τελευταίες εβδομάδες, τα οποία επέτρεψαν και στους ειδικούς την Παρασκευή να εισηγηθούν το άνοιγμα του λιανεμπορίου ουσιαστικά σε ολόκληρη τη χώρα, το οποίο ξεκίνησε σήμερα.

«Αυτό το κρίσιμο στοίχημα πρέπει να το κερδίσουμε όλες και όλοι, με συμπεριφορές υπευθυνότητας και σοβαρότητας. Θα είναι δραματικό εάν αναγκαστούμε να διαχειριστούμε πάλι καταστάσεις συνωστισμών στα καταστήματα, στους μεγάλους εμπορικούς δρόμους, και πιστεύω ότι θα επιδείξουμε όλοι την απαραίτητη συμμόρφωση με τις υποδείξεις των ειδικών, ώστε να μπορέσουμε να ανοίξουμε το λιανεμπόριο με τρόπο οργανωμένο, να στηρίξουμε την οικονομία, να στηρίξουμε τα καταστήματα -ειδικά τα πιο μικρά καταστήματα τα οποία περιμένουν με τόση προσμονή την εποχή των εκπτώσεων- χωρίς αυτή η κίνηση να οδηγήσει σε μία νέα αύξηση των κρουσμάτων» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, έως τώρα παραπάνω από 80.000 πολίτες έχουν ήδη εμβολιαστεί και ξεκινά και ο δεύτερος κύκλος όσων εμβολιάστηκαν σε πρώτη φάση, ενώ και ο ίδιος εμβολιάστηκε σήμερα το πρωί.

«Μπορώ να σας πω ότι τελείωσα ανώδυνα και χωρίς την παραμικρή παρενέργεια» είπε και συμπλήρωσε: «Όμως, θέλω να το επαναλάβω, η Ελλάδα είναι έτοιμη να αυξήσει σημαντικά τους αριθμούς των εμβολίων. Είμαστε, όμως, εξαρτημένοι ακόμα από τον αριθμό των εμβολίων που θα παραλάβουμε από τις εταιρείες μέσω των διαπραγματεύσεων που έχουμε κάνει με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Και προφανώς όσο περισσότερα εμβόλια μπορούμε να παραλάβουμε, τόσο πιο γρήγορα θα προχωρήσουμε και στη διαδικασία του εμβολιασμού» υπογράμμισε.

Επισήμανε ότι είχε σήμερα συζήτηση στο πλαίσιο μίας ομάδας χωρών που συνομιλεί με αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων εδώ και αρκετούς μήνες και συμφωνήθηκε ότι και στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της επόμενης Πέμπτης πρέπει να τεθεί μετ' επιτάσεως το ζήτημα της όσο το δυνατόν πιο γρήγορης αδειοδότησης του εμβολίου της AstraZeneca, το οποίο -από τη στιγμή που θα αδειοδοτηθεί- θα δώσει σημαντικές ποσότητες εμβολίων που μπορούν να ενταχθούν στο Εθνικό Σχέδιο εμβολιασμού.

Συζητήθηκε επίσης η πρόταση που κατέθεσε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, και στους ευρωπαίους ομολόγους του για ένα ψηφιακό πιστοποιητικό εμβολιασμού το οποίο θα μπορεί με ενιαίο διευρωπαϊκό τρόπο να αποδεικνύει ποιος έχει εμβολιαστεί και το αιτιολόγησε, λέγοντας «ώστε να μπορούμε όχι να διαχωρίσουμε τους πολίτες σε δύο κατηγορίες -σε αυτούς που έχουν εμβολιαστεί και αυτούς που δεν έχουν εμβολιαστεί- αλλά απλά να διευκολύνουμε ταξιδιωτικά αυτούς τους οποίους θα έχουν ένα τέτοιο πιστοποιητικό. Είναι κάτι το οποίο προφανώς μας ενδιαφέρει ιδιαίτερα και ενόψει της τουριστικής περιόδου, η οποία θα ξεκινήσει από τον Απρίλιο» σημείωσε.

«Να μην έχει ψευδαισθήσεις που πέφτουν στο κενό» η Τουρκία

Στην εισαγωγική τοποθέτησή του, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε την οικοδόμηση μιας «εθνικής αυτοπεποίθησης» με την οποία αντιμετωπίζει η χώρα τις έως τώρα εξελίξεις.

Κάνοντας έναν συνοπτικό απολογισμό της κυβερνητικής πολιτικής για το έτος που πέρασε, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά και, εστιάζοντας στην έναρξη των διερευνητικών επαφών με την Τουρκία, κάλεσε τη γειτονική χώρα «να μην έχει ψευδαισθήσεις που πέφτουν στο κενό».

Όπως τόνισε, «υποδεχόμαστε αυτήν την έναρξη των επαφών μετά από αρκετά χρόνια, αφενός με τη σιγουριά του Διεθνούς Δικαίου, αφετέρου με την ασφάλεια της άμυνάς μας, και γνωρίζοντας καλά τα επιχειρήματά μας για το μοναδικό θέμα που φέρνει ουσιαστικά μεγάλες εντάσεις στη σχέση μας με τη γείτονα χώρα, τον καθορισμό θαλασσίων ζωνών σε Αιγαίο και σε Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και με ελπίδες που δοκιμάζονται στο ρεαλισμό, αλλά και χωρίς ψευδαισθήσεις που πέφτουν στο κενό».

Ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε την ικανοποίησή του για την παραγωγικότητα της κυβέρνησης και της κοινοβουλευτικής ομάδας την προηγούμενη χρονιά, «όχι μόνο από τον αριθμό των νομοσχεδίων που ψηφίστηκαν, αλλά και από τον τρόπο με τον οποίο λειτούργησε συνολικά η Βουλή και ειδικά η Κοινοβουλευτική μας Ομάδα».

Όπως είπε, εξετάζοντας τα στατιστικά στοιχεία, μπορεί να διαπιστώσει κανείς ότι «αφιερώσαμε πολύ περισσότερο χρόνο στη συζήτηση των νομοσχεδίων σε σχέση με το τι συνέβαινε στο παρελθόν. Αυτό δείχνει, νομίζω, μία διάθεση από πλευράς κυβέρνησης, αλλά και από πλευράς κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας να ακούγονται όσο το δυνατόν περισσότερες προτάσεις».

Παράλληλα, τόνισε ότι τον ενδιαφέρει πολύ ο διάλογος και η μετριοπάθεια, τα οποία είναι «είναι στοιχεία της πολιτικής μας», επειδή «το ύφος μας μέσα στο κοινοβούλιο παράγει ένα γενικότερο παράδειγμα πολιτικής συμπεριφοράς, το οποίο διαχέεται σε ολόκληρη την κοινωνία».

Αναφερόμενος στην ενίσχυση του αποτρεπτικής ικανότητας της χώρας, ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι η χρονιά ξεκίνησε δυναμικά με την ολοκλήρωση της σύμβασης αγοράς των αεροσκαφών Rafale από τη Γαλλία και εξέφρασε την ελπίδα ότι το προσεχές διάστημα θα ψηφιστεί με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη πλειοψηφία η επέκταση των χωρικών υδάτων προς δυσμάς στα 12 μίλια.

«Για πρώτη φορά από το 1947 μεγαλώνει η Ελλάδα ως προς την επικράτειά της» είπε ο κ. Μητσοτάκης, τονίζοντας ότι θα τοποθετηθεί και ο ίδιος στη Βουλή την Τετάρτη, όταν θα συζητείται το σχετικό νομοσχέδιο.

Αναφερόμενος στην οικονομία και στην προσπάθεια ανάκαμψης, είπε ότι μέσα στο 2021 θα εισρεύσουν τα πρώτα 5,5 δισ. από τα 32 δισ. που αναλογούν συνολικά στην Ελλάδα από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης.

Πρόσθεσε ότι αυτό θα συμβεί για τέσσερις πολιτικές αιχμής: Την πράσινη μετάβαση, τον ψηφιακό μετασχηματισμό, την απασχόληση-κοινωνική συνοχή και τις επενδύσεις-μεγάλα έργα.

Τέλος, αναφέρθηκε και στον πρόσφατο ανασχηματισμό, σημειώνοντας πως «θα ήταν λάθος οι αλλαγές αυτές να ερμηνευτούν διαφορετικά από αυτό που πραγματικά είναι. Δηλαδή μία ευκαιρία προσφοράς από όλους, χωρίς ποτέ να ξεχνάτε πως τόσο τους παλιούς, όσο και τους νέους συνεργάτες μου, τους θεωρώ πάντα μόνιμους συμπαραστάτες μου. Όλα τα στελέχη είμαστε στρατευμένοι στην υπηρεσία της χώρας και της παράταξης και η διαθεσιμότητα και η ετοιμότητά μας, συνεπώς, πρέπει να είναι διαρκής» είπε.

Ο πρωθυπουργός έστειλε κι ένα μήνυμα εντός του κόμματος και κυρίως εντός της κυβέρνησης. «Κλείνω με μια ξεχωριστή παρότρυνση, ειδικά σε όσους ανάμεσά μας ασκούν και κυβερνητικά καθήκοντα και ειδικά προς τα νέα στελέχη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας που αναλαμβάνουν θέσεις υπουργών, αναπληρωτών υπουργών αλλά και Υφυπουργών. Κρατείστε ανοιχτή την επαφή σας με τους βουλευτές. Ξέρω πολύ καλά ότι οι υπουργικές υποχρεώσεις είναι πολλές, ο χρόνος είναι λίγος. Όμως οι πρώτες θα μείνουν μετέωρες και ο δεύτερος θα χάνεται άσκοπα αν κινούνται μακριά από τα τοπικά και τα περιφερειακά προβλήματα.

Οι βουλευτές μας μεταφέρουν την εικόνα του κυβερνητικού έργου σε κάθε γωνιά της χώρας. Αλλά είναι και εκείνοι που το εμβολιάζουν με τη φωνή των πολιτών, που είναι το πιο πολύτιμο εργαλείο που έχει στη διάθεσή της κάθε κυβέρνηση. Σε αυτή την κατεύθυνση, άλλωστε, θα κινηθώ και εγώ προσωπικά. Θα συνεχίσω να είμαι πολύ συχνά παρών στη Βουλή. Θα παρακολουθώ στενά -όπως εξάλλου ήδη το κάνω- τη συνεργασία υπουργών και βουλευτών και την προώθηση όσων σωστών εισηγήσεων καταθέτουν οι δεύτεροι» ανέφερε.

Ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι η εισήγησή του για νέος γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας είναι ο Γιάννης Μπούγας, (εξελέγη ομοφώνως), και η νέα ομάδα κοινοβουλευτικών εκπροσώπων θα αποτελείται από τον Γιάννη Βρούτση, τον Θανάση Πλεύρη και τη Μαριλένα Σούκουλη, που πλαισιώνουν τον Χρήστο Μπουκώρο.

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή