Προκλητικός Τσαβούσογλου στη συνάντηση με τον Μάας: «Θα κάνουμε αυτό που πρέπει»

Δευτέρα, 18 Ιανουαρίου 2021 15:58
UPD:16:00
via REUTERS/TURKISH FOREIGN MINISTRY
A- A A+

Εν μέσω μιας ανανεωμένης δέσμευσης της Τουρκίας και της Γερμανίας για βελτίωση των διμερών δεσμών, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, δήλωσε τη Δευτέρα ότι οι σχέσεις Τουρκίας-ΕΕ βρίσκονται επίσης σε πιο θετική πορεία τώρα.

Οι δεσμοί μεταξύ της Τουρκίας και της ΕΕ βελτιώνονται χάρη στα εποικοδομητικά βήματα από την Ευρώπη, δήλωσε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Γερμανό ομόλογό του, Χάικο Μάας στην πρωτεύουσα Άγκυρα.

«Η Ελλάδα δεν πρέπει να επηρεάζεται από άλλες χώρες και να κάνει οπουδήποτε θέλει ασκήσεις και οποιαδήποτε αλλά βήματα, σε διαφορετική περίπτωση δε θα έχουμε μόνο ατύχημα, αλλά θα κάνουμε αυτό που πρέπει» δήλωσε προκλητικά ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

«Χαίρομαι που η Ελλάδα άρχισε να παρακολουθεί τις συναντήσεις μηχανισμού που έχουν καθιερωθεί στο ΝΑΤΟ. Στην Τουρκία, παρακολουθούμε όλες τις συναντήσεις. Οι διερευνητικές συνομιλίες με την Ελλάδα ξεκινούν στις 25 Ιανουαρίου. Ό,τι συναντήσαμε στον 60ο γύρο, θα συζητήσουμε τα ίδια θέματα στον 61ο γύρο. Δεν είμαστε μια χώρα που φοβάται τις κυρώσεις. Δεν θέλουμε όμως να συνεχίσουμε αυτήν την αρνητική ατζέντα με την ΕΕ», προσέθεσε.

Όσον αφορά το εμπόριο μεταξύ Τουρκίας και Γερμανίας, ο κ. Τσαβούσογλου δήλωσε πέρυσι ότι ο όγκος των συναλλαγών έφτασε τα 38 δισεκατομμύρια δολάρια παρά τις προκλήσεις της πανδημίας COVID-19. Από την πλευρά του, ο κ. Μάας τόνισε ότι ελπίζει για εμβάθυνση των διμερών σχέσεων μεταξύ Τουρκίας και ΕΕ. Πρόσθεσε ότι η Ευρώπη μπορεί να μην έχει εκτιμήσει σωστά την Τουρκία που φιλοξενεί εκατομμύρια Συριακούς πρόσφυγες, αλλά υπήρξε επιτυχία.

Μετά από ένα έτος με αμφιταλαντεύσεις στις σχέσεις Τουρκίας-ΕΕ, η Τουρκία ελπίζει για πρόοδο φέτος και αναμένουν από το μπλοκ να λάβει σαφή βήματα προς το σκοπό αυτό.

Ο Μάας κάλεσε επίσης τη Μόσχα να απελευθερώσει τον Αλεξέι Ναβάλνι, ο οποίος συνελήφθη χθες με την άφιξή του στη Ρωσία.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Anadolu και TRT Haber

Προτεινόμενα για εσάςΔημοφιλή