Έρευνα: Οι περισσότεροι Ευρωπαίοι θεωρούν τις ΗΠΑ «αναξιόπιστες»

Τρίτη, 19 Ιανουαρίου 2021 15:43
UPD:15:46
SOOC/Alexandros Michailidis
A- A A+

Tριάντα δύο τοις εκατό των Ευρωπαίων δηλώνουν ότι μετά την εκλογή του προέδρου του Ντόναλντ Τραμπ το 2016, δεν εμπιστεύεται τους Αμερικανούς, σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση του Politico.

Οι Γερμανοί ήταν πιο δύσπιστοι απέναντι στους Αμερικανούς, με το 53% των ερωτηθέντων να δηλώνουν ότι θεωρούν αναξιόπιστες τις ΗΠΑ ακόμη και σε μια μετά τον Τραμπ εποχή.

Μόνο οι Ούγγροι και οι Πολωνοί είχαν πολύ περισσότερες πιθανότητες να διαφωνήσουν με αυτήν τη δήλωση. Περισσότερο από το 60% των ερωτηθέντων στην έρευνα για 15.000 άτομα σε 11 ευρωπαϊκές χώρες, που ανέθεσε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Εξωτερικών Σχέσεων και διεξήχθη τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο μετά τις εκλογές των ΗΠΑ το 2020 από τους Datapraxis και YouGov, δήλωσε επίσης ότι το αμερικανικό πολιτικό σύστημα ήταν «εντελώς ή κάπως κατεστραμμένο». Αυτό φαίνεται να το θεωρούν το 81% των Βρετανών, το 71% των Γερμανών και το 66% των Γάλλων .

Η Πολωνία και η Ουγγαρία ήταν οι δύο χώρες με τις θερμότερες απόψεις των ΗΠΑ στην έρευνα, με το 56% των Ούγγρων και το 58% των Πολωνών να λένε ότι το αμερικανικό πολιτικό σύστημα λειτουργεί καλά ή κάπως καλά.

59% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι πίστευαν ότι η Κίνα θα γίνει πιο ισχυρή από τις ΗΠΑ μέσα σε 10 χρόνια - και η πλειοψηφία θα ήθελε η χώρα τους να παραμείνει ουδέτερη σε μια πιθανή σύγκρουση μεταξύ Ουάσιγκτον και Πεκίνου ή Μόσχας. Εν τω μεταξύ, οι αντιλήψεις για την ΕΕ βελτιώθηκαν σε κάθε χώρα που συμμετείχε στη δημοσκόπηση εκτός από την Ουγγαρία, τις Κάτω Χώρες και την Ισπανία.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από το Politico

Προτεινόμενα για εσάςΔημοφιλή